Przepisy Extra

Czekoladowe i warstwowe ciasto z kaszą manną

Jak słyszę o cieście z kaszą manną to od razu robię się głodna ;) I mam ochotę na duży kawałek tego przepysznego ciacha, a najlepsze jest to, że można go zrobić w bardzo szybki sposób i to bez pieczenia! WoW! :)

Tylko gotujemy słodkie masy i przekładamy chrupiącymi herbatnikami, potem studzimy i polewamy dużą ilością lśniącej polewy czekoladowej - mniam! Jedynym minusem tutaj jest to, że musimy mu dać trochę odpocząć w lodówce, aby herbatniki zmiękły i całość ładnie się przegryzła.

Jest to bardzo proste ciasto bez użycia piekarnika, i bardzo tanie - bo z kaszą manną w roli głównej... ;)

Masy tutaj pięknie się prezentują i pasują smakowo do siebie, dlatego całość okazale prezentuje się na stole :) Wygląda wręcz cudownie! Czytaj więcej

Ciasto to nadaje się na różne okazje, i do zwykłej kawusi, jak i na przyjęcia urodzinowe, prywatki, Andrzejkowe szaleństwo, karnawałowe bale, czy na długą Sylwestrową noc :)

W smaku jest delikatne, nie za słodkie, mięciutkie i... mocno czekoladowe!

Ten popularny kaszak na herbatnikach jest banalnie prosty, dlatego też jest idealnym ciachem dla nowicjuszy, gdyż uda się na 100%.

Także, jeśli tylko przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego, to ja polecam tego słodkiego i warstwowego kaszaczka :) Bo to super pomysł na szybki deser.

Smacznego :)

Czekoladowe i warstwowe ciasto z kaszą manną

Składniki:

Pierwsza aromatyczna masa:
½ litra mleka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
10 dag masła
5 łyżek kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
aromat arakowy
Masa czekoladowa:
½ litra mleka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
10 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady (70%)
6 łyżek kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Druga aromatyczna masa:
½ litra mleka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
10 dag masła
5 łyżek kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
aromat arakowy
Dodatkowo:
45 dag herbatników
Lśniąca polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
5 dag masła
250 ml mleka
2 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
7 łyżek wody

Sposób wykonania:

Do ½ szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko wlać do garnka. Dodać do niego cukier, cukier waniliowy, masło i kaszę mannę. Podgrzewać, cały czas mieszając, a gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, zagotować i chwilkę pogotować. Dodać kilka kropli aromatu arakowego i ponownie wymieszać.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej warstwę herbatników (na jedną warstwę przypada około 15 dag herbatników). Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników.

Do ½ szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko wlać do garnka. Dodać do niego cukier, cukier waniliowy, masło, połamaną na kostki gorzką czekoladę i kaszę mannę. Podgrzewać, cały czas mieszając, a gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, zagotować i chwilkę pogotować. Gorącą masę czekoladową wyłożyć na herbatnikach i przykryć ostatnią warstwą herbatników.

Do ½ szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy, masło i kaszę mannę. Podgrzewać, cały czas mieszając, a gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, zagotować i chwilkę pogotować. Dodać kilka kropli aromatu arakowego i ponownie wymieszać. Na koniec gorącą masę wyłożyć na herbatniki i pozostawić do ostudzenia.

Do garnka przełożyć połamaną na kostki gorzką czekoladę. Dodać masło, mleko, kakao do ciast i cukier waniliowy. Podgrzewać cały czas mieszając, aby składniki się połączyły i zdjąć z ognia. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać, a gdy polewa czekoladowa zacznie tężeć polać nią ostudzone ciasto.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ja zrobiłam wg przepisu, dla mnie super, wszystko się udało, masy zastygły, ciasto bardzo dobrze się kroiło, nic się nie rozpadało, dla moich dzieci najlepsze bo lubią czekoladę :) posypałam jeszcze górę kolorowymi cukierkami :)
Lucyna [2024-04-15 19:20:17]
W życiu nie gotowałam kaszy manny 15 min
Asp [2016-10-23 17:29:25]
No nie wiem, to może zależy od kaszy manny jaką mamy kupioną. Na opakowaniu mojej kaszy pisze: gotować 2-3 minuty. Ale proszę spróbować zrobić tak jak w przepisie - powodzenia! Wszystko powinno się udać, bo przepis jest sprawdzony :)
Dorota [2016-10-13 13:32:27]
Wiem,ze kaszę mannę gotuje sie ok 15 minut.a w przepisie jest tylko zagotować mleko i Podgrzewać, cały czas mieszając, a gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszaną mąkę To kasza manna będzie nie ugotowana.i co?
Barbara [2016-10-12 20:55:46]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.