Sałatka z tuńczyka w oleju z dodatkiem ryżu, kukurydzy konserwowej, cebulą oraz … orzechów włoskich podany z zimnym sosem winegret przygotowanym z oliwy z oliwek, octu, czosnku i przypraw to bardzo fajne danie.
Ważnym elementem tej potrawy jest sos winegret, który zdecydowanie nadaje wyrazistości i oryginalnego charakteru sałatce. Nazwa sosu pochodzi z języka francuskiego, gdzie słowo„vinaigre”znaczy „ocet”.Sos z octem bardzo często występuje w towarzystwie różnego rodzaju sałatek. Czytaj więcej
Polecamy tę sałatkę z tuńczykiem, bo jest naprawdę pyszna!
Smacznego :)
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kukurydzę osaczyć z zalewy. Orzechy włoskie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy. Do miski przełożyć ryż, kukurydzę, orzechy włoskie, cebulę, tuńczyka i wymieszać.
Do małego słoiczka wlać oliwę z oliwek i ocet. Dodać zmiażdżony czosnek, szczyptę soli, pieprzu i cukru. Następnie słoiczek zamknąć i kilka razy mocno wstrząsnąć. Gotowy sos wlać do miski z sałatką i delikatnie razem wymieszać. Sałatkę schłodzić w lodówce.
Smacznego.