Przepisy Extra

Polewa czekoladowa

Składniki:

1 łyżeczka żelatyny
6 dag masła
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 30%

Sposób wykonania:

Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać.

Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.

Lekko ostudzoną polewą czekoladową można polać babkę, piernik, ciasto, ciastka, lody, budyń, galaretkę, owoce i różne inne desery.

Smacznego.

Dodane przez Jolanta w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To cieszę się, że się udała. Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku życzę :)
Dorota [2012-12-28 13:11:34]
Polewa wyszła pięknie. Dziękuję :)
Ania [2012-12-28 10:31:35]
Dzięki :) też tak uważam i często korzystam z tego przepisu, bo sprawdza się ona na każdym cieście. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-05-17 11:51:06]
Polewa super-polecam
Marta [2012-05-17 11:45:45]
Ta polewa szybko zastyga, przy krojeniu ciasta jest elastyczna, nie kruszy się, nie klei się do noża przy krojeniu ciasta, no i fajnie się rozprowadza. I do tego wszystkiego jest lśniąca - warto ją wypróbować :)
Dorota [2011-12-08 10:48:04]
Czy po zastygnięciu jest ona twarda i czy się nie klei , pozdrawiam
DANA09 [2011-12-07 20:09:01]
Szczerze powiedziawszy nie wiem czy jest taka jak w cukierni, ale jest inna niż wszystkie domowe polewy. Jest lśniąca, nie kruszy się i nie przykleja jak się kroi ciasto, proszę spróbować. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-18 09:54:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.