Przepisy Extra

Dip z kiszonych ogórków

Dip to rodzaj gęstego, aromatycznego i pikantnego sosu podawanego na zimno. Sos może być przygotowywany na bazie śmietany, jogurtu, twarogu lub majonezu. Charakterystyczny aromat otrzymuje się w wyniku dodania do wymienionych składników przypraw, ziół, marynat oraz warzyw i owoców.

Zimny sos czyli dip dodany do potraw np. mięsnych, ryb czy warzyw zmienia zdecydowanie ich właściwości smakowe oraz zapachowe Czytaj więcej

Podany tutaj przepis na dip, którego podstawę stanowi jogurt, a dodatek aromatyczny kiszone ogórki, dobrze komponuje się z potrawami przygotowywanymi na grillu.

Można go również dodawać do potraw przygotowywanych w sposób tradycyjny w kuchni. Polecamy!

Składniki:

20 dag kiszonych ogórków
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Ogórki kiszone zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z soku i przełożyć do miski. Następnie dodać jogurt naturalny i majonez. Przyprawiać do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Podawać do grillowanych potraw.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
ja jeszcze dodalabym czosnek i troche cukru do smaku =gwarantuje ze pychotka!!!!!
emilka [2009-08-09 22:48:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.