To charakterystyczny zimny sos o gęstej konsystencji i wyrazistym, aromatycznym smaku i zapachu... mniam!
Połączenie smaku potraw, zwłaszcza wykonanych na bazie mięsa z dipem przygotowanym wg tego przepisu poszerza gamę doznań kulinarnych w czasie konsumpcji i to w sposób zdecydowany!
Jest to propozycja dla tych, którzy uwielbiają potrawy o smaku intensywnym, ale nie nachalnym. Jeżeli ktoś uważa, że mięso z grilla zwykle smakuje podobnie, to po dodaniu do niego dipu do dań z grillowego rusztu na pewno zmieni zdanie :) Czytaj więcej
Kolejną zaletą tego dipu jest szybkość i łatwość wykonania, produkty są łatwo dostępne, więc żadnego problemu przy jego wykonaniu nie będzie.
Świetnie smakują też czosnkowe bagietki z grilla maczane w tym dipie, po prostu niebo w gębie!
Warto się przekonać i go przygotować :) Powodzenia i smacznego!
Zielonego ogórka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miseczki przełożyć śmietanę, jogurt grecki, musztardę sarepską, odciśniętego z soku zielonego ogórka, żółty ser i czosnek. Dodać kilka kropli sosu sojowego oraz szczyptę kurkumy i oregano. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 60 minut.
Gotowy dip podawać do potraw z grilla (kiełbasek, szaszłyków, steków).
Smacznego.