Jak słyszę o cieście z kaszą manną to od razu robię się głodna ;) I mam ochotę na duży kawałek tego przepysznego ciacha, a najlepsze jest to, że można go zrobić w bardzo szybki sposób i to bez pieczenia! WoW! :)
Tylko gotujemy słodkie masy i przekładamy chrupiącymi herbatnikami, potem studzimy i polewamy dużą ilością lśniącej polewy czekoladowej - mniam! Jedynym minusem tutaj jest to, że musimy mu dać trochę odpocząć w lodówce, aby herbatniki zmiękły i całość ładnie się przegryzła.
Jest to bardzo proste ciasto bez użycia piekarnika, i bardzo tanie - bo z kaszą manną w roli głównej... ;)
Masy tutaj pięknie się prezentują i pasują smakowo do siebie, dlatego całość okazale prezentuje się na stole :) Wygląda wręcz cudownie! Czytaj więcej
Ciasto to nadaje się na różne okazje, i do zwykłej kawusi, jak i na przyjęcia urodzinowe, prywatki, Andrzejkowe szaleństwo, karnawałowe bale, czy na długą Sylwestrową noc :)
W smaku jest delikatne, nie za słodkie, mięciutkie i... mocno czekoladowe!
Ten popularny kaszak na herbatnikach jest banalnie prosty, dlatego też jest idealnym ciachem dla nowicjuszy, gdyż uda się na 100%.
Także, jeśli tylko przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego, to ja polecam tego słodkiego i warstwowego kaszaczka :) Bo to super pomysł na szybki deser.
Smacznego :)
Do ½ szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko wlać do garnka. Dodać do niego cukier, cukier waniliowy, masło i kaszę mannę. Podgrzewać, cały czas mieszając, a gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, zagotować i chwilkę pogotować. Dodać kilka kropli aromatu arakowego i ponownie wymieszać.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej warstwę herbatników (na jedną warstwę przypada około 15 dag herbatników). Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Do ½ szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko wlać do garnka. Dodać do niego cukier, cukier waniliowy, masło, połamaną na kostki gorzką czekoladę i kaszę mannę. Podgrzewać, cały czas mieszając, a gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, zagotować i chwilkę pogotować. Gorącą masę czekoladową wyłożyć na herbatnikach i przykryć ostatnią warstwą herbatników.
Do ½ szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy, masło i kaszę mannę. Podgrzewać, cały czas mieszając, a gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, zagotować i chwilkę pogotować. Dodać kilka kropli aromatu arakowego i ponownie wymieszać. Na koniec gorącą masę wyłożyć na herbatniki i pozostawić do ostudzenia.
Do garnka przełożyć połamaną na kostki gorzką czekoladę. Dodać masło, mleko, kakao do ciast i cukier waniliowy. Podgrzewać cały czas mieszając, aby składniki się połączyły i zdjąć z ognia. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać, a gdy polewa czekoladowa zacznie tężeć polać nią ostudzone ciasto.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.