Przepisy Extra

Orkiszowa babka z suszonymi morelami

Orkiszowa babka z suszonymi morelami

Składniki:

Ciasto:
25 dag margaryny Kasia
4 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
18 dag jogurtu naturalnego (1 mały kubek)
1 pomarańcza
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mielonego lnu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kardamonu
20 dag suszonych moreli
Polewa czekoladowa:
10 dag mlecznej czekolady
ok. 4 łyżki mleka
Do dekoracji:
kolorowe cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Miękką margarynę Kasię utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać żółtka, jogurt naturalny, otartą skórkę z pomarańczy (wcześniej należy pomarańczę umyć i sparzyć) i wyciśnięty sok z pomarańczy (z miąższem).

Mąkę orkiszową wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, mielonym lnem, proszkiem do pieczenia i kardamonem. Na koniec dodać pokrojone w kostkę suszone morele i razem wymieszać. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier trzcinowy i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.

Do utartej masy dodać suche składniki wymieszane z suszonymi morelami i ubite białka. Delikatnie razem wymieszać i wyłożyć ciasto do formy keksowej o wymiarach 10 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Mleczną czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko, podgrzewać na małym ogniu, mieszać, aby czekolada się rozpuściła i masa połączyła. Ostudzoną polewą czekoladową polać babkę i udekorować kolorowymi cukierkami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.