Przepisy Extra

Biszkopt z maślanym kremem i czekoladą

Biszkopt z maślanym kremem i czekoladą

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Maślany krem:
20 dag masła
12,5 dag margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wódki
Do dekoracji:
1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)

Sposób wykonania:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać 3 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę ubijać. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru. Następnie żółtka delikatnie połączyć z pianą z białek. Do masy dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie razem wymieszać i biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 160 °C., a gdy biszkopt podrośnie piec w temperaturze 200 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z margaryną. Dalej ucierając dodawać żółtka i cukier puder. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej części kremu dodać kakao i wymieszać. Do drugiej części kremu dodać wódkę i wymieszać.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć maślany krem z kakao, na to drugą część biszkoptu, a na górę maślany krem z wódką (trochę jasnego kremu można odłożyć i zrobić z niego rozetki). Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladę. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
8 opinii | Wyraź opinię
4.2941176468 stars based on 17 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
nie polecam tego ciasta. w masie czuć samo masło i margarynę <blee>
ewelina [2010-07-02 09:03:36]
Cieszę, się że ciasto smakuje. To drugie ciasto z galaretką to już ciasto z innego przepisu, który niedługo podam na stronę. Te dwa ciasta były po prostu podane na stół na jednym talerzu, pozdrawiam :)
Dorota [2010-06-04 16:02:08]
Upieklam biszkopt jak w przepisie. W kremie pominelam zoltko , kakao i wodke , a zamiast dalam dwa kieliszki ( razem 100 ml ) ajerkoniaku. Krem wyszedl wspanialy.Przed polozeniem kremu ciasto posmarowalam cienka warstwa dzemu morelowego. Ciasto - rewelacja.
elwira [2010-06-02 12:15:41]
Ta masa jest raczej podobna do masy tortowej (tak mi się wydaje) i w zasadzie pasuje do wszystkich ciast. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-05-27 15:44:19]
Ciekawy jest ten maślany krem,Mam pytanie,gdyż cały czas jeszcze się uczę w tej dziedzinie,konsystencja tego kremu ma być puszysta,delikatna,lekka? jak np.przy ptysiach,czy raczej podobna do masy tortowej?zastanawiam się,czy pasuje on tylko do biszkoptu? czy z innymi ciastami też go można zestawić? Pozdrawiam.
eukaliptus82 [2010-05-27 09:48:49]
Bardzo lubie wszelkie ciasta i torty z kremem maslanym. Dzisiaj upieke to ciasto . Wyglada pysznie . A to z galaretka to dla urozmaicenia ?
Marta [2010-05-22 07:56:01]
Rzeczywiście cukru pudru trochę dużo jest, ale taki był przepis. Myślę, że do kremu można dać połowę cukru pudru i spróbować krem, jak będzie mało słodki to dodać jeszcze cukru. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2010-05-20 11:36:08]
Mmmm jak smakowicie wygląda to ciacho,tylko czy to nie za dużo tego cukru pudru? a może w sam raz? spróbuję na niedzielę zrobić ,pozdrawiam
Gabrysia [2010-05-19 14:31:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.