Przepisy Extra

Ślimaczki z ciasta francuskiego z parówką

SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.

Te apetycznie wyglądające ślimaczki to nic innego jak parówki ukryte, a dokładnie zawinięte w uwielbiane przez większość z nas ciasto francuskie :)

Są one bardzo proste i szybkie do zrobienia, a wręcz błyskawiczne! I można powiedzieć, że z niczego, bo zaledwie parę składników potrzebujemy, aby "wyczarować" takie apetyczne kąski.

Ślimaczki są idealne jak tylko najdzie nas ochota na zjedzenie czegoś dobrego i innego niż zwykle... ;) Fajnie sprawdzają się na różnego rodzaju przyjęciach: urodzinowych, imieninowy, kinderbalach, prywatkach, Andrzejkach, Sylwestrach... Czytaj więcej

Są także znakomite na śniadanie, kolację i na coś do przegryzienia między posiłkami ;)

Pięknie pachnie w całym domu jak się pieką.

Można je podawać na ciepło, - i tak chyba smakują najlepiej, i na zimno - jeśli coś zostanie ;)

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
przyprawa do gyrosa
bazylia
oregano
sól
pieprz
25 dag cienkich parówek (4 sztuki)
10 dag żółtego sera
1 jajko

Sposób wykonania:

Do miseczki wsypać szczyptę przyprawy do gyrosa, bazylii, oregano, soli, pieprzu i razem wymieszać. Ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania, rozwinąć i posypać przyprawami.

Cienkie parówki obrać z osłonki i i ułożyć na brzegach ciasta (dwie parówki - jedna nad drugą położyć na krótszym boku prostokątna) i posypać je żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Następnie ciasto zrolować do środka, tak żeby parówkami się spotkały.

Na koniec całość delikatnie przełożyć na deskę, a papier na którym było ciasto francuskie przełożyć do formy. Ostrym nożem kroić parówki w cieście na około 2 cm kawałki i ułożyć w formie wyłożonej papierem. Całość posmarować rozkłóconym jajkiem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Podawać na gorąco lub na zimno, jako przekąskę.

Z podanych składników wyjdzie 10 apetycznych ślimaczków.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.298245614 stars based on 57 reviews Przystawki
SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2017-01-18 21:58:27]
rzepisy są doskonałe coś pysznego szybko się robi PYCHA
Wi Fi. [2017-01-10 11:31:07]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2023. Wszystkie prawa zastrzeżone.