Komentarze do przepisu:
Ja również dodaje zawsze spirytus, tort REWELACJA,!!!!!!!!
Franczeska [2009-03-19 12:53:10]
Jajka na parze ubija się nie do sztywności się tylko do chwili aż będzie miało około 40 st.C póżniej się zrobi jajecznica.
Krystyna. [2009-01-11 19:26:07]
ciasto palce lizać!!!!!!!!!!!!! Polecam gorąco
Kamila [2008-08-10 08:45:00]
ja też gratuluje jest nawet nawet dobre
GIENEK Z WAŁBRZYCHA [2007-08-19 14:51:28]
Niektóre osoby obawiają się surowych jaj (salmonella).
Dorota [2007-07-28 22:55:59]
Jaki jest powod ubijania jaj na parze?
Dana [2007-07-28 16:42:40]
jadłam lepszy i tańszy
ela [2007-05-06 15:53:06]
ja osobiscie nigdy nie dodaje malsa do kremow, ja dodaje KASIE, anajczescies robie kermey budyniowe , sa wspaniale i bardzo puszyste.
halus [2007-02-18 12:44:20]
WITAJCIE.PO PIERWSZE ABY KREM BYŁ DOBRY DAJEMY PRAWDZIWE MASŁO A DO MASŁA ZAWSZE DODAJĘ TROCHĘ SPIRYTUSU LUB INNEGO TRUNKU ZMIENIA SIĘ ZUPEŁNIE SMAK KREM NIGDY NIE BĘDZIE MDŁY.A BISZKOPT PIEKĘ OD LAT I NIGDY NIE MA PRAWA UPAŚĆ.-BIAŁKA UBIJAM NA NA SZTYWNO POD KONIEC UBIJANIA DODAJĘ CUKRU,ŻÓŁDKA WYKŁADAM NA GŁĘBOKI TALERZ I DODAJĘ PROSZEK DO PIECZENIA I DWIE ŁYŻKI OCTU.MIESZAM WYLEWAM NA PIANĘ I DODAJĘ MĄKĘ.WSZYSTKO DELIKATNIE WYMIESZAĆ I UPIEC.PO UPIECZENIU NIE BĘDZIE WCALE CZUĆ OCTU A BISZKOPT JEST ZAWSZE SUPERA CO DO TORTU JEST REWELACJA ZWSZE WSZYSCY SIĘ ZACHWYCAJĄ.
IWONA Z CZĘSTOCHOWY. [2007-02-02 14:28:26]
Zastanawiam sie czy moze moje kubki smakowe sa cos nie tak? Biszkopt udal sie fenomenalnie, ale co do kremow to tragedia. Dodatki bomba, ale baza kremowa do kitu. Maslo, maslo, maslo. Chyba bylo by smaczniejsze z dodaniem budyniu waniliowego lub smietankowego do tego masla. Pomysl dobry, smak - nie.
kitka [2006-08-18 01:16:48]
Ja najczęściej piekę torty w dużych (28-30 cm) i średnich (24-25 cm) tortownicach. Natomiast biszkopt pod ten tort upiekłam w średniej wielkości tortownicy, o średnicy 25 cm.
Dorota [2006-08-07 13:07:56]
JAKIE MACIE SREDNICE TORTOWNICY W KTORYCH PIECZECIE?
JULITKA [2006-08-07 12:38:03]
robiłam go na urodziny taty powiem szczerze że troche za słodki i strasznie ale to strasznie czuć masło jak dwie kostki to za dużo ale ogólnie to może być
malwinka [2006-07-20 18:43:00]
Bardzo dobry torcik i szybki przede wszystkim:)Polecam tym,którzy lubią słodkie ponieważ ten słodki jest wyjątkowo.
M5 [2006-06-20 17:37:40]
tort jest rewelacyjny
gosia [2006-03-15 21:24:46]
Cieszę się, że przepisy się udają i jest Pani z nich zadowolona :) Również tort prezydenta wyjdzie Pani doskonale, proszę się nie obawiać, że dwa kremy się pomieszają, po prostu na rozłożony już krem ananasowy należy delikatnie, 'z grubsza' łyżką rozłożyć krem kakaowy, a potem delikatnie go rozsmarować. Powodzenia :)
Dorota [2006-03-11 22:50:31]
Kochana Pani Doroto wiele przepisow Pani juz wyprobowalam i sa rewelacycje a teraz zabieram sie za tort prezydenta tylko nie wiem z tym kremem jak, mam polowe kremu kawowego wylozc na krem ananasowy?nie pomieszaja sie?
