Przepisy Extra

Sernik Izaura

Składniki:

Ciasto:
25 dag margaryny
1 1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
cukier waniliowy
4 jajka
1 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
50-70 dag sera białego
10 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy zagotować i gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić. Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać ½ szklanki masy do dekoracji. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia, pianę ubitą z białek i wszystko razem wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Ser zmielić. Masło utrzeć dodając porcjami jajka, cukier i ser. Masę wyłożyć na surowe ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temperaturze 180-190 °C.

Ostudzić i polać odlaną masą i posypać kokosem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
93 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Komentarze do przepisu:
Witam, składniki na masę serową nie należało wymieszać, lecz po kolei ucierać. Masa wyjdzie lekko rzadka, ale na pewno nie tak jak woda. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-02-22 23:13:31]
Pianę ubitą z białek dodajemy do ciasta. Udanego wypieku życzę :)
Dorota [2010-12-29 14:46:14]
witam wyglada na prosty przepis ale proisze o radę ta pianę ubita z jajek a raczej z białek to dajemy do ciasta nie do masy serowej? piszcue bo w sobote zabieranm sie do roboty!!!!
ewa [2010-12-15 13:29:58]
ciasto rewelka wszystkim smakuje zawsze się udaje. przypomina dzieciństwo
kaśka [2010-08-24 12:27:32]
super Świetny przepis
gosia [2010-05-28 21:50:31]
Oto odpowiedź na to czemu ser opada na dno, a ciasto wypływa na górę - to znak że ciasto jest za rzadkie. Ser jest przecież ciężki i jeśli na takie płynne lekkie ciasto będziecie wrzucać ser to wiadomo co się stanie... Ja robię gęste ciasto, takie by dało się ładnie rozłożyć na blaszce do pieczenia. Można zmniejszyć gęstość ciasta, wtedy ser fajnie się "wymiesza". Co kto lubi...
Kuchareczka84 [2010-05-22 19:21:29]
super smaczne ciasto.
j [2010-05-06 18:57:12]
Ja również piekłam to ciasto. Było smaczne, najważniejsze,że każdemu smakowało.Piekłam różne serniki ,ale stwierdzono,że ten jest najsmaczniejszy.
Renia [25.04.2010 10:40] [2010-04-25 10:38:10]
Matka nauczyła mnie tego ciasta i teraz na Wielkanoc i Gwiazdkę, Izaura musi być. Choć ja do masy serowej dodaje soku z połówki cytryny i 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej.
Andrzej z Nakła [2010-03-31 20:12:50]
W takim przypadku należy dłużej piec, ale z tego co pamiętam, to ta masa serowa była taka lekko płynna - potem po ostudzeniu sernik jest mięciutki i delikatny w smaku. Trzymam kciuki żeby serniczek się udał :)
Dorota [2010-03-18 18:29:21]
pieke własnie to ciasto i jestem zaniepokojona ciasto juz powinnam wyciagac a ono jest jak "woda" pływa mi po brutfanie a góra przypieczona srodek surowy co robic????????
Daria [2010-03-18 16:51:35]
Do masy serowej dodajemy całe jajka. Powodzenia :)
Dorota [2010-03-18 16:19:57]
a jaja całe do masy serowej czy tylko zółtka?????
D.B [2010-03-18 15:28:00]
piekłam wczoraj i jest super , do sera dałam brzoskwinie z puszki - polecam .
anka [2010-03-07 14:54:01]
Normalnie przepis idealny. Ciasto przepyszne. Rozpływa sie w ustach. A najlepsze jest to, że wszystkim smakowało...
