Brokuła podzielić na różyczki i opłukać. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 5 minut od momentu zagotowania się. Następnie odcedzić i ostudzić. Brązowy ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Wędzonego kurczaka, cebulę, żółtą paprykę konserwową i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć brokuła, brązowy ryż, wędzonego kurczaka, cebulę, żółtą paprykę konserwową, rzodkiewkę i czosnek. Dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła do drobiu, pieprz ziołowy, przyprawę do kurczaka, majeranek i sól morską do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na spód przezroczystej miski ułożyć liście zielonej sałaty, następnie wyłożyć sałatkę. Wierzch sałatki posypać pestkami dyni i udekorować natką zielonej pietruszki.
Smacznego.