Przepisy Extra

Bajaderka

Bajaderka

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
25 dag margaryny
20 dag cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa z bakaliami:
1 łyżka kakao
10 dag orzechów włoskich
10 dag rodzynek
aromat arakowy
1 szklanka mleka
marmolada lub powidła śliwkowe
Polewa czekoladowa:
1 jajko
1 1/2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody
12,5 dag margaryny
szczypta kwasku cytrynowego
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać miękką margarynę, cukier puder, jajka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, upiec 2 placki w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Każdy placek piec około 15 minut w temperaturze 160 °C. Jeden placek jeszcze ciepły drobno pokruszyć. Drugi placek ostudzić.

Rozkruszone ciasto włożyć do miski, dodać kakao, bakalie, aromat arakowy i zalać mlekiem. Wyrobić na jednolitą masę.

Drugi placek posmarować marmoladą. Na to wyłożyć masę z bakaliami.

Margarynę zagotować z wodą i odrobiną kwasku cytrynowego. Gorące wlać do ubitego jajka z cukrem pudrem i chwilkę ubijać. Lekko ostudzić i polać ciasto, a następnie posypać kokosem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
35 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Snikers
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Komentarze do przepisu:
bajaderka jest smaczna polecam!!!!
iza [2009-12-30 19:25:46]
przepis jest super i wszystkim polecam -bardzo łatwy
mariola [2009-09-27 15:05:51]
bardzo dobre , przepis OK POLECAM!!!
nika* [2008-01-07 20:51:01]
Pierwszy raz slysze o takim ciescie. Szukalam akurat co mozna zrobic z zakalca,ktory i u mnie ma miejsce.Bardzo zadko mi sie to zdaza ale tym razem ryzykowalam z dodatkami. Szkoda wyrzucic mi tego zakalca,wiec teraz wyprobuje wasz przepis i zrobie " kuleczki."
Regina [2008-01-05 13:33:50]
cześć właśnie dzisiaj zrobiłam wygląda nawet ładnie i smakuje też chyba nie źle ale zobaczymy trochę później
ewa [2007-12-31 11:39:31]
suuuuuuuuuuuuuuuuper !!!!!!
nina [2007-06-01 08:56:00]
lubię bajaderki sklepowe ale ta robiłam po raz pierwsz i super !!!!
Ola [2007-03-21 12:09:56]
ja zrobilam i tez mi wyszło choaciaż jestem antytalenciem co do ciast naprwde polecam!
Milka [2007-02-21 16:49:58]
tez to kiedys robilam i polecam, ma inny smak niz ta ze sklepu, nie jest tak klejąca do zebow :)
marta [2007-02-18 21:26:02]
Zrobiłam dziś tą bajaderkę razem z 5-cio letnim dzieckiem. Właściwie to ono zrobiło. Ja tylko włożyłam i wyjęłam ciasto z pieca i zagrzałam margarynę z wodą. No i przygotowałam w miseczkach składniki ale całą resztę zrobiło dziecko więc faktycznie łatwo się robi. Dodałam do masy dwa razy więcej kakao a na wyłożoną masę (pod polewę) wylałam galaretkę pomarańczową zrobioną z połowy wody.
Kika [2007-02-02 19:30:34]
pycha
Moniak O [2006-12-21 09:17:52]
Zawsze myślałam jedząc bajaderkę ze sklepu że jest w niej twaróg
Iwoncia [2006-10-23 15:08:06]
Ja dolewam alkohol który nie ma wzięcia i stoii w barku Jonego Wakera i to nadaje mu lepszy aromat i smak. Zamiast układać na ciasto bawię się w robienie kuleczek które przzed polaniem polewą smaruję na wierzch marmoladą. mmmmmmmmmm pychotka!!
muteriskiaas [2006-10-13 14:50:49]
Bajaderka!!!!!!!!!moje ulubione slodkosci!!!
wenetka [2006-09-09 14:23:42]
