Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-11-23 17:43:44]
Ciasto bardzo smaczne. Polecam
kate [2013-11-17 09:52:57]
Cieszę się, że ciasto się udało :) Rzeczywiście w te upały to ciasta ze śmietaną nie mają łatwo...
Dorota [2013-08-06 21:45:00]
Dziękuję bardzo i cieszę się, że ciasto smakowało :) Ja też je uwielbiam! :)
Dorota [2013-07-23 13:34:27]
A co dokładnie się stało? ...może mleko było za krótko gotowane, może śmietana się nie ubiła na sztywno albo ciasto nie było odpowiednio schłodzone i przy krojeniu się rozlewało...
Dorota [2012-07-19 20:17:17]
Dziękuję :)
Dorota [2012-07-02 11:06:45]
Również polecam. Szybko się robi i równie szybko znika .
Małgorzata.P. [2012-06-29 20:52:05]
Ślicznie dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że ciasto się udało i że wszystkim smakowało :)
Dorota [2012-04-16 13:06:47]
ciasto rewelacja moja rodzina się nim zajada wszystkie przepisy tej autorki są rewelacyjne polecam karmelowego herbatnikowca ciasto podobne ale też wspaniałe
agnieszka n [2012-04-16 11:01:43]
To być może za dużo ponczu było, ale można układać też suche biszkopty. Smacznego :)
Dorota [2011-02-28 20:40:23]
Trochę więcej niż pół szklanki ;)
Dorota [2010-07-29 09:27:04]
0,6 szkl to ile tego jest ?
Catherine [2010-07-28 22:04:29]
Bardzo pyszne ciasto cała rodzina moja i mojego chłopaka była zachwycona! Wcale ciasto nie jest za słodkie jak myślałam :) Karmel kupiłam już gotowy z Gostynia więc nie musiałam gotować tego słodzonego mleka :0 polecam
fyfunia01 [2010-06-05 22:38:47]
Jeśli chcemy przekroić biszkopt, to najlepiej upiec go kilka godzin wcześniej, bo świeży biszkopt przy krojeniu zawsze się kruszy. Ja piekę biszkopt zazwyczaj dzień wcześniej i nigdy nie mam problemu z krojeniem. Dodam jeszcze, że kroję go długim ostrym nożem.
Dorota [2010-05-16 16:42:43]
KOBIETKI a ci zrobic kiedy biszkopt jest wysoki piekny az oko cieszy ale kiedy biore sie do przekrajania to sie rozsypuje co robie nie tak???Pomocy:)Dziekuje z gory.
Gosiek1230 [2010-05-08 09:40:20]
moim zdaniem nalerzy dodać więcej proszku do pieczenia !!!!
Małgorzata Kubik [2010-04-17 15:19:57]
Ciasto jest rewelacyjne!!!Zrobiłam je pierwszy raz i wyszło super dzieci i mąż zachwyceni! Dzięki za przepis!!! :)
Marta [2010-04-08 21:31:17]
Cisto jest pyszne polecam. Dziękuję za przepis.
dadeczka [2010-03-15 13:34:54]
NAJLEPSZE CIASTO JAKIE MOZE BYĆ !!!!!!!!
KOCHAM JE ; ) pozdro
JA Xd [2010-01-25 15:10:31]
Dziś też go zrobiłam.Wyszło jak ostatnio wspaniale!Tym razem eksperymentowałam,masy śmietanowej zrobiłamx2,bo za cienka warstwa była dla mnie poprzednio a wierzch udekorowałam plasterkami brzoskwiń z puszki i zalałam tężejącą galaretką.Jutro imprezka i pewnie równie szybko pójdzie jak ostatnio.Dziękuję za świetny przepis!
Kaśka z Legionowa. [2010-01-15 23:08:50]
Wyszło idealnie!Nic mi nie spływa!Użyłam 1 puszki gotowej masy krówkowej bez dodawania masła czy margaryny.Tylko dodałam całą łyżeczkę proszku do pieczenia a na wierzch posypałam starkowanymi Dr.Oetkera ziarenkami kawowymi z czekolady.Super!Dzięki!!!