Karolina z Kleve [2010-02-15 12:17:41]
Kiedyś piekłam to ciasto i zawsze było super. przepis gdzieś zgubiłam postanowilam go odnalezc czytałam trochę komentarzy no i jezeli komus opada ciaso na srodku to normalka tak ma poprostu byc piekę to ciasto na Dzień Babci do przedszkola mam nadzieję że będzie babciom smakowało wszystkim życzę smacznego i zachęcam do pieczenia ono zawsze się udaje pozdrawiam
Beata:)) [2010-01-11 22:52:18]
Właśnie upiekłam to ciasto i mąż powiedział, że wreszcie upiekłam coś dobrego... :) Super przepis!
Gosia [2009-11-06 22:49:32]
Ciasto Pycha!!! Ja trochę zmodyfikowałam przepis dodając kubkami trochę dżemu malinowego przed wylaniem masy serowej. Równie smaczne są świeże maliny. Bardzo polecam!
Aine [2009-10-25 13:53:07]
dore ciasto
batista [2009-10-20 20:37:01]
Ja daje kilogram sera;p wychodzi przepyszny.
Olcia [2009-08-01 12:20:14]
Ciasto mięciutkie,nawet na drugi dzień,piekłam pierwszy razi masa serowa opadła na dół.Co zrobić aby zostało na wierzchu?Mimo to jest świetne i pyszne,polecam :)
Hanka [2009-07-21 13:32:56]
Kiedys dawno temu juz pieklam ten serniczek ale zapomnialam przepis.Wlasnie go odnalazlam i dziekuje tym co go tu zapisali!Ciasto jest rewelacyjne niezaleznie od tego czy masa serowa bedzie na wierzchu czy lekko wtopi sie w mase czekoladowa!cala blaszka poszla od pierwszego pokrojenia!:)))
Benia [2008-10-23 22:29:49]
trzeba tylko równomiernie rozłożyć ser, by ciasto nie było zbyt suche. :)smacznego dziewuszki
marta [2008-08-14 22:36:19]
proponuję do masy serowej dodać kawałki brzoskwiń z puszki. pychota!
marta [2008-08-14 22:34:56]
Długo sie robi, ale naprawde warto. Bardzo dobry serniczek. Polecam wszystkim serdecznie!
Anna [2008-07-26 21:00:19]
Pycha ,pozdrawiam.Gabi.
Gabi [2008-06-22 14:26:19]
Mnie sie zmieszałop ciasto z sernikową masą:( Ale zobaczymy czy mi wyjdzie
xxx [2008-05-21 14:52:07]
moze byc... ale polecam duza blache:D
magda [2008-03-23 18:54:08]
Polecam tradycyjną prostokątną formę - o wymiarach ok. 25 na 36 cm.
Dorota [2008-02-01 12:32:47]
Jaka forma jest odpowiednia, żeby ciasto nie było za wysokie ani za niskie ?
Asia [2008-02-01 12:27:52]
Bardzo smaczny sernik, piekę go już od 10 lat. Polecam
Agnieszka [2008-01-14 08:10:19]
PYCHA! Doskonałe, wilgotne ciasto, zawsze się udaje, polecam i dziękuję autorce za fantastyczny przepis!
Asia [2008-01-02 15:03:20]
przepyszne ciasto jest bardzo soczyste i zawsze mi wychodzi cała moja rodzina je uwielbia
annat27 [2007-11-28 14:22:36]
Najlepiej ubitą pianę z białek dodać do ciasta na samym końcu. Całość szybko i delikatnie wymieszać. Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-13 22:34:58]
na prawde super ciasto. maz powiedzial, ze jeszcze tak dobrego ciasta nie jadl. i chociaz ze mnie antytalencie kulinarne ciasto wyszlo wysmienicie.
agnes [2007-10-24 20:48:17]
Witam :) Własnie już 3 raz robię to ciasto. I nie wiem co robie źle - ale raz ciasto wychodzi dość rzadkie a za innym razem dość gęste i nie wiem od czego to zależy.Mam pytanie czy pianę z białek do ciasta dodawać na samym koncu czy na przemian z mąką, proszkiem i żółtkami ? Jak dodaje na samym koncu to ciasto jest gęste jak dodaję na przemian z mąką to wtedy jest rzadsze . Poradźcie !!!
