Arbuz, znany również jako kawon to roślina dyniowata. Pochodzi z południowej części Afryki. Obecnie uprawiana jest w ciepłych rejonach Ziemi. Arbuz jest również popularny i łatwo dostępny w Polsce.
Owoc tego warzywa w kształcie kuli, składa się z 92% z wody, dzięki czemu stanowi świetny produkt wykorzystywany do przygotowania orzeźwiających i zimnych, a ponadto naprawdę smacznych napojów, zwłaszcza koktajli. Czytaj więcej
W przepisach na koktajle, arbuz często występuje w towarzystwie innych składników, niekiedy również lodów. Przykładem takiego napoju jest koktajl z arbuza z dodatkiem mleka, melisy oraz lodów. Takie połączenie składników daje zaskakująco dobry smak oraz orzeźwiający aromat. W czasie upałów można sprawdzić jak smakuje i działa taki koktajl arbuzowy. Polecamy!
Arbuza pokroić na kawałki i oczyścić z pestek. Następnie przełożyć do miseczki i dodać śmietankowe lody. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mleko i razem wymieszać łyżką. Gotowy koktajl przelać do literatek, udekorować listkiem melisy i podać na stół.
Z podanych składników wyjdą 2 literatki po 100 ml koktajlu.
Smacznego.