Przepisy Extra

Tort macedoński

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
4 łyżki wódki
Masa kokosowa:
20 dag wiórków kokosowych
2 ½ szklanki mleka
10 dag masła
½ szklanki cukru
Masa galaretkowa:
3 galaretki agrestowe
Ponadto:
2 opakowania herbatników (2 x 85 g)
wódka
Polewa czekoladowa:
15 dag czekolady gorzkiej
około 4 łyżki masła
Do dekoracji:
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 opakowanie „śmietan-fix”

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem.

Wiórki kokosowe wsypać do garnka i zalać je mlekiem. Całość gotować na małym ogniu około 20 minut, aż mleko wyparuje. Ostudzić. Masło roztopić i letnie wlać do ostudzonej masy kokosowej, dodać cukier i wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na ostudzony biszkopt.

1 litr wody zagotować i rozpuścić w niej galaretki agrestowe. Ostudzić, i gdy zaczną tężeć wylać je na masę kokosową.

Herbatniki maczać w wódce i wykładać je na tężejącą galaretkę. Następnie całą tortownice włożyć do lodówki na około 40 minut.

Czekoladę połamać i przełożyć do małego naczynia. Następnie dodać masło i mieszać łyżką, gdy składniki połączą się, polewą polać tort.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać „śmietan-fix” i wymieszać. Ubitą śmietaną dowolnie udekorować tort. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
15 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Jeśli szukacie nowych, fajnych pomysłów na tort, to polecam ten przepis. Dla mnie pierwsza klasa solenizant zawchwycony!
Anna91 [2019-02-06 20:57:12]
Gratuluję wyboru przepisu na tort i trzymam kciuki żeby się udał - powodzenia :)
Dorota [2012-06-16 14:05:45]
ta masa kokosowa beznadziejna
zuza [2010-05-01 08:16:41]
A u mnie porażka :(( Biszkopt po czasie pieczenia opadł, w dodatku w środku był surowy. Beznadziejna sprawa :((
anna [2008-11-22 19:13:28]
Zroniłam mojemu chłopwkowi na 21 urodziny ten tort był zachwycony a dodam ze to mój pierwszy tort w zyciu. Pychotaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Edzia [2008-11-13 16:19:08]
zrobilam go wczoraj i wcale nie jest taki super,jest dobry ale moja rodzina sie nim nie zachwyca.
alka [2008-04-20 08:49:04]
Dzisiaj rano skończylam torta wyszedl idealnie :) to moj w zyciu pierwszy tort i jestem zachwycona:) niewiem jeszcze jak w smaku ale mysle ze tez super jak z wygladu:)pozdrawiam
magda [2007-11-24 09:50:06]
Cieszę się, że tort Wam smakuje ;) serdecznie pozdrawiam wszystkich Smaczniaków ;)
Dorota [2007-11-08 13:06:29]
cóż... zrobiłam ten tort na 18tkę bratanicy i po prostu rewelacja, nie został ani jeden kawałek, wszystko znikło! REWELACJA! najlepszy tort jaki jadłam kiedykolwiek! Gratuluję pomysłu!
agnik [2007-11-08 12:58:14]
Zrobilam ten torcik na urodziny meza i ... byl zachwycony :-) Torcik pycha. Polecam jak najbardziej. Biszkopt bardzo ladnie wyrosl, gdzie mi nigdy nie wychodzily biszkopty do tortow :-) Ten jest super. Przekroilam go na pol i przelozylam dzemem :-) Mialam o jedna mase wiecej. Mleko chyba za mocno mi wyparowalo, bo malo wyszlo masy kokosowej. Nastepnym razem troche wczesniej skoncze gotowanie kokosu. Musze przyznac, ze to bylo ciekawe - ciagnacy sie kokos :-) Goraco POLECAM :-) Pycha Pycha Pycha !!!
Asia [2007-09-25 03:37:37]
Bardzo smaczny torcik! SUPER! Wreszcie coś innego, niż te wszystkie przesłodzone torty z masą, od których robi się mdło... Pychotka! POLECAM :) (robiłam na blasze, bo jak na okrągłą formę to faktycznie biszkopt byłby za duży...)
Gosia89 [2007-07-07 20:52:03]
Bardzo sie cieszę Azi, że tort się udał, no i że smakował :) Ja robiłam go pierwszy raz na moje urodziny - goście podziwiali nowy wypiek i się nim zajadali ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2007-06-19 16:20:51]
Robiłam to ciasto jest naprawdę bardzo dobre :) Ze stołu zniknęło w bardzo szybkim tempie :) Dziękuję za przepis , pozdrawiam serdecznie
Azi [2007-06-02 09:57:53]
Ciasto REWELACJA ! Robiłam je wczoraj i jest SUPER!!! Choć biszkopt mógłby być ciut cieńszy. Gorąco POLECAM!!!
Aga Ch. [2007-03-18 11:28:27]
Zrobiłam to ciasto na imieniny mamy. Wyszło świetnie czylko jedna drobna uwaga: robiłam ciasto w formie o średnicy 29cm, a mimo wszystko biszkopt urósł duży i musiałam ścinać 1/3, bo był po prostu za gruby Polecam serdecznie :)
vacuity@o2.pl [2007-03-14 12:36:06]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.