Serniczka Issaura :) [2007-09-29 22:47:12]
Być może była za niska temperatura piekarnika albo sernik zaraz po upieczeniu został wyciągnięty z piekarnika.
Dorota [2007-09-21 13:20:12]
Sernik jest pyszny tylko dla mniezapadł sie w srodku.Dlaczego ?????zrobilam tak jak w przepisie.Poradzcie
Julia [2007-09-18 15:54:10]
ciasto robiłam pierwszy raz:) w czasie robienia zaniepokoiła mnie rzadka konsystencja masy serowej ale postanowiłam nic z tym nie robic i ciasti wyszlo znakomite:)) pozdrawiam
ewelina [2007-07-09 11:23:10]
Super ciasto, zawsze wszyscy sie nim zachwycaja! ale do masy serowej dodaje zawsze 2 jaja i ser łaciaty... wtedy wg mnie wychodzi najlepiej:) Pozdrawiam!
M.B. [2007-04-26 15:16:16]
Bardzo dobre ciasto!!!Warto skosztowac!!!POLECAM!!!
Sylwia [2007-04-06 10:07:41]
Bardzo dobre ciasto, wszystkim smakowało byli zachwyceni polecam
jojka [2007-01-17 15:09:41]
Wiem ze kazdy ma inny gust ,ale naprawde warto raz zrobic i zjesc a na pewno bedzie smakowa!!Ten sernik jest wyjatkowy...
Ania [2007-01-09 12:02:09]
to ciasto jest okropne zjedliśmy z mężem blaszkę w jeden dzień poprostu PYCHA polecam mam tylko problem ze jak piekę to mało co zostaje dla gości hihihi
asia [2007-01-04 17:44:29]
Najlepiej ser tłusty lub półtłusty. Powodzenia :)
Dorota [2006-12-21 16:37:30]
prosze o podpowiedz jaki ser bedzie najlepiej pasowal do sernika
yesim [2006-12-21 16:29:11]
Ten serniczek jest najsmaczniejszy, jaki kiedykolwiek miałam w ustach. Moi znajomi byli zachwyceni! Wspaniałe połączenie smaku toffi i pulchnego serka. Ciekawie wygląda po przekrojeniu, ponieważ ciasto ma tendencje do opadania. Gorąco polecam i dziękuję za przepis! Moja rada: zmiksujcie ser, zamiast mielić - wyjdzie puszek :-)
Margaret [2006-12-21 06:43:34]
ciasto robiłam już wiele razy,zawsze smakuje mojemu mężowi !!!
i. [2006-12-16 17:56:40]
pyszne ciacho:p moja mama piecze i wszyscy w domu wcinaja az uszy im sie trzesa :****** pozdrowienia dla rodzinki Kucharskich
Pamcia:) [2006-11-26 20:52:05]
nie będę się powtarzac to już wszyscy wiedza jest pycha
Katarzyna [2006-11-13 15:30:50]
ciasto jest po prostu super wyglada bajecznie polecam
marlena [2006-11-12 13:46:06]
piekę te ciasto napewno już z 10 lat.Jest ono naprawdę super!!! -chociaż jak je piekę to raz masa serowa opadnie na dno, a raz zostaje na wierzchu-ale i tak jest przepyszne!!!
Ewa [2006-11-02 13:46:30]
ciasto bardzo dobre jednak margarynę zastąpiłam masłem i do sera dodałam kisiel cytrynowy bo nie miałam budyniu a do odlanej części wódkę
MAMA [2006-10-28 19:36:56]
PYCHA
ANIA [2006-10-22 15:04:50]
MASE SEROWA WYKLADAM KUPKAMI NA WYLANE WCZESNIEJ NA BLASZKE CIEMNE CIASTO.CIASTO JEST SUPER WSZYSTKIM ZAWSZE SMAKUJE.PIEKE GO JUZ OD LAT.POLECAM.
