To nowa propozycja sałatki z tuńczykiem. Ma warstwy ;) Jest łatwa, dosyć szybka w przygotowaniu i zawiera w sobie same proste składniki...
Do tego wszystkiego ładnie się prezentuje, jej kolorowe warstwy przyciągają nasz wzrok :) No i najważniejsze jest to, że jest przepyszna! Czytaj więcej
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i przekroić na połowę. Żółtka oddzielić od białek i zetrzeć osobno na tarce (białka na dużych oczkach, a żółtka na małych).
Tuńczyka osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę. Kapustę pekińską opłukać, osuszyć z wody i pokroić. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Na dno miski przełożyć białka jajek, tuńczyka, na nim rozsmarować 3 łyżki majonezu, posypać szczyptą soli, pieprzu i rozgniecionej w palcach natki suszonej pietruszki. Następnie rozłożyć połowę czerwonej papryki, połowę cebuli, całą kapustę pekińską, na niej rozsmarować 5 łyżek majonezu i posypać szczyptą soli, pieprzu oraz rozgniecionej w palcach suszonej pietruszki. Na koniec rozłożyć żółty ser, pozostałą czerwoną paprykę i pozostałą cebulę. Całość posmarować 3 łyżkami majonezu, i znowu posypać szczyptą soli, pieprzu oraz rozgniecionej w palcach suszonej pietruszki. Na wierzch sałatki rozsypać starte żółtka jajek.
Gotową sałatkę schłodzić w lodówce, a tuż przed podaniem udekorować natką zielonej pietruszki i ewentualnie jeszcze czerwoną papryką.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.