To ciasto na zimno wykonane w tortownicy, prezentuje się bardzo ładnie, a do tego wygląda jak torcik. Śmiało można go podać latem jako tort urodzinowy :)
Przepyszny ser, słodka bita śmietana, soczyste truskawki, chrupiące płatki migdałów oraz przezroczyste i apetyczne galaretki. To ciekawe połączenie, i całość wykonana na okrągłych biszkoptach. Te kolorowe warstwy fajne się ze sobą komponują.
To propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią sami przygotować ciasto, a nie za bardzo chcą go piec. Dlaczego? Bo, aby wykonać taki smakowity sernik nie trzeba nic piec, tutaj potrzebna nam jest…lodówka i dwie chętne rączki do pracy ;)
Po 24 godzinnym pobycie sernika w lodówce, można go podać na stół. Sukces pewny, torcik bardzo dobrze smakuje i świetnie się prezentuje, a goście zadowoleni - dopytują o przepis ;) Czytaj więcej
To coś nowego i smacznego dla miłośników sernika bez pieczenia. To także coś dobrego dla miłośników ciast z soczystymi owocami lata - czyli truskawkami - mniam!
Jest on świetny dla ochłody, dobrze schłodzony smakuje wręcz wybornie.
Ten sernik można by było jeść oczami, ale spokojnie - smakuje on równie pysznie, jak wygląda, albo jeszcze lepiej ;)
Ten warstwowy i kolorowy sernik ma coś takiego w sobie, że podany na stół znika wręcz w błyskawiczny sposób. Bardzo smakuje on także naszym mniejszym smakoszom ;)
Polecamy i smacznego życzymy!
Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w około 750 ml gorącej wody i ostudzić. Truskawki umyć i osuszyć.
Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku i ser. Gotową masę serową podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i ostudzoną żelatynę (1 łyżkę żelatyny należy rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i ostudzić). Ciemną masę serową wyłożyć na biszkopty i całą tortownicę włożyć do zamrażalnika na około 10 minut. Do drugiej części masy serowej również dodać ostudzoną żelatynę (1 łyżkę żelatyny należy rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i ostudzić). Jasną masę serową wyłożyć na ciemną masę serową. Na jasnej masie serowej rozłożyć truskawki i całą tortownicę włożyć do lodówki na około 15 minut.
Tężejąca galaretkę agrestową wylać na truskawki i całą tortownicę włożyć do lodówki na około 30 minut. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na galaretkę agrestową. Wierzch sernika udekorować płatkami migdałów. Sernik włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.