Przepisy Extra

Kokosowe Rafaello

Kokosowe Rafaello

Składniki:

Kruche ciasto:
30 dag masła
5 żółtek
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
5 dag wiórków kokosowych
Masa kokosowa:
1/2 litra śmietany 30%
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru

Sposób wykonania:

Do miski przełożyć masło, żółtka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kilka kropli aromatu migdałowego. Całość razem posiekać nożem, następnie zagnieść kruche ciasto. Na koniec dodać wiórki kokosowe i jeszcze razem zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, jedną schłodzić, a drugą zamrozić.

Śmietanę wlać do garnka, dodać wiórki kokosowe i 2/3 szklanki cukru. Wszystko zagotować i pogotować jeszcze 3 minuty. Następnie ostudzić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier (1/3 szklanki) i nadal ubijać. Na koniec pianę wymieszać z masą kokosową.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć schłodzone kruche ciasto, nakłuć widelcem i wyłożyć masę kokosową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone kruche ciasto.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 170-180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.