ANIA [2006-10-22 15:03:53]
wiele lat pieke to ciasto i uważam że właśnie urok tego ciasta polega na tym, że ser powinien się zapaść pod ciasto,wtedy powstaje cienka warstwa ciasta na spodzie,warstwa sera pośrodku i na wierzchu warstwa ciasta z prześwitującym gdzie niegdzie serem,jak ser zostaje na wierzchu jestem nie pocieszona.
Zosia [2006-09-22 19:10:08]
piekłam to ciasto wiele razy za kazdym razem jest super,pod koniec ucierania sera dodaje 1 budyń śmietankowy i troche namoczonych rodzynek.
kinia [2006-09-13 17:28:58]
robiłam to ciasto już 4 razy jest bardzo dobre
anita [2006-03-17 16:59:27]
Ciasto wysmiieniiite.Polecam!!!!!!!!1
Gosia [2006-02-25 08:58:46]
dzięki bardzo za odpowiedz ,taraz będe piekła częsciej to ciasto skoro wiem że tak własnie ma być. pozdrawiam
jagoda [2006-02-21 18:11:14]
tak ma być :) najlepiej kłaść porcjami masę serową na ciasto. one wtedy róznie opadają i takie różne "wzorki" się robią z masy. jest naprawdę pycha :)
do jagody [2006-02-04 15:37:52]
piekłam to ciasto 2 razy i za 2 razem ser opadł na dno a ciasto wyszło na wierzch wszystko robiłam tak jak za1 razem czemu tak sie stało może ktoś podpowie?
jagoda [2006-01-06 19:53:46]
Masę serową z surowymi jajkami należy wyłożyć na surowe kruche ciasto, a następnie całość należy włożyć do piekarnika i piec.
Dorota [2005-12-22 21:02:12]
surowe żółtka dodać do masy na wierzch ciasta ?? czy tak ?
Józwa [2005-12-22 14:45:51]
ciocia zrobiła kiedyś na imieniny.od razu wzięłam przepis!!fantastyczne ciasto!!niebo w gębie!!POLECAM
kaśka [2005-12-21 12:08:23]
mam pytanie dlaczego scięła mi sie masa jajka maslo i ser zrobiły się grudki co zrobiłam żle
aga [2005-12-09 20:08:40]
dzięki Dorota za odpowiedż twoje przepisy sa bardzo dobre
jagoda [2005-12-06 17:27:03]
Skórka na wierzchu sera ma być lekko zrumieniona. Aby wierzch ciasta za bardzo się nie zrumienił, pod koniec pieczenia formę z ciastem można nakryć folią aluminiową. Powodzenia :)
Dorota [2005-12-06 14:32:06]
ciasto - takie sobie, może dlatego, że za mało dałam sera.bardzo słodkie
baja913 [2005-12-03 21:45:32]
ciasto pyszne tylko czy ma być ta skórka na wierzchu z sera taka podpieczona czy coś zrobiłam zle
jagoda [2005-12-03 19:54:21]
bylo wysmienite ale nawet nie sprobowalam bo zniklo zaraz po upieczeniu!!!!!!!!!!!!!!!!!
kinia [2005-09-14 19:45:27]
Robiłam to ciasto pierwszy raz w życiu i bałam się,że nie wyjdzie.Ale udało się,ciasto zjedzono w jeden dzień i jeszcze było mało:)Naprawdę ciasto przepyszne,świetny przepis.Polecam!!!!
20-latka [2005-08-08 12:41:38]
.....i ta masa serowa opadla na dno, a na wierzchu bylo ciemne ciasto. dodawałam porcjami tę masę, w 1 cm odstepach. Coś nie tak zrobiłam podpowiedz? Ser nie zmieliłam w maszynce, tylko przecisnęłam prze praskę od ziemniaków.
alina [2005-06-15 09:28:03]
Dodałam 1/2 szklanki mniej mąki. Ciasto ogólnie wyszło super. Tylko zważylo się kidy do utartego masła dodałam jajka i ser. Próbowałam ubić na parze, ale i tak powstały grudki. Co z tym fantem zrobić? Twoje przepisy są super!!!!!!!
