Przepisy Extra

Biszkopt z owocami lata i jogurtowo-serową masą

To proste, a zarazem bardzo dobre ciasto z owocami lata - mniam :) Jest ono dosyć szybkie do przygotowania i tanie.

Na jasny biszkoptowy spód wylewamy mocną stężałą galaretkową masę z kawałkami soczystych owoców: truskawek, czereśni i bananów. Później tę masę pokrywamy lekką jogurtową-serową pianką, którą zaraz przykrywamy maślanymi herbatnikami. Górę ciasta dekorujemy słodką polewą czekoladową, a na nią sypiemy kolorowe kuleczki... Tutaj mamy pole do popisu dla dzieci - bo one w dekoracji ciast są pierwsze i zawsze chętne, a to dobrze, bo dekoracja ciast bardzo dobrze im wychodzi :) Czytaj więcej

To ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole. Po prostu przyciąga wzrokiem i kusi :) Bardzo smakuje dzieciom, ale i dorosłym. Jest słodkie, wilgotne i soczyste - mniam :) Nic tylko go jeść i jeść :) Dlatego też po upieczeniu i złożeniu, bardzo szybko znika... ;)

Ta owocowa pychotka to fajny pomysł na ciacho na lato i na wakacyjne dni! Dobrze schłodzone fajnie smakuje w upalne dni - sprawdzone! A w wakacje warto sobie przecież pozwolić na małe, słodkie co nieco ;)

Zachęcamy zatem do wypieku i życzymy smacznego :)

Składniki:

Jasny biszkopt:
4 jajka
sól
4 łyżka cukru
4 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku po pieczenia
Masa galaretkowa z owocami lata:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
30 dag czereśni
30 dag truskawek
30 dag bananów (waga po obraniu)
Masa jogurtowa:
400 ml jogurtu naturalnego
45 dag serka homogenizowanego waniliowego (3 opakowania)
1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
15 dag herbatników
Polewa czekoladowa:
10 dag czekolady mlecznej
4 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż się cukier rozpuści. Dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Masę biszkoptową przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Galaretkę truskawkową i cytrynową rozpuścić w 1 ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Czereśnie opłukać, osuszyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i pokroić w dużą kostkę. Banany obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Do zimniej galaretki przełożyć owoce i wymieszać. Mocno tężejącą masę galaretkową z owocami wyłożyć na ostudzony biszkopt. Włożyć do lodówki na około 15 minut.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Jogurt naturalny zmiksować z serkiem homogenizowanym waniliowym. Dodać ostudzoną galaretkę truskawkową i razem zmiksować. Gdy lekko stężeje wyłożyć na galaretkowej masie, rozłożyć warstwę herbatników i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Na koniec dodać masło i ponownie dokładnie wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać wierzch ciasta i delikatnie rozsmarować. Na koniec ciasto udekorować kolorowymi cukierkami, a gdy polewa zastygnie włożyć ciasto do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.