Delikatny sernik z brzoskwiniami i kokosem to wyjątkowe połączenie kruchego ciasta, aksamitnej masy serowej i puszystej bezy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta jest lekko chrupiący, a nadzienie serowe wzbogacone soczystymi brzoskwiniami dodaje deserowi wyjątkowej delikatności.
Wierzch pokrywa lekka, słodka beza, która idealnie komponuje się z całością. Całość dopełnia domowa polewa kakaowa, nadająca sernikowi głębi smaku. Przepis jest prosty w wykonaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. To idealna propozycja na rodzinne spotkania, święta lub jako słodka przekąska do kawy. Czytaj więcej
Sernik smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. Spróbuj tego wyjątkowego połączenia i zachwyć swoich bliskich!
Do miski przesypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodać masło i jajko. Razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie (25 na 36 cm), nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiec ciasto (piec przez około 10-15 minut) w temperaturze 180 °C.
Mielony ser zmiksować z żółtkami, cukrem, budyniami śmietankowymi (w proszku) i mlekiem. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Razem wymieszać i wyłożyć masę serową na podpieczone kruche ciasto. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i razem delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony sernik i włożyć do piekarnika jeszcze na około 10-15 minut.
Do rondelka przelać wodę. Dodać cukier i kakao do ciast. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i razem wymieszać łyżką do połączenia się składników. Gdy lekko ostygnie polać nią ostudzony sernik.
Smacznego.