Kaśka z Legionowa [2010-01-10 23:08:12]
ciasto rewelacja :) gorąco poleca
karola [2010-01-06 14:23:09]
Wlasnie upieklam to ciasto i jest naprawde wspaniale,tylko zamiast gotowac mleko w puszce uzylam masy krowki tez w puszce tej samej firmy. ciasto jest dosyc proste do wykonania. DZIEKUJE ZA SWIETNY PRZEPIS
Karolina [2009-03-12 13:52:33]
Ciasto ogólnie pycha ale jest jeden problem .Karmel po rozkrojeniu rozlewa się na boki i jak tu podać gością ?POMOCY!!!!!!!!!Może ktoś ma jakieś sprawdzone sposoby?Ktoś pisał ze można dodać margarynę ale jak to wtedy smakuje?
Kasia.o. [2009-03-11 12:42:08]
Ciasto rewelacyjne!!! Przepyszne i bardzo łatwe w sporządzeniu.Szybko sie go robi. Wszystkim bardzo smakowało.
Nuna [2009-02-25 19:15:44]
Hej!!!Ciasto jest wspaniałe.Dziękuje za przepis.Aga
Dorotka [2008-12-29 13:50:57]
Dziękuję ;) i również gratuluję pomysłu. Serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
Dorota [2008-12-22 23:41:39]
Ja trochę zmodyfikowałam przepis: poncz robię z gorącej wody zmieszanej z dobrym alkoholem, np. grand marniere'm, amaretto lub koniakiem (co tam mi w domu jeszcze zostało), wykorzystuję gotową masę krówkową z puszki (tej samej firmy co mleko zagęszczone). Zamiast masy śmietanowej podanej w przepisie dodaję bitą śmietanę zmieszaną z rozpuszczoną w pół szklanki wody galaretką brzoskwiniową. Natomiast na wierzch zamiast galaretki układam pokrojone brzoskwinie z puszki. Moja rodzina uwielbia to ciasto i jak zbliżają się święta zawsze muszę upiec przynajmniej 2, żebym zdążyła chociaż go spróbować, tak szybko znika. Dziękuję Ci Dorotko za super inspirację:)
Agatka [2008-12-22 11:06:09]
Gdy ubitą śmietanę wyłożymy na ciasto, całą formę z ciastem najlepiej jest włożyć do lodówki, żeby masa stężała. A potem na tę masę należy wylewać tężejącą już galaretkę, a nie płynną.
Dorota [2008-12-21 22:21:54]
a ja chyba coś schrzaniłam. bo ja lałam galaretkę na tą bitą śmietanę (robiłam z fixem) to bita śmietana mi się uniosła i zrobiło się jakieś badziewie... ehh. jestem teraz smutna i piekielnie zła... : (((
smutna A. :( [2008-08-30 16:50:37]
ciasto pychota,ja do śmietany dodałam galaretkę brzoskwiniową i było suuuper
ewa [2008-07-30 21:15:04]
Ewko masa gotowa jest normalnie w puszce jak mleko skondensowane są różne smaki kosztuje około 5 złotych.Pozdrawiam.
Ania [2008-06-21 20:31:34]
ciasto boskie :) tylko troszke plynie mleko.. ale co za smak mniam mniam... :):) dziękuje za przepis
Agata 20 [2008-05-23 13:02:41]
ciast dobre tylko toffi troche wypływa ale da zjeścć
Sylwia [2008-03-22 18:49:03]
CIASTO REWELACYJNE. POLECAM PRZEPIS, BO PRZY NIE DUŻYM WYSIŁKU TAKA SMAKOWITA UCZTA ;) JA GOTUJE ZAWSZE 3 H I JEST IDEALNE, TYLKO NALEŻY PAMIETAĆ ABY PUSZKA CAŁY CZAS BYŁA ZAKRYTA WODĄ, JAK WYPARUJE TO DOLEWAMY I WTEDY NIE BĘDZIE PROBLEMÓW Z KONSYSTENCJĄ KREMU!!!
paulagdynia [2008-03-20 20:01:50]
ja dodaje zawsze do śmietany żelatynę,bo wtedy placek dobrze się kroi i może długo stać na stole i taniej wychodzi!!ze śmietan fixem nigdy już nie jest taki sztywny!
basia [2008-03-09 15:40:44]
Zrobiłam ponownie ale skorzystałam z tej gotowej masy i wyszło super, ciasto pychota, naprawdę polecam, ta gotowa masa to o wiele mniej pracy a tak samo smakuje.
