Bywają pyszne torty orzechowe. Popularne są również torty kawowe. Na pewno wielu zwolenników mają słodziutkie torty miodowe. A ciekawe jak smakowałoby połączenie tych trzech rodzajów popularnych tortów w jednym wypieku?
My już wiemy! To połączenie orzechów, kawy oraz miodu jest przepyszne, oryginalne i niepowtarzalne. Te trzy smaki świetnie ze sobą współgrają, można powiedzieć, że idealnie do siebie pasują. Przygotowanie tortu orzechowo-kawowego z miodową nutką wymaga trochę pracy, no ale z tortami już tak jest. Ich wykonanie jest często bardziej pracochłonne, niż zwykłych ciast. Czytaj więcej
Zachęcamy do przetestowania tego przepisu cukierniczego na wspaniały tort z orzechów, kakao oraz miodu. Ten niesamowity słodki wypiek zachwyci wszystkich zgromadzonych przy stole biesiadników, a także samego solenizanta!
Jeszcze raz: STO LAT i smacznego :)
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.
Orzechy włoskie pokroić, dodać do nich mąkę pszenną i wymieszać. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać orzechy włoskie i miód. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 20 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.
W jednej szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i żółtka. Pozostałe mleko zagotować. Wsypać do niego kawę rozpuszczalną i wymieszać. Następnie wlać rozmieszane mąki z żółtkami. Ugotować kawowy budyń i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać budyń kawowy, a na koniec dodać miód i rum. Masę kawową podzielić na trzy części.
Biszkopt nasączyć ponczem (do wody wlać rum i wymieszać) i wyłożyć na niego 1/3 część masy kawowej. Na masie rozłożyć nasączone ponczem biszkopty. Następnie wyłożyć 1/3 część masy, a na nią orzechową wkładkę. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Tort udekorować dowolnie kawą rozpuszczalną, białymi cukierkami i kakaowymi kwiatkami. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.