Roszponkę opłukać i osuszyć. Awokado rozkroić, obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę opłukać i pokroić w kostkę. Słonecznik zrumienić na patelni bez dodatku tłuszczu i ostudzić.
Do miski przełożyć roszponkę, awokado, kiełki rzodkiewki, rzodkiewkę i słonecznik. Dodać szczyptę oregano, czosnku niedźwiedziego, soli prowansalskiej i kolorowego pieprzu. Całość delikatnie wymieszać dwoma długimi łyżkami.
Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Dodać miód naturalny, kilka kropli octu balsamicznego i razem dokładnie wymieszać. Sosem polać sałatkę i ponownie wymieszać.
Sałatka jest idealna jako dodatek do potraw z grilla, jak również jako zdrowa - pełna witamin i minerałów surówka - dodatek do drugiego dania.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.