Przepisy Extra

Owsiano-kokosowy torcik z dynią

Owsiano-kokosowy torcik z dynią

Składniki:

Kokosowo-owsiana beza:
6 białek
sól
½ szklanki cukru
10 dag wiórek kokosowych
10 dag płatków jęczmiennych (pełnoziarnistych, 1 szklanka)
4 łyżki oleju
Masa dyniowa:
1, 50 kg dyni (waga po obraniu)
2 szklanki wody
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
cynamon
imbir
2 budynie śmietankowe
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Owsiane ciasto:
20 dag płatków owsianych (górskich, 2 szklanki)
10 dag płatków jęczmiennych (pełnoziarnistych, 1 szklanka)
1 szklanka mąki pszennej (pełnoziarnistej)
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kurkuma
20 dag masła
6 żółtek
4 łyżki soku z cytryny
Masa śmietankowa:
400 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
Polewa czekoladowa:
5 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
1 łyżka wody

Sposób wykonania:

Płatki jęczmienne pełnoziarniste zmielić w młynku do kawy, dodać do nich wiórki kokosowe i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie szklista. Następnie wsypać zmielone płatki jęczmienne i wiórki kokosowe oraz dodać olej. Całość razem zmiksować i przełożyć na dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Lekko ostudzić i zdjąć z formy na papierze.

Płatki owsiane i jęczmienne zmielić w młynku do kawy i przesypać do miski. Dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę kurkumy, masło, żółtka i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść. ¼ część ciasta ciasto rozłożyć w tej samej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut w temperaturze 180 °C. Lekko ostudzić i zdjąć z formy, a na koniec ostudzone ciasto pokruszyć. Na tej samej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć pozostałe ciasto (¾), włożyć do nagrzanego piernika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Dynię obrać ze skórki, czyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i wlać wodę. Dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę cynamonu i imbir. Wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut (od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła).

Do miseczki wlać ½ szklanki zimnej wody, wsypać budynie śmietankowe w proszku i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie rozmieszać, wlać do gotującej się dyni, zagotować i chwilkę pogotować. Połowę gorącej dyniowej masy wylać na kruchy spód, przykryć kokosowo-owsianą bezą, lekko docisnąć. Następnie wylać pozostałą część masy dyniowej, a na niej rozsypać połowę pokruszonego ciasta. Odstawić do ostudzenia.

Żelatynę rozmieszać dokładnie w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać kilka kropli soku z cytryny, a następnie wlać letnią żelatynę i całość razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na pokruszone ciasto i przykryć pozostałym pokruszonym ciastem. Gotowy dyniowy torcik schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Gorzką czekoladę połamać na kawałki, wlać mleko, wodę i podgrzewać, cały czas mieszając aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą polać ciasto.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.