Dora [2008-03-06 18:11:33]
Dzięki za podpowiedź, to jest to samo mleko skondensowane słodzone tylko pisze dodatkowo że gotowane, to może rzeczywiście nie będę dodawać masła, tym bardziej że gdzieś czytałam żeby zrobić krówki to trzeba dodać do tego mleka masło i boję się że jak dodam to będzie wtedy za gęste. Jak zrobię to dam znać jak wyszło. Dzięki za poradę.
Dora [2008-03-03 21:40:25]
Hmm... z takiej gotowej masy jeszcze nie korzystałam. Ale zrobiłabym tak: nie dawałabym w ogóle masła albo dodałabym masło bez podgrzewania (utarzeć na puszystą masę miękkie masło i dalej ucierając dodawać masę krówkową).
Dorota [2008-03-03 18:01:50]
Chcę zrobić to ciasto ponownie ale znalazłam gotową masę krówkową i na niej pisze żeby dodać kostkę masła, ale teraz nie wiem czy powinnam masę rozpuścić z masłem ale po podgrzaniu czy powinnam to utrzeć bez podgrzewania?i czy wogóle dodawać masło? może ktoś to robił proszę o podpowiedź.
Dora [2008-03-03 13:18:45]
pyszne super przepis czekam na inne :)
ewelina [2008-02-18 11:12:01]
Cieszę się, że ciasto się udało i że smakowało ;) Jeżeli karmel wypływał to na drugi raz można go dłużej pogotować (należy pamiętać, żeby przez cały czas gotowania puszka z mlekiem była zakryta wodą.) Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-01-23 17:10:11]
Pierwszy raz skorzystałam z przepisu z internetu i muszę powiedzieć, że jestem zadowolona, super ciasto, rodzince bardzo smakowało. Tylko troszkę karmel mi wypływał, czy powinnam gotować go dłużej? Dziękuję za przepis i napewno go powtórzę.
Dora [2008-01-22 11:40:17]
wczoraj upiekłam a dzisiaj zjadła cała rodzinka. było smaczne DZIĘKUJE!!!!!!!!!!!
EWELINA [2007-12-30 15:40:11]
ciastko pychotka prosze o inne wyśmienite przepisy
ZOŚKA [2007-12-29 20:32:02]
pycha ciacho
zbysiu [2007-12-28 21:18:35]
ciasto miodzio!!:) ja zrobiłam na spód kruche, bo bardziej lubie niz biszkopt:)cała moja rodizna sie nim zachwycała:)polecam!!
aga877 [2007-12-13 11:28:50]
Ciasto przepyszne :) palce lizać mniammm... wszyscy w rodzinie je uwielbiaja. za pierwszym razem dałam za rzadką galaretke i trochę przesiąkła na spód, teraz robie ciasto bez galaretki a na masie śmietankowej po prostu ścieram czekoladę na tarce i posypuję. Pycha!
ami [2007-10-31 10:32:08]
Pani Doroto pokazałam ten przepis mamie i rzeczywiście skusiła sie na to ciasto już sie nie moge doczekać kiedy je sprubuje;p...<lol>...^^,.,xD
Agunia Gola [2007-10-14 18:38:14]
JEST SUPER POLECAM
RENIA [2007-08-13 11:56:58]
Powiem wam tyle ciasto dobre ale nie ma się czym zachwycać!!!!!
Bardzo słodkie, mdłe i wogule beznadziejne!!
Robione było według przepisu więc was przestrzegam przed nim: jeśli nie lubicie bardzo bardzo słodkich ciast to ono nie jest dla was!!!!
