Przepisy Extra

Ciastka francuskie z ananasem i wiśnią

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g)
16 plastrów ananasa w syropie
10 dag wiśni
Dodatkowo:
jajko (do smarowania)
cukier kryształ do dekoracji

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w kwadraty (jedno ciasto na 8 części).

Plastry ananasa wyjąć z zalewy i dokładnie osączyć. Wiśnie umyć, wysuszyć i wydrylować pestki. Surowe jajko rozmieszać widelcem.

Na każdy kwadrat ciasta położyć plasterek ananasa. Rogi kwadratu zawinąć i złączyć w środku ananasa. Całość posmarować surowym jajkiem. Do środka ananasa, na sklejone ciasto francuskie położyć wiśnię i posypać cukrem kryształem.

Tak przygotowane ciasteczka włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub papierem, na którym było ciasto francuskie). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Te ciastka francuskie są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Z podanych składników wyjdzie 16 ciastek.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.