Alina [2005-06-15 09:23:18]
Bardzo dobre,znam ten przepis od dawna,polecam
I.M/ [2005-06-10 15:23:57]
właśnie super jest. Ser wykłada sie na surową masę. Ja na górę dałam polewę goplana czekoladowo - białą. Pychotka.
kitka [2005-06-09 12:03:21]
Niewiedziałam że to takie dobte ciasto . Jeszcze nie jadłam takiego ciasta . Jest przesmaczne!
Jadzia [2005-05-15 15:38:55]
Ciasto naprawde polecam bomba! jest super paluchy lizac
Magda z Tuszyna [2005-05-07 13:11:44]
Masa serowa jest super,ale ciasto jest suche.
Barbara [2004-12-05 11:01:46]
ciasto pieke juz 7 lat znalazlam przepis w poradniku domowym pieke go na swieta dla siebie i dla mamy to najlepsze ciasto jakie kidykolwiek jadlam do twarogu dodaje skorke pomaranczowa lub cytrynowa a do ciasta olejek o tym samym zapachu Palce lizac
joasia w. [2004-10-27 10:41:43]
Ja na Izaurę zamiast polewy i kokosu rozlewam dwie lub trzy galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wody wcześniej zdejmując podpieczoną skórkę z sera.Naprawdę pycha.
Jola [08.10.2004 21:03] [2004-10-08 21:13:24]
SER NAKŁADA SIĘ NA SUROWE CIASTO I TRZEBA GO PIEC OKOŁO GODZINY :)
MAGDALENA Z KRAKOWA [2004-09-06 13:10:52]
SER NAJLEPIEJ DODAWAC ŁYŻKĄ W ODSTĘPACH CO 1 CM I WTEDY FAJNIE KOLOROWY WYJDZIE. WLASNIE GO JEM I JEST PYYYCHA :)
MAGDALENA Z KRAKOWA [2004-09-06 13:01:02]
Super - tylko z ilością sera nie można przesadzić :)
Andrzej - raczkujący cukiernik [2004-08-23 19:57:42]
to rewelacja piekę to ciasto od ponad 2 lat zawsze się udaje,i zawsze jest świeże
elizabet [2004-07-26 23:58:30]
Proponuję dodać do masy serowej namoczone w mleku rodzynki, kandyzowaną skórke z pomarańczy oraz do ciasta aromat rumowy w na wierzch dorzucić orzechy włoskie. A efekt , sami spróbujecie :-)) naprawdę warto
Gabi. [2004-07-20 14:12:33]
to ciasto to rewelacja piekę je od ponad roku i zawsze się udaje , a przede wszystkim zawsze jest świeże
ela [2004-07-10 21:03:28]
Masę serową wykładam na ciemne ciasto dużą łyżką , formując kule. Po upieczeniu, przekrojone ciasto ma ciekawy wygląd.
didloo [2004-07-06 12:50:16]
Z serników jakie do tej pory piekłam, ISAURA to kompletny fiask.Możedlatego, że skorzystałam z gotowego serka TOSKA.NIe polecam
Agniecha [2004-06-30 19:14:22]
Naprawdę super przepis!!! Polecam Wszystkim! Palce lizać;) Mojej rodzince bardzo smakuje:)
Dorota [2004-06-25 21:07:14]
Świetny przepis i dekoracyjny. Cierpliwości z regulacją temp. piekarnika a zawsze się uda
Krystyna [2004-06-19 15:45:32]
super na każdą okazję zawsze się udaje
ULA [2004-06-04 21:19:46]
Jest wyśmienity. Polecam!
C.K. [2004-05-28 07:53:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.