Roladki, to ciekawy pomysł na nietypowe wykonanie słodkiego ciasta o łagodnym posmaku słodko-kwaśnym, truskawek i cytryny.
Podstawę ciasta, czyli spód stanowi tradycyjne i proste ciasto biszkoptowe, na które wykłada się przepyszną masę budyniową. Na tej masie ustawia się roladki wykonane wcześniej z ciasta biszkoptowego posmarowanego słodkim i aromatycznym dżemem truskawkowym. Całość zalewa się orzeźwiającą cytrynową galaretką, odstawia do lodówki i... gotowe!
Ciasto ładnie się prezentuje na talerzyku, tak ciekawie i tajemniczo. Można powiedzieć nawet, że przykuwa spojrzenie, bo każdy jest zainteresowany i zastanawia się: co to za roladka i z czego ona jest? :) Czytaj więcej
A jak smak ciasta?? Można określić go jednym słowem: fantastyczny! :)
Ciasto jest idealne do niedzielnej i urodzinowej kawusi - mniam!
Zachęcamy do wykonania tego przepisu na ciasto biszkoptowo-galaretkowe z dżemem truskawkowym z lekką cytrynową nutą...
Smacznego :)
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt wyjąć i ściąć 1/3 ciasta. Następnie górną cześć tego ściętego ciasta posmarować dżemem truskawkowym i zwinąć w roladę (po krótszym boku). Ostudzić. Pozostałe 2/3 biszkoptu włożyć do formy.
Około ¾ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie śmietankowe. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie. Chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu wsypać galaretkę cytrynową w proszku. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Powstałą masę wyłożyć na biszkopt. Zwiniętą wcześniej roladę pokroić na plasterki i ułożyć je na masie.
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 ½ szklance gorącej wody i ostudzić. Tężejącą galaretką zalać masę z roladkami. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.