Przedstawiamy Wam kolejny i sprawdzony pomysł na smakowitą makaronową zapiekankę. Obok makaronu będą się zapiekać bardzo zdrowe, białe szparagi, por, kiełbaska, równie zdrowe kiełki, piękny, zielony koperek, dużo aromatycznych przyprawa i sery: żółty oraz mozzarella - mniam :)
Zapiekanka jest prosta i dość łatwa do zrobienia, no i najważniejsze: zawsze się udaje :) Ładnie i apetycznie wygląda, dlatego wśród domowników ma wzięcie i szybko z talerzy znika ;) Czytaj więcej
Jeśli lubicie szparagi, a z nimi robiliście już wszystko, to tym razem czas na pyszną i prostą makaronową zapiekankę... smak tej zapiekanki podkreśla dobra kiełbaska, smaczne kiełki oraz aromatyczne sery - żółty i mozzarella!
Taka zapiekanka to fajny pomysł na obiad na lato! Na wakacyjne i słoneczne dni. To świetna propozycja na obiad dla całej rodzinki :)
Ta zapiekanka może być jednym z Waszych ulubionych dań ze szparagami - mniam!
Życzymy smacznego :)
Na patelnie przelać olej i rozgrzać. Kiełbasę pokroić w paski, przełożyć na patelnię i lekko zrumienić. Por opłukać, pokroić w krążki, dodać do kiełbasy i razem chwilkę smażyć. Z białych szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie szparagi opłukać, pokroić w 3 cm kawałki i razem z kiełkami dodać do kiełbaski i pora. Razem wymieszać i chwilę smażyć. Na koniec dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, tymianku, oregano, soli prowansalskiej, kolorowego pieprzu i całość razem wymieszać.
Makaron ugotować w solonej wodzie i odcedzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić (można też dodać mrożony). Na patelnię dodać makaron, żółty ser, koperek i całość razem wymieszać.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem i przełożyć makaron z dodatkami. Na górze zapiekanki rozłożyć pokrojony w kostkę ser mozzarella (lub pokrojone na połowę małe kulki). Naczynie przykryć pokrywką i zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.