Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26 cm). Piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i nasączyć sokiem z cytryny.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (tej samej, w której pieczony był biszkopt). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Wyjąć z tortownicy, gdy będzie jeszcze ciepłe.
Sok z ananasów odlać, i dolać do niego tyle wody, aby w sumie były 2 szklanki. 1 ½ szklanki soku zagotować, a w pozostałym rozpuścić budynie śmietankowe, cukier, żółtka i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy (kilka odłożyć do dekoracji) i delikatnie wymieszać. Krem podzielić na dwie części.
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym, a na niego wyłożyć resztę kremu. Wierzch tortu udekorować kawałkami ananasów. Polewą czekoladową polać wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.