Do miski wsypać mielone orzechy laskowe, mąkę kukurydzianą, cukier puder i szczyptę soli. Następnie dodać miękkie masło, śmietankę i jajko. Całość razem wymieszać i zagnieść orzechowe ciasto. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w nim orzechowe ciasto.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do garnka wsypać mak, wlać mleko, zagotować i gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Następnie ostudzić i zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa.
Suszone morele pokroić w kostkę. Orzechy włoskie również pokroić. Do miseczki przełożyć suszone morele i orzechy włoskie. Dodać rodzynki, suszoną żurawinę i razem wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa jajeczna będzie puszysta. Do zmielonej masy makowej przełożyć bakalie, płynny olej kokosowy i razem wymieszać. Na koniec dodać ubite jajka i całość delikatnie razem wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na orzechowe ciasto, a na niej rozłożyć starte jabłuszka. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt grecki i zmiksować. Na koniec dodać letnią żelatynę, całość razem zmiksować i wyłożyć na ostudzone ciasto. Wyrównać i włożyć do lodówki na około 20 minut.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlać wodę, a gdy się zagotuje przełożyć do niej jabłka i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłuszek wsypać galaretkę truskawkową i cytrynową. Całość razem dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na masę śmietankową i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzać na małym ogniu, cały czas podgrzewając, aby składniki się połączyły. Gdy masa czekoladowa zacznie tężeć polać nią ciasto i posypać złotymi gwiazdkami.
Smacznego.