Płatki jęczmienne pełnoziarniste zmielić w młynku do kawy, dodać do nich wiórki kokosowe i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie szklista. Następnie wsypać zmielone płatki jęczmienne i wiórki kokosowe oraz dodać olej. Całość razem zmiksować i przełożyć na dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Lekko ostudzić i zdjąć z formy na papierze.
Płatki owsiane i jęczmienne zmielić w młynku do kawy i przesypać do miski. Dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę kurkumy, masło, żółtka i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść. ¼ część ciasta ciasto rozłożyć w tej samej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut w temperaturze 180 °C. Lekko ostudzić i zdjąć z formy, a na koniec ostudzone ciasto pokruszyć. Na tej samej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć pozostałe ciasto (¾), włożyć do nagrzanego piernika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Dynię obrać ze skórki, czyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i wlać wodę. Dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę cynamonu i imbir. Wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut (od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła).
Do miseczki wlać ½ szklanki zimnej wody, wsypać budynie śmietankowe w proszku i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie rozmieszać, wlać do gotującej się dyni, zagotować i chwilkę pogotować. Połowę gorącej dyniowej masy wylać na kruchy spód, przykryć kokosowo-owsianą bezą, lekko docisnąć. Następnie wylać pozostałą część masy dyniowej, a na niej rozsypać połowę pokruszonego ciasta. Odstawić do ostudzenia.
Żelatynę rozmieszać dokładnie w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać kilka kropli soku z cytryny, a następnie wlać letnią żelatynę i całość razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na pokruszone ciasto i przykryć pozostałym pokruszonym ciastem. Gotowy dyniowy torcik schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Gorzką czekoladę połamać na kawałki, wlać mleko, wodę i podgrzewać, cały czas mieszając aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą polać ciasto.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.