Półtłusty ser przecisnąć przez praskę dwa lub trzy razy. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka i dalej miksować. Schłodzoną śmietanę ubić. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Do utartej masy maślano-żółtkowej dodawać po kolei ser, śmietankę, białka i razem delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego i budynie waniliowe w proszku. Wymieszać i wylać do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany sernik włożyć do nagrzanego piekarnika (pod formę z sernikiem – na dole piekarnika należy umieścić naczynie z wodą) i piec sernik przez około 80 minut w temperaturze 150-160 °C. Następnie ostudzić.
Do rondelka przełożyć połamaną w kostkę czekoladę, dodać mleko i razem podgrzewać na małym ogniu. Mieszać, aby czekolada się rozpuściła i masa połączyła. Na koniec dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego. Razem dokładnie wymieszać i ostudzoną polewą polać sernik. Wierzch sernika udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.