Przepisy Extra

Biszkoptowa krówka

Do przygotowania tego przepysznego, słodkiego ciasta na biszkopcie potrzebne będą cukierki „Krówki”. Któż ich nie lubi? Chyba wszyscy wielbiciele słodkości przepadają za nimi.

Przygotowanie tego przepisu wymaga trochę pracy, ale warto się natrudzić, bo efekt jest niezwykły.

Biszkoptowe ciasto z dodatkiem „Krówek” smakuje rewelacyjnie, ładnie się również prezentuje. Proces jego wykonania składa się z kilku etapów. Najpierw zostało upieczone ciasto biszkoptowe. Następnie przygotowano poncz, którymzostał nasączony biszkopt. Ciasto biszkoptowe jest przekładane słodkimi masami. Masa krówkowa wykonana jest z roztopionych „Krówek”. Natomiast masa czekoladowo-orzechowa wykonana jest z gorzkiej czekolady i orzechów włoskich. Wierzch ciasta udekorowany jest polewą z białej czekolady z mlekiem. Czytaj więcej

Wykonanie przepisu nie jest trudne. Takie nietuzinkowe ciasto biszkoptowe na pewno będzie atrakcją każdego przyjęcia.

Polecamy!

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
½ szklanki wody
Masa krówka:
65 dag cukierków „Krówka mleczna”
20 dag masła
Masa czekoladowo-orzechowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
9 łyżek mleka
1 szklanka orzechów włoskich
1 łyżka wódki
Biała polewa:
1 tabliczka białej czekolady (10 dag)
4 łyżki mleka

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatne wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm, wysmarowanej tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na dwie części.

Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną i cukier. Zalać gorącą wodą, wymieszać i gotowym ponczem nasączyć dwie części biszkoptu.

Cukierki Krówki pokroić w plasterki. Masło roztopić, dodać cukierki i razem podgrzewać na małym ogniu, aż masa się połączy. Ciepłą masę wylać na nasączoną ponczem jedną część biszkoptu, a następnie przykryć drugą częścią biszkoptu.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, aż masa się połączy. Orzechy włoskie obrać i pokroić. Do letniej roztopionej czekolady dodać orzechy włoskie i wódkę. Wymieszać, wylać na wierzch biszkoptu i rozsmarować.

Białą czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do małego garnka i dodać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, aż polewa się połączy. Ostudzoną polewą polać biszkoptową krówkę. Włożyć do lodówki na około 4 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
17 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten placek jest strasznie mdly.
krycha [2012-03-03 21:49:37]
Poncz można przygotować z samej przegotowanej wody i kilku kropel dowolnego aromatu do ciast (np. rumowego lub migdałowego).
Dorota [2011-04-04 09:46:02]
Bardzo się cieszę, że to ciasto tak Wam smakowało :) Serdecznie pozdrawiam i życzę kolejnych smacznych wypieków :)
Dorota [2011-01-03 20:58:26]
Jestem pełna podziwu dla biszkoptowej krówki:)Dziś rano nie mogliśmy się oprzeć i ukroiliśmy sobie pierwszy kawałek(choć w planach było pozostawienie ciasta nietkniętego aż do wieczora sylwestrowego) i niebo w gębie to najlepsze określenie!szczególnie smaczna jest masa z orzechami....mniam:)
Kora [2010-12-31 14:54:49]
Jak ciasto się wystudzi, to ta masa nie będzie twarda, ona lekko wsiąknie w biszkopt. Smacznego :)
Dorota [2010-09-01 10:47:38]
Ciasto wygląda na pyszne ! mam tylko pytanie : czy ta masa krówkowa jak się wystudzi w cieście to nie będzie mocno twarda?
Ewa [2010-08-28 21:54:16]
Pyszności !!! Mąż nie mógł oderwać się od talerza z ciastem , tak mu smakowało.
Justyna [2010-08-24 21:07:21]
Dziękuję Dorotko za odpowiedż :) w ten weekend już napewno Twoje ciasto zagości u nas,bo dziewczynki nie dają spokoju :) Napiszę i wstawię fotkę jak wyszło,ale czuję,że będzie gościło często.Pozdrawiam
korina176 [2010-08-23 23:00:43]
Dziękuję za wypróbowanie przepisu, serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-08-23 09:24:25]
Ciasto pyszne choć dość słodkie .Polecam :)
Ewa [2010-08-21 10:05:37]
Myślę, że można spróbować zrobić tę masę z użyciem masy krówkowej. Serdecznie pozdrawiam całą rodzinkę i życzę udanego wypieku :)
Dorota [2010-08-17 13:23:05]
Można zrobić z masą krówkową.
Dorota [2010-08-17 11:00:55]
Dorotko mam straszną ochotę zrobić Twoją krówkę :) moje córeczki uwielbiają chciałam Cię tylko zapytać,czy nadawałoby się na masę- mleko krówkowe skondensowane?
korina176 [2010-08-15 12:58:32]
Właśnie zrobiłam ciacho - jeszcze nie smakowałam ale zapowiada się smacznie :)) Bardzo często korzystam z Twoich przepisów i jeszcze się nie zawiodłam-sadze ,że i tym razem tak będzie.Pozdrawiam
Dina [2010-08-13 19:08:44]
Jeśli nie mam krówek to czym mogę je zastąpić?
Ewa [2010-08-13 13:48:17]
Można też upiec 2 biszkopt z 4 jajek, wtedy nie trzeba się męczyć z przekrawaniem biszkoptu. Polecam tę krówkę bo dobra jest :)
Dorota [2010-08-13 13:14:08]
Można też upiec 2 biszkopt z 4 jajek, wtedy nie trzeba się męczyć z przekrawaniem biszkoptu. Polecam tę krówkę bo dobra jest :)
Dorota [2010-08-13 13:13:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.