Przepisy Extra

Brzoskwiniowiec na zimno

Brzoskwiniowiec na zimno

Składniki:

Masa serkowo-brzoskwiniowa:
3 serki homogenizowane waniliowe (3 x15 dag)
1 galaretka cytrynowa
puszka brzoskwiń w syropie
Masa śmietankowa:
2 łyżki żelatyny
1/2 litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
1 galaretka pomarańczowa
ok. 8 dag biszkoptów

Sposób wykonania:

Na dnie średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) rozłożyć biszkopty.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń w puszcze pokroić w kostkę, dodać do masy serowej i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na biszkopty. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.

W ½ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać żelatynę. Wymieszać i powstałą masę wylać na masę serową. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.

Na masie śmietankowej rozłożyć pokrojone w plastry pozostałe brzoskwinie.

W 2 szklankach gorącego soku z brzoskwiń (jeżeli będzie go mniej, to należy uzupełnić wodą) rozpuścić galaretkę pomarańczową. Ostudzić i tężejącą galaretką zalać brzoskwinie. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
61 opinii | Wyraź opinię
4.1546087668 stars based on 2441 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Bardzo się cieszę, że to ciasto tak zasmakowało. Serdecznie pozdrawiam miłośników brzoskwiniowca :)
Dorota [2011-04-15 15:51:52]
zrobiłam to ciasto na imieniny... w pracy oblizywali paluszki :-)
Koko [2010-05-30 21:45:14]
super ciasto!!!!
aga [2010-04-22 10:43:29]
Świetny przepis, zrobienie ciasta zajmuje dosłownie chwilę ( ja zamiast czekać aż masy po kolei się zastygną włożyłam je na chwile do zamrażalnika). Moment i były zastygnięte:) świetnie smakuje:) można kombinować ze smakami galaretek:) POLECAM!
Martyna [2009-08-26 16:55:21]
bardzo dobre ciasto pozdrawiam :))
ula24 [2009-04-13 18:24:07]
Robiłam i polecam a jeżeli jest mało cukru to samemu dosłodzić sobie. Pani Dorotko jest pyszny i szybko się robi:)
Beatrycze39 [2009-03-17 16:49:19]
Ciasto bardzo smaczne. Nawet nie wiem, kiedy zniknęło za stołu :)
Niulka [2009-03-03 09:09:03]
Mała uwaga: robiłam to ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm i ledwo się pomieściło...
E.L. [2008-11-25 22:22:25]
Placek jest wyśmienity!Robiłam go juz 2 razy na blaszce kwadratowej dużej,tylko dałam 5 serków i zamiast po 1 galaretce dałam po2 i po troszku wiecej zelatyny żeby byl pewniejszy.Na spód blaszki ulożylam zwykłe kwadratowe herbatniki bo akurat takie miałam i zwilżyłam je tylko lekko osłodzoną wodą .pozdrawiam..
Jaśka [2008-11-23 17:50:42]
to ciasto jest przepyszne. To pierwsze ciasto, które robiłam na zimno. W sklepie pomyliłam się i kupiłam ananasy, a przecież nie wolno dodawać ananasów do galaretki, więc dodałam truskawski i morele. Wyszło wspaniale
wiki [2008-07-31 21:33:57]
a ja mase śmietanową podzieliłam na dwa do mniejszej części dodałam konfiture jagodową a na wierzch wylałam galaretke owoce leśne. i na dole ułożyłam kakaowe biszkopty super wygląda i równiż smaczne
Justynka [2008-04-24 15:22:53]
T o moje ulubione ciasto,jest szybkie i proste w przyrządzaniu
Beata [2008-04-04 19:30:29]
bomba poprostu pychaaaaa .Ja dodalam do masy smietankowej aromat smietankowy świetnie smakuje !!!polecam
mrozia [2008-02-29 16:32:18]
pyszne po prostu boskie polecam wszystkim
suru [2008-02-23 09:45:10]
poprostu rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
biedronka [2008-02-09 10:52:28]
Przepyszne ciacho!!!!Robiłam już dwa razy.
Aga [2008-01-02 12:20:58]
