Do rondelka przełożyć miód, śmietanę i masło. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się połączyła, ale nie zagotowała. Następnie ostudzić.
Do miski przesypać mąkę krupczatkę, mąkę wrocławską i sodę oczyszczoną. Dodać jajka, cukier i ostudzony miód z masłem. Wszystko razem wymieszać i zagnieść składniki na jednolitą masę. Podzielić na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao do ciast i ponownie zagnieść. Każdą część ciasta rozwałkować i osobno upiec w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec przez około 12 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Z formy wyjmować delikatnie razem z papierem do pieczenia, aby ciasto się nie połamało.
Mleko zagotować, wsypać do niego kaszę mannę. Chwilę pogotować i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzoną kaszę mannę. Gotowy krem z kaszy manny podzielić na połowę.
Na jasną część ciasta wyłożyć połowę kremu, położyć ciasto z dodatkiem kakao, pozostały krem i ostatnią część ciasta. Całość lekko docisnąć.
Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do rondelka, wlać mleko i podgrzewać cały czas mieszając, aby składniki się połączyły (gdy będzie za gęsta to dodać jeszcze trochę mleka). Następnie gotową polewą czekoladową posmarować piernik i posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki. Piernik jest najlepszy na drugi, trzeci dzień (tak jak każdy piernik).
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.