Przepisy Extra

Śmietanowiec

Składniki:

Biszkopt:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 galaretki truskawkowe
2 galaretki agrestowe
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Następnie ostudzić.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody, rozmieszać, ostudzić, a gdy stężeją to pokroić w kostkę. Galaretki agrestowe również rozpuścić w 400 ml gorącej wody, rozmieszać, ostudzić, a gdy stężeją to pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać do niej kostki galaretek i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec wlać letnią żelatynę i szybko wymieszać z masą (nie czekamy, aż żelatyna zacznie tężeć, bo dodana do śmietany bardzo szybko tężeje i wtedy w masie robią się grudki). Masę wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki.

Brzoskwinie wyjąć z soku i pokroić w kostkę. Sok (400 ml, jeśli jest go mało należy uzupełnić wodą) zagotować, wsypać galaretkę brzoskwiniową, wymieszać i ostudzić. Brzoskwinie położyć na masie i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Całe ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Smacznego.

Dodane przez zakalec w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Gumowiec
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-04-15 15:39:25]
Już tłumaczę: 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml, 2 galaretki agrestowe rozpuścić w 400 ml i 1 galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 400 ml. Również pozdrawiam :)
Dorota [2012-08-31 21:21:10]
Na taką ilość masy w tym przepisie dawałam 3 łyżki żelatyny, powodzenia :)
Dorota [2012-04-04 15:32:03]
za miast żelatyny można dodać tężejąca galaretkę . można do śmietany dodać także pokrojone brzoskwinie a na wierzchu pokrojoną w kostke różnokolorową galaretkę
ania [2011-11-28 12:10:14]
A mi niestety ale smak śmietany przeszedł żelatyną:(
gosia [2010-06-25 13:58:41]
znakomite ciasto,palce lizać!!!!
wiki [2010-06-22 20:01:00]
Robie to samo tylko nie daje brzoskwiń bo po co , posypuje kokosem :)
ONA [2010-06-19 18:57:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.