Płatki jęczmienne pełnoziarniste zmielić w młynku do kawy, dodać do nich wiórki kokosowe i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie szklista. Następnie wsypać zmielone płatki jęczmienne i wiórki kokosowe oraz dodać olej. Całość razem zmiksować i przełożyć na dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Lekko ostudzić i zdjąć z formy na papierze.
Płatki owsiane i jęczmienne zmielić w młynku do kawy i przesypać do miski. Dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę kurkumy, masło, żółtka i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść. ¼ część ciasta ciasto rozłożyć w tej samej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut w temperaturze 180 °C. Lekko ostudzić i zdjąć z formy, a na koniec ostudzone ciasto pokruszyć. Na tej samej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć pozostałe ciasto (¾), włożyć do nagrzanego piernika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Dynię obrać ze skórki, czyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i wlać wodę. Dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę cynamonu i imbir. Wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut (od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła).
Do miseczki wlać ½ szklanki zimnej wody, wsypać budynie śmietankowe w proszku i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie rozmieszać, wlać do gotującej się dyni, zagotować i chwilkę pogotować. Połowę gorącej dyniowej masy wylać na kruchy spód, przykryć kokosowo-owsianą bezą, lekko docisnąć. Następnie wylać pozostałą część masy dyniowej, a na niej rozsypać połowę pokruszonego ciasta. Odstawić do ostudzenia.
Żelatynę rozmieszać dokładnie w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać kilka kropli soku z cytryny, a następnie wlać letnią żelatynę i całość razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na pokruszone ciasto i przykryć pozostałym pokruszonym ciastem. Gotowy dyniowy torcik schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Gorzką czekoladę połamać na kawałki, wlać mleko, wodę i podgrzewać, cały czas mieszając aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą polać ciasto.
Smacznego.