Przepisy Extra

Mleko wściekłej krowy

Przepyszny mleczny likier do zrobienia w domu w bardzo prosty i szybki sposób (dosłownie w kilka minut). W tym celu wystarczy mieć ugotowane skondensowane słodzone mleko (można kupić gotowe toffi) i alkohol (czystą wódkę). Następnie te dwa składniki ze sobą zmiksować i przepyszny likier gotowy! Czytaj więcej

Można go już rozlać do kieliszków i kosztować z ukochaną osobą lub polać nim deser (galaretkowy lub lodowy) - mniam - normalnie rozkosz dla podniebienia :)

To likier idealny na każdą okazję. Na Urodziny, Imieniny, Andrzejki, Sylwestra, a nawet to jest fajny i (przydany) pomysł na prezent :)

Składniki:

1 puszka skondensowanego mleka słodzonego 530 g
250 ml wódki

Sposób wykonania:

Skondensowane mleko w puszce (zamknięte) włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gdy się zagotuje gotować pod przykryciem przez 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą.

Po ugotowaniu puszkę ostudzić, otworzyć, a ugotowane mleko przełożyć do wysokiego naczynia. Wlać wódkę i razem zmiksować (np. blenderem lub boczną końcówką miksera) aż masa się połączy.

Całość przelać do butelki. Można kosztować od razu bądź odstawić do barku, aby się przegryzło ;)

Z podanych składników wyjdzie około 700 ml smacznego likieru.

Smacznego.

Dodane przez pawdor w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Likier
Komentarze do przepisu:
Jak byłam mała czasem prababcia dawała mi do lodów bo uważałam to jako "sos" do nich
Wiktoria [2024-06-29 17:34:10]
To bardzo się cieszę :)
Dorota [2012-03-29 10:01:36]
Proszę :)
Dorota [2012-03-09 10:11:03]
Myślę, że można spróbować, pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-07 12:51:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.