po tej ilości pozytywnych komentarzy dałam sie skusic i wczoraj zrobiłam to ciasto. Nie była bym sobą gdybym nie napisała obiektywnego komentarza. Więc tak ciasto wygląda dobrze,a le smakuje nie najlepiej. U mnie w domu nikomu nie smakowało, ale to kwestia gustu. Ja już go więcej nie zrobie (dodam, że lubi bajaderki). Naprawde szkoda czasu i pieniedzy.
pszczółka maja [2006-02-11 18:15:57]
Zrobiłam:)) Ze skórką pomarańczową kandyzowaną.Bez żadnych zapachów ale za to z rumem i łyka stołowa soku z cytryny. Pyszna i jak ze sklepu :)) Super przepis !:))
Moniqe [2006-02-04 15:58:36]
PYSZNE TYLKO TROCHĘ ZA SŁODKIE
ABBA [2005-11-11 14:31:32]
pychota dzisiaj zrobona i dzisiaj ZJEDZONA--POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ANNNAC [2005-11-10 17:26:06]
zamiast olejku arakowego dodałam rumowego
ana [2005-10-20 22:24:24]
pycha
ania [2005-07-15 12:37:08]
Zrobiłam bajaderkę dla taty bo on uwiekbia taką sklepową ale zawsze się nasucha mojej mamy że to śmietnik cukierniczy i niewiadomo co tam jest. Moja smakowaa mu bardzo i o dziwo mamie też!! Niestety polewa się nie udała...nie ma to jak gotowa. zresztą w sposobie robienia nie ma wzmianki kiedy dać kakao
Sylwia [2005-07-15 12:34:43]
Ten przepis jest super. Osobiście dodaję jeszcze ok. 50gr. wódki dla zaostrzenia smaku, oraz 100gr skórki pomarańczowej kandyzowanej. Życzę smacznego. lecę zrobić kolejną .
Adam [2005-06-25 09:45:24]
Znam ten przepis. To jest bardzo dobre ciasto. Z tym, że ja nie robie polewy na wierzch, tylko lukier taki gęsty i dekoruję połówkami orzecha włoskiego. A i jeszcze do masy dodaję kieliszek rumu lub wódki z jakimś aromatem. Jest smaczniejsze polecam tak spróbować.
Wiola [2005-06-06 14:00:10]
A moja mama zawsze od razu piekła ciasto ale ciemne, poźniej je kruszyła i dodawała powidła, skórke pomarańczowa i aromaty i z tego robiła małe kuleczki i obtaczała w wiórkach kokosowych, troche więcej zabawy ale bardzo smaczne.
Kasia :) [2005-03-20 19:42:57]
smaczne to ciasto najlepsze na świecie nigdy nie jadłam . Oby takich ciast było najwięcej
Genowefa [2005-01-10 18:35:24]
To najlepsze ciasto, gdy nie mamy co zrobić z resztkami ciasta ze świąt, dodanie ich do tej masy daje super smak. Gorąco polecam- też używam aromatu rumowego, z jego dodatkiem moczę rodzynki.
Aga [2004-12-30 14:20:37]
tanie-to fakt, dosyc smaczne, ale to placek typu balabuch, nie zachwycu\il mnie tak jak pozostałych
ElaJar [2004-12-11 21:15:00]
Szybka, efektowna a przede wzstkim PYSZNA!!!
AAsiCa [2004-10-20 17:31:22]
zamiast araku daję rum - taka jak ze sklepu :))))
Wanda [2004-10-20 14:18:49]
dobra ta bajaderka, naprawd :)
megan [2004-10-07 20:57:46]
W przypadku polewy: do ubitych jajek z cukrem pudrem należy wlać zagotowaną margarynę z kwaskiem cytrynowym, a nie odwrotnie.
Dorota [2004-07-08 13:31:18]
bajaderka jest smaczna,upiekłam ją na impreskę lecz moi domownicy podjadali aż nic nie zostało więc biegnę robić drugą. pieczcie bajaderkę!!!!!!!!!!!!
hinka [2004-06-22 22:04:00]
Naprawdę super!! Tanio, szybko i smacznie!Polecem \"nie umiejącym\" piec na pewno wyjdzie!Pozdrawiam!
viola [2004-05-10 08:45:58]
a te jajka ubite z cukrem pudrem to wlewamy do gorącego roztworu???
MOniqe [2004-05-06 12:34:12]
Bajaderka jest najlepszym ciastem na Swiecie. Ludzie zróbcie sobie tę bajaderkę, najprostsze ciasto na Swiecie przecież to prawie zero roboty!
Kasia [2004-04-18 12:55:00]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.