Już więcej go nie zrobię bo za cenę tych składników mam inne rewelacyjne ciasto:)
Szczera [2007-07-24 14:58:12]
bardzo dobre pierwszy raz robilam i udalo sie wszystkim smakowalo
sylwia [2007-07-24 11:56:07]
ciasto super:) zrobilam je na chrzciny siostrzenicy i wszystkim bardzo smakowalo:)
kama [2007-07-23 15:20:20]
Witam zrobiłam to pyszne ciasto i wszystkim smsakowało pycha :))
Marzena [2007-07-07 17:45:28]
przepyszne ciasto każdemu napewno się uda!
stokrotka25 [2007-05-28 14:14:50]
Mimo iz mam 16 lat i to było moje pierwsze samodzielnie upieczone ciasto, wyszło idealnie i jest poprostu przepyszne polecam :)
Justyśka [2007-05-03 11:40:21]
mniam, pycha!
katrine [2007-04-28 15:49:39]
ciasto pyszne rewelacja.ja nie polewam galaretką tylko ścieram na bitą śmietanę czekoladę -pychota
agnieszka [2007-04-12 09:06:09]
SUPER !!! Wszystko wyszło mi dobrze !
przyka [2007-03-22 22:05:58]
To ciasto jest przepyszne!!!Nie przepadam za ciastami ale to upiekłam dla męża i było pyszniutkie!!!Na drugi dzień już go nie było ;-)
Monika [2007-03-21 15:31:24]
bardzo smaczne :-)
Kundzia [2007-03-02 20:51:55]
Witam!!!Ciacho super pikłam i będę piekła teraz na imieniny.Super.przepyszne i łatwe.Pozdrawiam i dziękuje za przepis.PYCHAAAAAAA
Dorka [2007-02-04 13:41:06]
ciasto jest rewelacyjne masę karmelową można kupić w dobrze zaopatrzonym markecie i połowa kłopotu jest z głowy mleczko jest w puszce i nazywa się rududu ,jest pyszne polecam
AGA , Z NOWEGO RADUSZCA [2007-02-03 17:09:30]
ciasto jest super smakowało wszystkim domownikom ale zamiast 2 fix smietanek dodałam 3 żeby była gęstsza masa smietanowa pozdrawiam dzięki za przepis
Ania z Aleksandrowa [2007-01-30 10:10:20]
Nie jestem pewna, ale podejrzewam (bo już coś mi się kiedyś obiło o uszy), że ta masa ''Rududu'' to karmel (którego można użyć od razu) i jest on w puszce takiej jak mleko skondensowane.
Dorota [2007-01-22 13:42:00]
mleko w puszce gotuje sie trzy godziny , zamkniete nie ma obawy zeby puszka pod cisnieniem eksplodowala. musi to byc mleko slodzone bo przeciez zawarty tam cukier robi karmel
shamim [2007-01-21 22:01:10]
mam pytanie jaka jest ta gotowa masa ''Rududu''i w czym ona jest
ewka [2007-01-21 20:43:31]
jest bardzo dobre
ewa [2007-01-21 11:24:25]
pyszmy przepis kocham to ciasto
patrycjA [2007-01-18 17:18:47]
Ciasto jest przepyszne. Ja do śmietany dodałam żelatynę i wyszło rewelacyjnie, karmel gotowałam 3 godz. ,ale i tak był za rzadki, może też warto dodać żelatynę????????
Ogólnie ciasto jest wspaniałe.
ANIA z Krowicy [2007-01-09 16:34:22]
Może mleko było za krótko gotowane na karmel, albo śmietana nie ubita na sztywno, albo można ją dodatkowo usztywnić żelatyną (1 łyżka żelatyny na 1/3 szklanki gorącej wody, rozmieszać i gdy ostygnie dodać do ubitej śmietany), albo też ciasto było za szybko krojone (bo po wykonaniu powinno trochę postać w lodówce). Mam nadzieje, że następnym razem będzie lepsze. Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-27 21:59:45]
zrobiłam to ciasto - jest pyszne, ale coś chyba zrobiłam źle ponieważ biszkopty spływja z karmelu zwłaszcza gdy ciasto chwilę postoi w cieple. Co zrobiłam źle, że tak się dzieje.?A może trzeba te biszkopty trochę wcisnąć w ten karmel?
