Do miski wsypać mąkę krupczatkę, mąkę pszenną, kakao do ciast, proszek do pieczenia i zmielone (lub starte na tarce o małych oczkach) orzechy włoskie. Następnie dodać miękkie masło, miód, jajko i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Zrobić kulę i włożyć do lodówki na około 60 minut.
Następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać dowolnymi foremkami ciasteczka (u nas domek i księżyc). Gotowe ciasteczka przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 8 minut w temperaturze 180 °C.
Do miseczki wlać sok z cytryny i wsypać cukier puder. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotowym cytrynowym lukrem smarować ostudzone ciasteczka i dekorować kolorowymi cukierkami. Udekorowane ciasteczka zostawić rozłożone na stole na około 30 minut, aby lukier zastygł. Można je jeść od razu lub przełożyć do metalowej puszki (na Święta będą jak znalazł).
Z podanych składników wyjdzie około 50 miękkich ciasteczek.
Smacznego.