Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką dużej tortownicy o średnicy 28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić, wyjąć z formy i w tej samej formie upiec kolejny biszkopt. Ostudzone biszkopty przekroić na dwie części. Okruchy z biszkoptu odłożyć do dekoracji boków tortu.
Dwa woreczki herbaty włożyć do szklanki i zalać gorącą wodą do ¾ wysokości szklanki. Ostudzić i dodać rum. Wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt.
Jajka ubić z cukrem na parze i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone jajka i pokruszoną chałwę. Na koniec dodać kilka kropel aromatu migdałowego i spirytus. Gotową masę chałwową podzielić na 4 części.
Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować połową dżemu wiśniowego, rozsmarować jedną część kremu chałwowego, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć ponczem, na to druga część kremu chałwowego, trzecia część biszkoptu, poncz, pozostały dżem wiśniowy, trzecia część kremu chałwowego, czwarta część biszkoptu i poncz. Pozostałą częścią kremu posmarować wierzch i boki tortu. Wierzch tortu udekorować kolorowymi cukierkami i kwiatkami z opłatka, a boki tortu obsypać pokruszonym biszkoptem (który można pozbierać jak się przekrawa biszkopt).
Gotowy tort włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.