Przepisy Extra

Delikatny sernik z brzoskwiniami i kokosem

Delikatny sernik z brzoskwiniami i kokosem to wyjątkowe połączenie kruchego ciasta, aksamitnej masy serowej i puszystej bezy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta jest lekko chrupiący, a nadzienie serowe wzbogacone soczystymi brzoskwiniami dodaje deserowi wyjątkowej delikatności.

Wierzch pokrywa lekka, słodka beza, która idealnie komponuje się z całością. Całość dopełnia domowa polewa kakaowa, nadająca sernikowi głębi smaku. Przepis jest prosty w wykonaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. To idealna propozycja na rodzinne spotkania, święta lub jako słodka przekąska do kawy. Czytaj więcej

Sernik smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. Spróbuj tego wyjątkowego połączenia i zachwyć swoich bliskich!

Delikatny sernik z brzoskwiniami i kokosem

Składniki:

Kruche ciasto:
ok. 1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
10 dag masła
1 jajko
Masa serowa:
1 kg mielonego sera
3 żółtka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
1 szklanka mleka
Dodatkowo:
1/2 brzoskwiń z puszki
Beza z wiórkami kokosowymi:
3 białka
szczypta soli
2 łyżki cukru
10-12,5 dag wiórków kokosowych
Polewa:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao do ciast
3 łyżki masła

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodać masło i jajko. Razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie (25 na 36 cm), nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiec ciasto (piec przez około 10-15 minut) w temperaturze 180 °C.

Mielony ser zmiksować z żółtkami, cukrem, budyniami śmietankowymi (w proszku) i mlekiem. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Razem wymieszać i wyłożyć masę serową na podpieczone kruche ciasto. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i razem delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony sernik i włożyć do piekarnika jeszcze na około 10-15 minut.

Do rondelka przelać wodę. Dodać cukier i kakao do ciast. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i razem wymieszać łyżką do połączenia się składników. Gdy lekko ostygnie polać nią ostudzony sernik.

Smacznego.

Dodane przez Marysia w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Tak... to przez to, że go nie podpiekłam, ale w przepisie napisałam, że przed wyłożeniem masy serowej, kruchy spód trzeba podpiec... pozdrawiam :)
Marysia [2012-05-23 12:50:34]
Ale to ciasto kruch coś nie bardzo?
Ewa [2012-05-13 08:45:08]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2025. Wszystkie prawa zastrzeżone.