to znowu ja:)ciacho pycha !!!!!!!!!!!!!!! ale do masy śmietankowej dodałabym jeszcze jedną łyżkę cukru pudru,a tak poza tym iście królewski smak i wygląd:)miodzio :):)mój mąż się zajadał,a dodam że nie przepada za ciastami..
ilona [2007-12-03 22:04:49]
zrobiłam to ciacho zachęcona wyglądem i komentarzami,właśnie chłodzi się w lodówce...a do masy śmietankowej dodałam aromat migdałowy-tak dla smaku,jutro napiszę jak smakowało i ile go zostało:)))
ilona [2007-12-03 17:12:31]
Łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto i pyszne. Następnym razem zrobię w większej tortownicy, bo cała galaretka się nie zmieściła. PYCHOTKA
aneta [2007-09-25 12:59:50]
Hej! Dzięki Elu za ten przepis. Ciasto jest poprostu niesamowicie pyszne. Robiłam go już pare razy. Pychota!!!!!! Ten placek zajmuje u mnie pierwsze miejsce. Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam i życze smacznego.
Paulina [2007-08-18 15:07:49]
wyszło mi identycznie jak na obrazku...pycha...w sam raz na upalne dni..
Joanna [2007-07-19 09:16:02]
mniam.. świetny przepis już czwarty raz zrobiłam to ciasto w ciągu 2 tyg. wszystkim baaaardzo smakuje i w ten sam dzień znika. Robiłam już wersje z truskawkami jak dla mnie jest jeszcze lepsza! wszystkie składniki dałam takie same tylko zamiast brzoskwiń dałam truskawki i obie galaretki o smaku truskawkowym, serki zostawiłam waniliowe. PYYYYCHOTA. Najlepsze ciasto jakie jadłam... równie dobrze zamiast biszkoptów można zrobić własny biszkopt też smakuje świetnie. Od niedawna zabrałam się za ciasta a to już od razu mi wyszło i nabrałam ochoty do pieczenia. Przepis jest łatwy tylko niestety trzeba czekać aż galaretki stężeją co troche czasu zajmuje.... WSZYSTKIM JAK NAJBARDZIEJ POOOOOLECAM!
Teresa [2007-06-14 17:07:05]
wczoraj robiłam serniczek, wszystkim bez wyjatku bardzo smakował, też zrobię z truskawkami, myślę, że będzie extra.
iwonka [2007-05-27 21:34:37]
Ciastko rewelacja,zniknęło w mgnieniu oka.Jak radziłyście dodałam aromat śmietankowy, i moczyłam biszkopty w soku, ale przez te upały musiałam dlużej chłodzić zanim nałożyłam kolejną warstwę.Ale i tak,galaretka z wierzchu ucieła mi pod mase śmietankową.ale wszyscy mysleli,ze tak ma być. Za tydzień mam w planach wersje na czerwono z truskawkami,może ktoś już robił?Pozdrawiam
aga-kofik [2007-05-27 10:16:22]
Popieram pozytywne opinie-ciasto jest super!!!
Doris [2007-05-22 13:18:41]
Bardzo dobry i ładnie prezentujący się serniczek. Do masy serowej dodałam galaretkę pomarańczową, a na górę ciasta galaretkę brzoskwiniowo-marakujową, co bardziej pasowało mi do soku brzoskwiniowego, na którym była przygotowana. Pozdrawiam
yasmina [2007-05-08 14:50:44]
Ciasto na prawdę super.
Gabi [2007-04-19 22:07:53]
Wszystkim smakowało, wspaniałe. Niestety już go nie ma :(
paulina [2007-04-09 14:05:42]
pyszny bardzo wszystkim smakował polcam
justysia [2007-04-05 19:01:32]
ciasto jest naprawde przepyszne i polecam szczególnie w lecie bo takie delikatne:):)
moni [2007-04-05 18:33:35]
Ciacho godne uwagi i posmakowania.Ja do masy śmietankowej dodałam startą czekolade na tarce o dużych oczkach i wyszło coś w rodzaju straciatelli.Mi taki wariant bardziej odpowiada.
lenka [2007-03-26 14:37:12]
Ja zrobilam ten sernik w tortownicy o srednicy 27....nie chce nic mowic ale 23 albo 25 bedzie za mala...no chyba ze jest wysoka...:) mi ledwie co sie zmiescilo.....ciekawe jak bedzie smakowac to napisze jutro:)
nata [2007-03-18 23:12:09]
Po wyłożeniu masy śmietankowej - całą tortownicę z ciastem należy włożyć do lodówki na około 20 minut, po tym czasie masa śmietankowa będzie już twarda, na nią wykładamy brzoskwinie w plasterkach i na to TĘŻEJĄCĄ już galaretkę - i wtedy galaretka na pewno nie wsiąknie w masę śmietankową. Powodzenia ;)
