Do miski przełożyć masło, żółtka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kilka kropli aromatu migdałowego. Całość razem posiekać nożem, następnie zagnieść kruche ciasto. Na koniec dodać wiórki kokosowe i jeszcze razem zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, jedną schłodzić, a drugą zamrozić.
Śmietanę wlać do garnka, dodać wiórki kokosowe i 2/3 szklanki cukru. Wszystko zagotować i pogotować jeszcze 3 minuty. Następnie ostudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier (1/3 szklanki) i nadal ubijać. Na koniec pianę wymieszać z masą kokosową.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć schłodzone kruche ciasto, nakłuć widelcem i wyłożyć masę kokosową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone kruche ciasto.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 170-180 °C.
Smacznego.