Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek (pestki odłożyć i wysuszyć), opłukać i osuszyć. Następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć do garnka. Dodać sok z pomarańczy, cukier trzcinowy, cukier waniliowy oraz szczyptę cynamonu i imbiru. Razem wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 15 minut (sok ma wyparować i masa ma być gęsta). Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty (na około 12 części). Na każdy mały kwadracik ciasta francuskiego wyłożyć łyżeczką masę dyniową (1 czubata łyżeczka na 1 kwadracik ciasta). Każde ciasteczko złożyć w trójkąt, skleić boki i widelcem zrobić wzorki na zlepionych bokach. W każdym roku ciasteczka zrobić dziurkę wykałaczką, aby podczas pieczenia uciekała para (wtedy nasze ciasteczka będą miały ładne warstwy, a nie jedną wielką dziurę).
Ciasteczka ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia (można wykorzystać papier, w którym było owinięte ciasto francuskie). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Następnie ostudzić.
Do cukru pudru dodać sok z cytryny i zmiksować. Gotowym cytrynowym lukrem polać dyniowe ciasteczka i udekorować pomarańczowymi cukierkami.
Z podanych składników wyjdzie 12 pysznych ciasteczek dyniowych.
Smacznego.