To przepis cukierniczy na prosty do wykonania tort z ciasta biszkoptowego, przekładany masą śmietankową oraz galaretkami owocowymi. Całość, pomimo zastosowania gotowych galaretek, całkiem dobrze smakuje. Do tego świetnie się prezentuje i przyciąga wzrokiem :)
To ciasto największym powodzeniem cieszy się u dzieci oraz większych miłośników galaretek, którzy są również wśród nas - dorosłych ;)
Ciacho to jest idealne na każdą porę roku, a najlepiej oczywiście smakuje w gorący, upalny i wakacyjny dzień :) Czytaj więcej
Taki torcik spokojnie można wykonać w celu nabrania doświadczenia i wprawy do przygotowywania bardziej skomplikowanych słodkich wypieków - sukces będzie murowany! :)
Ponieważ tort wymaga wystudzenia w lodówce przez 24 godziny, jego wykonanie trzeba rozpocząć jeden dzień przed podaniem.
Zachęcamy do wypróbowania tego łatwego przepisu na tort!
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z kisielem truskawkowym i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Następnie pokroić w kostkę. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Jedną część biszkoptu włożyć do tortownicy, na biszkopt wyłożyć połowę pokrojonej w kostkę galaretki agrestowej. 250 ml śmietany ubić z 1 łyżką cukru pudru, 1 śmietan-fix"em i aromatem śmietankowy. Masę śmietankową wyłożyć na kostki galaretki. Włożyć do lodówki na około 5 minut. Następnie tężejącą pomarańczową galaretkę wylać na masę śmietanową i tortownicę włożyć do lodówki na około 10 minut. Na pomarańczową galaretkę wyłożyć drugą część biszkoptu i lekko docisnąć. Na biszkopt wyłożyć resztę pokrojonej w kostkę galaretki agrestowej. Pozostałe 250 ml śmietany ubić z 1 łyżką cukru pudru, 1 śmietan-fix"em i aromatem śmietankowy. Masę śmietankową wyłożyć na kostki galaretki. Włożyć do lodówki na około 5 minut. Następnie tężejącą truskawkową galaretkę wylać na masę śmietanową. Całość włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.