To fajny i sprawdzony przepis na super ciasto z truskawkami, a w nim trzy warstwy kruchych, okrągłych biszkoptów, przekładane słodkimi masami - czerwoną truskawkową i białą jogurtową, a całość zakryta grubą warstwą truskawek pokrojonych w kostkę i zalana słodką, truskawkową galaretką - normalnie cudo! :)
I to wszystko na zimno, bez pieczenia! Czyli do wykonania takiego słodkiego ciacha wcale nie potrzeba nam piekarnika ;) wymówki więc nie mamy ;)
W tym przepisie nie ma też problemu z tzw. zakalcem, który prześladuje co niektóre gospodynie ;) Tutaj zakalec nie powstanie, możemy być pewni i wszystko fajnie się uda! Nic nie da się tu zepsuć, trzeba tylko dokładnie rozmieszać galaretki i żelatynę - żeby potem dobrze związały one nasze masy, i to wszystko :) Na sam koniec wkładamy przygotowane ciasto do lodówki i cierpliwie czekamy, aż całość nam stężeje. Czytaj więcej
Ten przepis to fajny sposób na letnie, wakacyjne ciasto. Dobrze schłodzony może być spokojnie serwowany w największe upały. Bardzo ładnie wygląda i ciekawie prezentuje się na stole. Może być także podany jako tort urodzinowy lub imieninowy, i można go podarować również w formie słodkiego prezentu...
W tym przepisie wykorzystujemy całe kilo słodkich, pełnych słońca, czerwonych owoców. To coś fajnego dla miłośników truskawek! Świetnie smakują tutaj wkomponowane w warstwy ciasteczek - mniam!
Polecamy i życzymy smacznego :)
Galaretkę truskawkową rozpuścić w ½ szklance gorącej wody. Dokładnie razem rozmieszać (jeśli będzie problem z rozmieszaniem galaretki, to można ją lekko podgrzewać i cały czas mieszać, nie wolno jej jednak zagotować). Żelatynę zalać ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie rozmieszać (ale rozpuścić ją tuż przed składaniem masy truskawkowej). Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem. Następnie do zmiksowanych truskawek przelać lekko tężejącą galaretkę truskawkową, ostudzoną żelatynę i całość razem zmiksować. Włożyć do lodówki.
Dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć warstwę biszkoptów (każdy biszkopt przed ułożeniem należy cienko posmarować masłem, aby po wylaniu masy nie wypłynęły one na górę). Następnie wyłożyć lekko tężejącą masę truskawkową, włożyć do lodówki na około 10 minut i rozłożyć kolejną warstwę biszkoptów.
Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i zostawić do wystudzenia. Do miski przełożyć jogurt grecki i cukier waniliowy. Razem zmiksować, a następnie wlać letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Gotową masę jogurtową wylać na drugą warstwę biszkoptów. Włożyć do lodówki na około 10 minut, a następnie wyłożyć ostatnią warstwę biszkoptów.
Kolejne truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Pokroić w kostkę i rozłożyć na warstwie biszkoptów. Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić. Na koniec tężejącą galaretką truskawkową zalać ciasto i schłodzić w lodówce.
Smacznego.