Popularne owoce występujące w okresie wakacji to truskawki. W tym samym czasie mamy sezon na bardzo zdrowe owoce lasu, jakimi są czarne jagody. I również dostępne w okresie letnim warzywo należące do dyniowatych, to arbuz zwany kawonem. Arbuz z powodu dużej ilości wody, która stanowi 92 % jego objętości, aż prosi się, aby przyrządzać z niego, tak pożądane w okresie letnich upałów napoje chłodzące i orzeźwiające.
Ten tercet: truskawki, czarne jagody oraz arbuz, stanowią podstawowe składniki zdrowego, letniego koktajlu, który uzupełniony dodatkiem naturalnego jogurtu, miodu i cukru waniliowego jest doskonałym sposobem na walkę z przegrzaniem naszego organizmu. Czytaj więcej
Polecamy ten przepis na koktajl, bo można go szybko i łatwo przygotować, a ponadto jest pyszny i ma wyrazisty smak.
Taki koktajl śmiało można podać także jako drugie śniadanie lub podwieczorek.
Smacznego :)
Truskawki opłukać i obrać z szypułek. Arbuza oczyścić z pestek i pokroić w dużą kostkę. Jagody oczyścić, opłukać i osuszyć.
Do wysokiego pojemnika przełożyć truskawki, arbuza i jagody. Dodać jogurt naturalny, miód i cukier waniliowy. Razem zmiksować na gładką masę blenderem.
Gotowy koktajl przelać do wysokich szklanek, udekorować jagodami i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na 3 szklanki po 200 ml przepysznego koktajlu.
Smacznego.