Przepisy Extra

Adwokatka

Adwokatka

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
aromat arakowy
Krem:
1/2 litra śmietany 30%
2 opakowania bitej śmietany w proszku `Śnieżka`
10 dag białej czekolady
1 szklanka adwokata
10 dag orzechów włoskich
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, ocet i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną cześć biszkoptu pokruszyć.

Śmietanę ubić, wsypać bitą śmietanę w proszku, nadal ubijając. Dodać ostudzoną czekoladę wcześniej roztopioną na parze, a następnie powoli wlewać adwokata. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać pokruszony biszkopt i pokrojone orzechy włoskie.

Drugą część biszkoptu nasączyć wodą z aromatem arakowym. Na biszkopt wyłożyć masę z pokruszonym biszkoptem i orzechami, a na to drugą część masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Sławek w dniu
25 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
takie sobie.Jadłam lepsze
irena [2009-02-28 20:13:45]
Ciasto jest rewelacyjne. Zrobiłam wszystko według przepisu. Nic nie zmieniałam Wszyscy się zachwycali. PALCE LIZAĆ!!!!!!!
Inka [2008-05-06 15:43:51]
ciasto rewelacja,mojemu meżowi zasmakowało i szybko znikła blacha ciasta.
sylwia [2008-03-19 16:00:11]
Ciasto rewelacyjne, po schłodzeniu masa w sam raz.
Beatina [2007-06-14 08:47:56]
Ciacho pychota ale o żylatynę aż się prosi
Frida [2007-02-28 22:42:59]
puszniutkie casto,pewnie tuczy,ale co tam kalorie przy takich samołykach.BRAVA DLA AUTORA!!!!
MEGI [2006-11-30 20:54:29]
pyszne ciasto ,moj maz je uwielbia,tylko do masy dodaje 4lyzeczki rozpuszczonej zelantyny wtedy sie lepiej trzyma
monika [2006-09-16 12:34:12]
Moje ulubione!Jak zrobilam pierwszy raz to masa byla za rzadka a za drugim razem zrobilam z bardzo gestego adwokata (synowa mi przywiozla), ze lyzka go trzeba bylo wybierac.Idealnie i przepysznie!Polecam!
kropka [2006-06-19 12:10:49]
Ciasto rewelacyjne, ja dałam 3 śmietan- fixy i masa po porządnym schłodzeniu była w sam raz. Nie wiem jakby się zachowała po dłużym przebywaniu na stole bo zniknęła w mgnieniu oka. Jeżeli chodzi o rozmiar blachy to polecam również okrągłą o średnicy 25 cm. i wtedy można podać ciacho jako tort. Całość prezentuje się znacznie lepiej jeśli zamiast kokosu posypiemy je pokruszoną gorzką czekoladą.
mirabelka [2006-06-08 22:02:59]
ciasto jest smaczne i delikatne i nie potrzebuje żelatyny tylko schłodzenia..piekłam już kilkakrotnie ...dzięki za fajny przepis który dołączyłam do swoich zbiorów kulinarnych
danadana [2006-04-22 11:16:33]
Upieklam to ciacho jest dobre ale masa była zbyt rzadka nawet gdy dodalam żelatyny, następnym razem dodam śmietan-fix Ale mężowi smakowalo!
ewa [2006-04-04 13:52:07]
Niestety mi też wyszła zbyt rzadka masa. Następnym razem dodam żelatyny albo śmietanfixu.
Kate501 [2005-11-14 22:02:18]
no faktycznie masa jest rzadka , ale z ciasta nie spływa a reszta ok ,zamiast sniezek dałam fixy do smietany i cukier puder ....polecam
olka [2005-10-29 15:46:37]
Proponuję dodać do masy uwodnioną 1 łyżkę żelatyny, wtedy będzie pewność, że ciasto nie rozpłynie się na talerzu.
Wiola [2005-10-27 10:30:46]
Muszę przyznać, ze miałam niemałe obawy zabierając się za robienie tego ciasta...głównie ze względu na komentarze dotyczące masy, ale...ku mojemu zaskoczeniu wyszła idealna:) wcale nie była za rzadka, tak więc bylam zadowolona przeogromnie. ciasto pycha
ja [2005-10-03 18:03:24]
czy ktos ma może przepis na kostkę alpejską?? to ulubione ciasto mojej przyszłej tesciowej a nigdzie nie mogę go znaleźć, pozdrawiam i licze na pomoc maurycy@maurycy.znami.net
maurycy [2005-09-22 10:15:29]
jadlam pycha kostke alpejska , tez jest z adwokatem ale ma w srodku bezy , to dopiero jest pyszne! ale nie wiem jak sie robi krem adwokatowy moze wiecie?
Bogumiła [2005-07-28 23:42:23]
Ciasto jest super ale ja do drugiej części śmietany dodałam troche wiórek kokosowych a wierzch posypałam wiórkami uprażonymi na patelni.
renia [2005-01-12 16:17:50]
Smak ciasta bardzo dobry, ale krem naprawdę za rzadki.
Justa. [2004-11-30 18:43:54]
MASA SIĘ ROZJEŻDŻA
BOGUSIA [2004-11-24 21:21:49]
czy zamiast śmietan-fiXu można dodać żelatyny? jak to się ma do alkoholu?
Jola [2004-11-24 12:23:01]
Do śmietany trzeba dodać 2 śmietan-fixy, a nie dwie śnieżki. Wówczas masa ma dobrą konsystencję.
Anka [2004-11-19 11:17:26]
ciacho wspaniałe tylko masa rzadka jak chwilępoleży na tależu zaraz się rozpływa
anna [2004-11-02 11:07:45]
dlaczego masa wyszła mi zbyt rzadka? -robiłam wszystko zgodnie z przepisem
S.S. [2004-10-02 13:20:49]
To ciasto jest super.wszystkim znajomym smakowało .Dzięki za przepis.
Iwona 05.06.2004 [2004-06-06 19:27:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.