Te apetycznie wyglądające ślimaczki to nic innego jak parówki ukryte, a dokładnie zawinięte w uwielbiane przez większość z nas ciasto francuskie :)
Są one bardzo proste i szybkie do zrobienia, a wręcz błyskawiczne! I można powiedzieć, że z niczego, bo zaledwie parę składników potrzebujemy, aby "wyczarować" takie apetyczne kąski.
Ślimaczki są idealne jak tylko najdzie nas ochota na zjedzenie czegoś dobrego i innego niż zwykle... ;) Fajnie sprawdzają się na różnego rodzaju przyjęciach: urodzinowych, imieninowy, kinderbalach, prywatkach, Andrzejkach, Sylwestrach... Czytaj więcej
Do miseczki wsypać szczyptę przyprawy do gyrosa, bazylii, oregano, soli, pieprzu i razem wymieszać. Ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania, rozwinąć i posypać przyprawami.
Cienkie parówki obrać z osłonki i i ułożyć na brzegach ciasta (dwie parówki - jedna nad drugą położyć na krótszym boku prostokątna) i posypać je żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Następnie ciasto zrolować do środka, tak żeby parówkami się spotkały.
Na koniec całość delikatnie przełożyć na deskę, a papier na którym było ciasto francuskie przełożyć do formy. Ostrym nożem kroić parówki w cieście na około 2 cm kawałki i ułożyć w formie wyłożonej papierem. Całość posmarować rozkłóconym jajkiem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Podawać na gorąco lub na zimno, jako przekąskę.
Z podanych składników wyjdzie 10 apetycznych ślimaczków.
Smacznego.