To proste, a zarazem bardzo dobre ciasto z owocami lata - mniam :) Jest ono dosyć szybkie do przygotowania i tanie.
Na jasny biszkoptowy spód wylewamy mocną stężałą galaretkową masę z kawałkami soczystych owoców: truskawek, czereśni i bananów. Później tę masę pokrywamy lekką jogurtową-serową pianką, którą zaraz przykrywamy maślanymi herbatnikami. Górę ciasta dekorujemy słodką polewą czekoladową, a na nią sypiemy kolorowe kuleczki... Tutaj mamy pole do popisu dla dzieci - bo one w dekoracji ciast są pierwsze i zawsze chętne, a to dobrze, bo dekoracja ciast bardzo dobrze im wychodzi :) Czytaj więcej
To ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole. Po prostu przyciąga wzrokiem i kusi :) Bardzo smakuje dzieciom, ale i dorosłym. Jest słodkie, wilgotne i soczyste - mniam :) Nic tylko go jeść i jeść :) Dlatego też po upieczeniu i złożeniu, bardzo szybko znika... ;)
Ta owocowa pychotka to fajny pomysł na ciacho na lato i na wakacyjne dni! Dobrze schłodzone fajnie smakuje w upalne dni - sprawdzone! A w wakacje warto sobie przecież pozwolić na małe, słodkie co nieco ;)
Zachęcamy zatem do wypieku i życzymy smacznego :)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż się cukier rozpuści. Dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Masę biszkoptową przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Galaretkę truskawkową i cytrynową rozpuścić w 1 ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Czereśnie opłukać, osuszyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i pokroić w dużą kostkę. Banany obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Do zimniej galaretki przełożyć owoce i wymieszać. Mocno tężejącą masę galaretkową z owocami wyłożyć na ostudzony biszkopt. Włożyć do lodówki na około 15 minut.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Jogurt naturalny zmiksować z serkiem homogenizowanym waniliowym. Dodać ostudzoną galaretkę truskawkową i razem zmiksować. Gdy lekko stężeje wyłożyć na galaretkowej masie, rozłożyć warstwę herbatników i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Na koniec dodać masło i ponownie dokładnie wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać wierzch ciasta i delikatnie rozsmarować. Na koniec ciasto udekorować kolorowymi cukierkami, a gdy polewa zastygnie włożyć ciasto do lodówki.
Smacznego.