Przepisy Extra

Makowiec z masą śmietankową i jabłkową

Makowiec z masą śmietankową i jabłkową

Składniki:

Orzechowe ciasto:
20 dag orzechów laskowych (mielonych, 2 szklanki z czubkiem)
20 dag mąki kukurydzianej (2 niepełne szklanki)
3 łyżki cukru pudru
sól
10 dag masła
3 łyżki śmietanki 30%
1 jajko
Dodatkowo:
30 dag jabłek (waga po obraniu)
Masa makowa:
25 dag maku
½ litra mleka
5 dag suszonej moreli
5 dag orzechów włoskich
5 dag rodzynek
5 dag suszonej żurawiny
3 jajka
sól
½ szklanka cukru
2 łyżki oleju (np. kokosowego)
Masa śmietankowo-jogurtowa:
500 ml śmietanki 30%
35 dag jogurtu greckiego (1 duży kubek)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżki żelatyny
4 łyżki wody
Masa jabłkowa:
50 dag jabłek (waga po obraniu)
½ litra wody
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
sok z cytryny
Polewa czekoladowa:
10 dag czekolady mlecznej
ok. 5 łyżek mleka
Do dekoracji:
złote gwiazdki

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mielone orzechy laskowe, mąkę kukurydzianą, cukier puder i szczyptę soli. Następnie dodać miękkie masło, śmietankę i jajko. Całość razem wymieszać i zagnieść orzechowe ciasto. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w nim orzechowe ciasto.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do garnka wsypać mak, wlać mleko, zagotować i gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Następnie ostudzić i zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa.

Suszone morele pokroić w kostkę. Orzechy włoskie również pokroić. Do miseczki przełożyć suszone morele i orzechy włoskie. Dodać rodzynki, suszoną żurawinę i razem wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa jajeczna będzie puszysta. Do zmielonej masy makowej przełożyć bakalie, płynny olej kokosowy i razem wymieszać. Na koniec dodać ubite jajka i całość delikatnie razem wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na orzechowe ciasto, a na niej rozłożyć starte jabłuszka. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt grecki i zmiksować. Na koniec dodać letnią żelatynę, całość razem zmiksować i wyłożyć na ostudzone ciasto. Wyrównać i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlać wodę, a gdy się zagotuje przełożyć do niej jabłka i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłuszek wsypać galaretkę truskawkową i cytrynową. Całość razem dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na masę śmietankową i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzać na małym ogniu, cały czas podgrzewając, aby składniki się połączyły. Gdy masa czekoladowa zacznie tężeć polać nią ciasto i posypać złotymi gwiazdkami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.