Przedstawiamy łatwy do wykonania w domu torcik z dodatkiem świeżych truskawek, przekładany masą śmietankową oraz przykryty warstwą herbatników. Wymienione składniki uzupełniają galaretki o różnych kolorach i smakach :)
Ten kolorowy torcik - można powiedzieć przekładaniec, całkiem ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje.
Można go podać jako tort dla letnich i wakacyjnych solenizantów lub jubilatów - świetnie sprawdza się w swojej roli :)
Ciasto to cieszy się także powodzeniem podane do niedzielnej kawusi, a dobrze schłodzone smakuje wybornie - nawet w największy upał! Czytaj więcej
Do tego wszystkiego przepis jest łatwy i prosty do wykonania. A jeśli nie chce nam się piec biszkoptu, to śmiało można go zastąpić tutaj herbatnikami - wtedy będziemy mieli truskawkowo-śmietankowe ciacho na zimno! Mniam :)
Przygotowanie przepisu należy rozpocząć na jeden dzień przed podaniem, ponieważ gotowy torcik powinien 24 godziny chłodzić się w lodówce...
Zachęcamy do wykonania tego prostego przepisu na torcik z truskawkami. Wy i Wasi goście będziecie zadowoleni!
Smacznego :)
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki i rozłożyć na biszkopcie. Galaretki agrestowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Tężejące wylać na truskawki.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na masę truskawkowo-galaretkową.
Następnie rozłożyć herbatniki i zalać je tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną wcześniej w 1 ½ szklance gorącej wody. Gotowy torcik włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.