Miękką margarynę utrzeć na puszysta masę. Dodawać na przemian cukier (połowę), żółtka i dalej ucierać. Mąkę pszenną wymieszać z budyniem waniliowym w proszku, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Białka ubić na sztywną masę, dodać pozostały cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Do utartej masy dodać suche produkty, kilka kropel ekstraktu waniliowego i ubite białka.
Łuskany słonecznik przesypać do garnka i dodać cukier. Zrumienić na małym ogniu i ostudzić (od czasu do czasu należy wymieszać, bo jak się studzi to masa się skleja i robi się twarda). Do ostudzonego słonecznika dodać suszoną żurawinę, mąkę pszenną i szczyptę gałki muszkatołowej. Razem wymieszać, dodać do ciasta i ponownie delikatnie wymieszać.
Następnie ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 11 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko, razem podgrzewać na małym ogniu cały i mieszać, aby masa się połączyła. Ostudzoną polewą polać babkę.
Smacznego.