Do przygotowania tego przepysznego, słodkiego ciasta na biszkopcie potrzebne będą cukierki „Krówki”. Któż ich nie lubi? Chyba wszyscy wielbiciele słodkości przepadają za nimi.
Przygotowanie tego przepisu wymaga trochę pracy, ale warto się natrudzić, bo efekt jest niezwykły.
Biszkoptowe ciasto z dodatkiem „Krówek” smakuje rewelacyjnie, ładnie się również prezentuje. Proces jego wykonania składa się z kilku etapów. Najpierw zostało upieczone ciasto biszkoptowe. Następnie przygotowano poncz, którymzostał nasączony biszkopt. Ciasto biszkoptowe jest przekładane słodkimi masami. Masa krówkowa wykonana jest z roztopionych „Krówek”. Natomiast masa czekoladowo-orzechowa wykonana jest z gorzkiej czekolady i orzechów włoskich. Wierzch ciasta udekorowany jest polewą z białej czekolady z mlekiem. Czytaj więcej
Wykonanie przepisu nie jest trudne. Takie nietuzinkowe ciasto biszkoptowe na pewno będzie atrakcją każdego przyjęcia.
Polecamy!
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatne wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm, wysmarowanej tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na dwie części.
Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną i cukier. Zalać gorącą wodą, wymieszać i gotowym ponczem nasączyć dwie części biszkoptu.
Cukierki Krówki pokroić w plasterki. Masło roztopić, dodać cukierki i razem podgrzewać na małym ogniu, aż masa się połączy. Ciepłą masę wylać na nasączoną ponczem jedną część biszkoptu, a następnie przykryć drugą częścią biszkoptu.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, aż masa się połączy. Orzechy włoskie obrać i pokroić. Do letniej roztopionej czekolady dodać orzechy włoskie i wódkę. Wymieszać, wylać na wierzch biszkoptu i rozsmarować.
Białą czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do małego garnka i dodać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, aż polewa się połączy. Ostudzoną polewą polać biszkoptową krówkę. Włożyć do lodówki na około 4 godziny.
Smacznego.