Miękką margarynę Kasię utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać żółtka, jogurt naturalny, otartą skórkę z pomarańczy (wcześniej należy pomarańczę umyć i sparzyć) i wyciśnięty sok z pomarańczy (z miąższem).
Mąkę orkiszową wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, mielonym lnem, proszkiem do pieczenia i kardamonem. Na koniec dodać pokrojone w kostkę suszone morele i razem wymieszać. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier trzcinowy i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Do utartej masy dodać suche składniki wymieszane z suszonymi morelami i ubite białka. Delikatnie razem wymieszać i wyłożyć ciasto do formy keksowej o wymiarach 10 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Mleczną czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko, podgrzewać na małym ogniu, mieszać, aby czekolada się rozpuściła i masa połączyła. Ostudzoną polewą czekoladową polać babkę i udekorować kolorowymi cukierkami.
Smacznego.