Przepisy Extra

Tort kakaowy z masą chałwową

Składniki:

Dwa biszkopty po:
4 jajka
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
2 woreczki zwykłej herbaty
5 łyżek rumu
Masa chałwowa:
40 dag masła
3 jajka
¾ szklanki cukru
30 dag chałwy
aromat migdałowy
3 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
2 słoiki dżemu wiśniowego (2 x 30 dag)
Do dekoracji:
kolorowe cukierki
kolorowe kwiatki z opłatka

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką dużej tortownicy o średnicy 28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić, wyjąć z formy i w tej samej formie upiec kolejny biszkopt. Ostudzone biszkopty przekroić na dwie części. Okruchy z biszkoptu odłożyć do dekoracji boków tortu.

Dwa woreczki herbaty włożyć do szklanki i zalać gorącą wodą do ¾ wysokości szklanki. Ostudzić i dodać rum. Wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt.

Jajka ubić z cukrem na parze i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone jajka i pokruszoną chałwę. Na koniec dodać kilka kropel aromatu migdałowego i spirytus. Gotową masę chałwową podzielić na 4 części.

Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować połową dżemu wiśniowego, rozsmarować jedną część kremu chałwowego, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć ponczem, na to druga część kremu chałwowego, trzecia część biszkoptu, poncz, pozostały dżem wiśniowy, trzecia część kremu chałwowego, czwarta część biszkoptu i poncz. Pozostałą częścią kremu posmarować wierzch i boki tortu. Wierzch tortu udekorować kolorowymi cukierkami i kwiatkami z opłatka, a boki tortu obsypać pokruszonym biszkoptem (który można pozbierać jak się przekrawa biszkopt).

Gotowy tort włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.