KASIA [2006-12-26 21:17:54]
Bardzo bardzo się cieszę, że ciasto smakuje ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2006-12-19 16:26:07]
jednym sloem niebo w gebie,nic wiecej nie musze tu dodawac.....Dorotko dzieki...
adamolo [2006-12-19 15:49:32]
Taką puszkę gotuję wtedy kiedy mam czasu dużo. Trzymam ją w lodówce. Kiedy jest mi potrzebna wyciągam i gotuję do zagotowania. Schładzam i dalej tak jak w przepisie. Kajmak robi się także z krówek. Także wspaniały.
Alicja . [2006-12-15 23:21:05]
Ciasto normalnie niebo w gębie.;-)
Magda z Bielska [2006-11-10 18:53:58]
moja mama miała dzisiaj urodziny i upiekliśmy jej te ciasto.jest pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kasiunia i tomuś [2006-11-09 23:29:11]
Witam zrobiłam te ciasto jest ok polecam
milka:) [2006-10-30 20:05:40]
Ja natomiast na biszkop kładę masę zrobioną z z 1,5 kostki margaryny "Palmy" ukręconej z mlekiem gotowanym a na koniec dodane orzechy włoskie. Potem przykrywam herbatnikami i polewam polewą czekoladową, którą dekoruję orzechami i wiórkami kokosowymi. Po 3 godzinach palce lizać.
Lucyna [2006-10-26 12:08:06]
Zamiast gotować 2-3 godziny puszkę z mlekiem słodzonym , aby uzyskać karmel, można kupić w sklepach Kaufland gotową masę karmelową "Rududu", a zaoszczedzone 2 godzinki przeznaczyc np. dla meża lub .....
Karolina [2006-10-17 13:30:17]
CIASTO JEST PYSZNE WLASNIE DZISIAJ ROBIŁAM ,MNIAM MNIAM. ULKA[16.10.2006 16;30;25]
ULKA Z GIZYCKA [2006-10-16 20:07:43]
właśnie dziś go zrobiłam, wyszło super, ale jak smakuje to jeszcze niewiem, czekam na galaretkę.
Basia [2006-10-13 18:09:01]
Zrobilam to ciasto juz kilka razy, za kazdym wychodzi pyszne:) jednak ja do masy karmelowej dodaje pol kostki margaryny aby nie bylo tak slodkie:)Pychotka
Monika W [2006-09-20 17:11:29]
hej, dzieki za przepis ciasto super!! Wszystko mi sie udało i nic mi nie zjezdzalo na dół:) bardzo smaczne!
justynka [2006-09-05 10:22:39]
witaj, ciasto pyszne, udalo mi sie wszystko i super wyglada, ale oczywiscie najlepiej trzyma sie w lodowce, bo jak postoi na stole to gorna czesc zjezdza z karmela....
gracja [2006-09-04 18:54:41]
mleko można gotować "tylko" 1,5 godziny i też będzie karmel. Wyprobowalam
adelajda [2006-09-01 21:13:01]
bardzo smaczne! mleko wystarczy gotowac 2
godziny też się zrobi karmel. dzisiaj robiłam.
Edyta [2006-08-26 19:11:40]
Puszka skondensowanego słodzonego mleka ma ok. 400 ml
Dorota [2006-08-07 13:00:57]
ILE ML MA PUSZKA MLEKA SLODZONEGO KONDENSOWANEGO? BO OST. ZNALAZLAM TAKIE MLEKO INNEJ MARKI I WYDAJE MI SIE ZE PUSZKA JEST MNIEJSZA...
julitka [2006-08-07 12:34:34]
ciacho jest znakomite, bardzo często gości u na moim stole czasami zamiast smietany uzywam śniezki i galaretki brzoskwiniowej
andzia [2006-07-21 21:31:41]
Może karmel gotował się za krótko, albo też był wylany na jeszcze ciepły biszkopt.
Dorota [2006-07-18 12:49:29]
Chyba zrobiłam coś źle bo po ugotowaniu karmelu i wylaniu go na biszkopt prawie w całości wsiąkł w ten biszkopt.Jaka może być przyczyna i co zrobić by następnym razem tak sie nie stało??
gemma [2006-07-15 17:40:28]
Bardzo dobre i choć może wygląda na skąplikowane wcale takie nie jest. A najważniejsze, że wszystkim smakuje. Polecam!