Elisabeth z Norwegii [2006-03-08 16:50:20]
Tort jest wspaniały !!!!Robiłam go na urodziny męża.Wszystkim bardzo smakował!Tylko troszkę go urozmaiciłam mianowicie nasączony biszkopt posmarowałam dżemem wiśniowym.Tort zyskał na wyglądzie ,no i smaku.
gosia [2006-03-05 01:41:51]
Ubijanie jajek na parze: Do większego garnka należy wlać wodę i zagotować, a do mniejszego garnka należy wbić jajka i wsypać cukier. Następnie mały garnek należy włożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykał się z gotującą się wodą w dużym garnku. Znajdujące się w małym garnku jajka należy ubijać mikserem na puszystą masę-do momentu, aż masa stanie się 'sztywna'. Potem garnek z jajkami należy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Następnie odłożyć na bok, aby ostygło. Powodzenia :)
Dorota [2006-02-05 16:13:28]
Co to znaczy ubijać jajka na parze? Do jakiego momentu trzeba je ubijać? Liczę na szybką odpowiedź, bo niedługo urządzam urodziny (w tym tyg) tort wygląda apetycznie i chcę aby rówinież tak smakował ;-)
Bi$ka [2006-02-05 14:19:42]
ja mam bardzo prosty przepis na biszkopt.1 szkl. maki , 2 lyzki ziemniaczenej, 5 jaj. 1 szkl cukru, 2 łyzeczki proszku do pieczenia. Ubic białka, potem dodac cukieri żółtka, to ubijamy robotem. Na koniec wsypac obie maki i proszek do pieczenia, lekko wymieszac. Piec okolo 3o min. Biszkopt jest rewelacyjny, kazdemu wychodzi.
HALUS [2006-01-29 21:14:43]
Poprostu pycha pani Dorotko
adam [2006-01-23 16:14:29]
Dzięki Dorotko za tn przepis. REWELACJA !!!
polecam wszystkim - proste w wykonaniu, i bardzo szybciutko znika z patery.
hana/16.11.2005/ [2006-01-10 16:55:47]
tort jest pyszny
kucharka [2005-12-29 12:02:05]
Świetny! Sam upiekłem! Warto poświęcić ten czas w kuchni bo efekt jest znakomity! Polecam :)
Staszek [2005-12-24 23:24:16]
Dziękuję za radę.Ja poprostu dawałam za dużo mąki (tak mi się wydaje) bo na 6 jaj 1szklankę tortowej i tyle samo ziemiaczanej chociarz mojej mamie zawsze wychodzi z taką proporcią i nie mieści się w prodiżu.Może też dlatego że ja piekę w piecu elektrycznym , w każdym bądz razie dziękuję za radę
Milena [2005-12-10 22:07:22]
Zazwyczaj na biszkoptowy spód korzystam z takich proporcji:
6 jajek, 1 szklanka curku, 1,2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Piekę go w średniej wielkości tortownicy, a gdy ostygnie (lub najlepiej na drugi dzień) kroję go na 2 lub 3 krążki. Powodzenia :)
Dorota [2005-12-10 17:15:55]
Mój sposób na udany biszkopt jest taki: Wszystkie składniki (w tym przypadku jajka) powinny mieć taką samą pokojową temperaturę. Najlepiej jest wyciągnąć jajka z lodówki na około godzinę przed pieczeniem.
Należy uważnie rozbijać jajka, tzn. aby do białka nie wpadła nawet odrobina żółtka.
Miska, w której będą ubijane białka powinna być sucha ( nie powinno w niej być nawet kropelki wody).
Także dodaję odrobinkę soli do białek, żeby się szybciej ubiły.
No i nie wiem, co mogę jeszcze poradzić.
Przyznam się bez bicia, że ja nie mam problemów z biszkoptem, zawsze mi wychodzi.
Dorota [2005-12-10 17:11:55]
uwielbiam piec torty , ten tort wyszedł idealnie tylko z biszkoptem mam zawsze problemy. Pani Doroto jeżeli ma pani jakiś przepis na biszkopt który zawsze wychodzi to byłabym wdzięczna
Milena [2005-12-10 12:39:38]
Biszkopt należy upiec w średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24-25 cm), a po ostudzeniu przekroić go na 3 placki. Oczywiście każdy placek powinno się nasączyć ponczem (np. przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym). Życzę powodzenia i pozdrawiam :)
Dorota [2005-12-08 13:55:58]
Kochana Doroto a biszkopt piec w tortownicy czy w jakiejś innej blaszce i czy można go czymś nasączyć?
Emilia49 [2005-12-08 13:23:50]
pyszny słodki taki jest super
Bozena [2005-12-04 20:49:45]
jest bardzo smaczny, ale zamiast olejku rumowego można zalać rodzynki rumem -- bedzie jeszcze lepszy.
hana/16.11.2005/ [2005-11-17 14:18:48]
jest calkiem niezly
marysia [2005-11-01 21:51:55]
Ten tort to naprawde rewelacja! wszystkim tak smakowal ze juz mi powiedzieli ze znowu mam go zrobic! I oczywiscie zrobie, sama z wielka checia zjem sobie kawaleczek!!!
Iza [2005-10-10 11:16:16]
PYCHA
IWA [2005-10-07 16:56:18]
Pani Dorotko.wspaniale przepisy na ciasta!Do tego zdjecia!poprostu super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Gratuluje!
MARZENA [2005-10-05 13:59:52]
EXTRA -ROBILAM NA ROCZEK SYNA
ANNA [2005-09-24 21:17:55]
ciasto bardzo oryginalne i smaczne. idealnie pasuje do kawy lub cherbaty
aga [2005-08-31 13:49:38]