Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dodać wodę, olej, wymieszaną mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej tortownicy o średnicy 28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt według przepisu iny12).
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać „Śmietan-fix”, kilka kropel aromatu cytrynowego i zmiksować. Masę śmietankową podzielić na dwie części.
Jedną część biszkoptu nasączyć rumem, wyłożyć połowę masy śmietankowej, drugą część biszkoptu, nasączyć go rumem i pozostałą część masy śmietankowej. Na masie rozłożyć pokruszoną chałwę mleczną. Tort włożyć na około 20 minut do lodówki.
Gorzką i mleczną czekoladę połamać. Śmietanę przelać do małego garnka, przełożyć czekoladę, podgrzać na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści i masa razem połączy. Całość włożyć do lodówki (najlepiej na 24 godziny, czyli podgrzać masę dzień wcześniej, wtedy masa jest dobrze schłodzona). Schłodzoną masę ubić i podzielić na połowę. Jedną część masy czekoladowej rozsmarować ma pokruszonej chałwie, a pozostałą masą czekoladową posmarować boki tortu i udekorować tort. Boki tortu posypać płatkami migdałów. A wierzch tortu udekorować kostkami czekolady, startą czekoladą i kwiatkami z opłatka. Gotowy tort włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.