Dorota [2007-03-16 18:58:05]
Czy jak wyleję galaretkę na wierzch, to ona mi nie wsiąknie w masę smietankową?
Elżbieta [2007-03-15 15:59:47]
zrobilam sernik poraz pierwszy i wyszedl mi nienaj lepiej jest malo slodki
asia [2007-02-11 15:51:02]
to jest pyszne.naprawde pyszniutki brzoskwiniowiec.polecam wszystkim lasuchom
paula [2007-01-30 15:56:48]
Ciacho pierwsza klasa:) mmm..
tomekde [2006-12-24 10:57:08]
Ten deser jest super proszę pani jest pani geniuszem
G.P [2006-12-03 15:06:09]
Przepis niezły. Ciasto smaczne, ale brakuje info, że biszkopty na spód lepiej namoczyć inaczej mogą w wypłynac na wierzch pierwszej masy. Sugeruję w ponczu, lub poprostu w soku z brzoskwiń. Dodatkowo można dodać 1 łyżkę cukru pudru więcej do śmietany co lepiej zneutralizuje jałowy posmak żelatyny. Pozdrawiam:*
Stonek [2006-10-15 11:45:27]
W prostokątnej blaszce nie robiłam tego ciasta, ale myślę, że to musiałaby być blaszka nieco mniejsza od tradycyjnej (wymiarów niestety nie znam, bo nigdy w takich mniejszych blaszkach nie piekłam). Ale ciasto to można zrobić w takiej tradycyjnej prostokątnej blaszce (o wymiarach ok. 25 na 36 cm) tylko wtedy należałoby zwiększyć składniki o połowę. Powodzenia :)
Dorota [2006-09-26 09:55:40]
a w jakiej prostokątnej foremce mozna piec to ciasto prosze podac wymiary..... pozdrawiam
kasia [2006-09-24 18:46:19]
wyśmienite ciasto jak wszystkie z przepisów pani Doroty
Gosia [2006-09-16 10:27:26]
Bardzo łatwe i dobre ciasto. Jednak brakuje mi czegoś wyrazistego w masie z bitej śmietany (dodałam cukier waniliowy i o jedną łyżkę więcej cukru pudru - ale to kwestia gustu). Neutralny smak masy śmietanowej odrobinę przełamuje nuta cytrynowa dodana do pierwszej masy (może powinno być jej więcej niż śmietanowej?). Ciasto bardzo ładnie i okazale prezentuje się na talerzyku.
Ania [2006-08-06 11:30:17]
to ciasto jest przepyszne]polecam
Adam [2006-07-19 13:59:11]
Wyśmienity !!! Zrobiłam go kilkakrotnie , używając jako spodu pieczonego biszkoptu - godny polecenia!!!
Jadżka [2006-06-04 22:51:01]
Bardzo dobry. wszyskim bardzo smakował
J.K. [2006-04-25 21:26:50]
To jest super przepis!!! Bardzo łatwy i świetnie wygląda. Rewelacja polecam wszystkim, smacznego !!!
monia [2006-04-14 16:43:59]
bardzo dobry, nastepnym razem dodam tylko cukier waniliowy lub aromat śmietankowy lub waniliowy do masy śmietankowej
Edi :) [2006-04-12 10:22:57]
Bardzo fajny przepis, warto spróbować.
Justkapb. [2006-04-09 10:24:16]
Bardzo dobry przepis, smakował wszystkim.
lolka [2006-04-06 23:05:36]
jest naprawde supeerrr polecam gorąco
marzena [2006-04-04 17:35:14]
To jest sssssssssssssssssssuper przepis.polecam
Giulia [2006-03-29 16:46:00]
Serniczek smaczny. Polecam. Łatwy w przyrządzaniu.
Ewelina [2006-03-28 19:44:38]
wszystko suuuuper! jest jedno ale ! aromatu migdalowego do sera i cukru waniliowego do smietany !pozdrawiam
supel [2006-03-26 11:48:57]
najlepsze na świecie
MICHAL [12.6.2006 [2006-03-11 10:50:38]
super ciacho !!! naprawde warto sprObowac
Agni [2006-02-25 15:21:44]
Ten seroweic na zimno jest smaczny i pyszny. Polecam wszystkim smakoszom serowca.Dziękuję życzę wam smacznego!
kurier pieczenia [2006-02-19 19:05:08]
naprawdę pyszny, mąż się zachwyca polecam wszystkim
kasia [2006-02-19 13:59:36]
rewelacyjny przepis na zimno:)
marti [2006-02-16 14:13:07]
pyszne,już robię następne:) polecam
dagmara [2006-02-15 20:52:41]
To jest bardzo dobry przepis:) Życzę Wam Smacznego:)
Ola [2006-02-15 12:51:45]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.