Przepisy Extra

Babka makowo-kokosowa

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka wiórków kokosowych
12,5 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
Do dekoracji:
gotowa biała polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodać mak, wiórki kokosowe, roztopioną i ostudzoną margarynę, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać do dobrze wsmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą formy keksowej o wymiarach 12 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzić i polać białą polewą czekoladową.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.4325497287523 stars based on 1106 reviews Ciasta i słodkości

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7840 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu oraz kalkulator kalorii dla dowolnego przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Możesz dodawać własne przepisy.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Okres testowy wymaga założenia konta z podaniem wyłącznie adresu email oraz hasła dostępu. Rejestracja na okres testowy nie zobowiązuje do wykupienia abonamentu. Adres email będzie użyty wyłącznie w celach związanych z extra.smaczny.pl. Po okresie testowym możliwa kontynuacja dostępu od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Bo upieczona babke trzeba nasączyć syropem z ananasów, które pokrojone w kostkę należy wymieszać z kremem karpatkowym, a nim z kolei posmarować placek i dopiero wtedy jest miodzio, czyli tak jak trzeba
Kaśka [2004-04-28 12:32:34]
Moim zdaniem nuta smakowa jest ok, ale ciasto wychodzi zbyt suche (a na drugi dzien to juz w ogole suchar)i jestem przekonana, ze ten przepis powinien byc troche poprawiony (moze mak powinien byc wczesniej sparzony?!). W tej formie trudno to ciasto polecac! Pozdrowienia!
Anna [2004-01-18 19:37:36]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2022. Wszystkie prawa zastrzeżone.