Nita [2006-06-28 15:06:50]
bardzo pyszne ciasto mój małżonek jest bardzo zadowolony
edyta [2006-06-22 20:24:21]
ciasto jest wspaniale polecam wszystkim,cala rodzinka zajadala sie w swieta , dzieki
kasia [2006-04-19 15:39:15]
Biszkopty należy tylko zanurzyć w ponczu i zaraz wyciągnąć, albo też najpierw rozłożyć je na cieście, a potem delikatnie nasączać je ponczem (np. za pomocą łyżeczki).
Dorota [2006-04-16 20:16:47]
zrobiłam na święta i wyglądał pięknie do czasu gdy zaczęłam go kroić, karmel wypłynął.W smakubardzo dobry tylko na stole wyglądał jak ciapa.Czy biszkopty mają być mokre czy tylko zanurzone w pączu i wyjete bo ja je moczyłam aż były no takie troche mokre. Może przez to wszystko się rozwaliło??
Kasia [2006-04-16 13:40:04]
ciato jest pyszne dziękuję
kamila [2006-04-01 18:34:56]
mleko w puszce mozna gotowac 2 godziny napewno bedzie tam karmel. znam przepis na mazurek kajmakowy i tam mleko gotuje sie tylko 2 godziny i jest ok. uważam że 3 godz to zadług.
aisog75 [2006-03-31 14:38:55]
ciasto robiłam i wyszło bardzo dobre:) wszystkim smakowało:) dzieki:)
martyna [2006-03-24 18:50:01]
to ciasto jest poprostu za slotkie ale jagby wstawic kilka zmian to bylby ok
magda [2006-03-07 10:09:08]
To ciasto jest wysmienite,wszystkim bardzo smakowalo.Z utesknieniem czekam na nowe przepisy.Napewno z nich skorzystam.Jestes \"slodziutka\"Ewa.
ewa [2006-03-01 18:28:54]
przepyszny, elegancko wygląda,smakuje wyśmienicie,dzięki za super przepis po prostu niebo w gębie, placek godny podziwu.
Teresa [2006-02-19 21:55:54]
Piekłam ciasto dwa razy, jeszcze lepsze jest bez galaretki posypane zmielonymi orzeszkami ziemnymi
Olcia [2006-02-19 11:00:40]
Uwielbiam piec ,szkoda że mnie nie widzicie. Specjalizuję się w makowcach, ale tego przepisu nie ominę na pewno ponieważ szykują mi się urodziny mojego wnuka Wiktorka który bardzo lubi moje ciasta :P
Krysia [2006-02-16 20:22:11]
robłam dwa razy, jest pyszne, wcale nie jest za słodkie, bo brzoskwinie i galaretka łagodzą słodycz, dziękuję za przepis
milunia [2006-02-13 16:39:10]
"Śmietan-fix" można zastąpić bitą śmietaną w proszku ("Śnieżką") lub żelatyną (tzn. 3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody, ostudzić i wlać do ubitej śmietany). Powodzenia :)
Dorota [2006-02-02 20:01:31]
a można czymś zastąpić tą "śmietanę fix" ,gdyż nigdzie nie mogę jej dostać a przepis bardzo mi się podoba
praktykująca [2006-02-02 16:41:00]
ciasto jest pycha, dosłownie rozpływa sie w ustach, troche duzo roboty, ale naprawde warto.
ula [2006-01-25 18:23:20]
ciasto bardzo dobre tylko troche za slodkie
jedna wada za szybko znika z talerza polecam bo jest bardzo latwe w przygotowaniu mniam mniam
bożena [2006-01-23 16:02:24]
ciasto jest pyszne zrobiłam go wszystko bylo pięknie i trzymało się zwarcie karmeł smietana ale jak zaczęlam kroić karmel wypływał a śmietana zjeżdzała prosze o porade co zrobic zeby to się trzymało wzystko sztywno jedno na drugim
jagoda2 [2006-01-20 21:32:52]
Ciasto wysminite- palce lizac. Gorąco polecam!!!
Ewa [2006-01-19 12:03:14]
Śmietana raczej nie powinna opaść, należy ją dobrze ubić i wyłożyć na biszkopty, a następnie wylać na nią tężęjącą galaretkę - wtedy nic złego nie powinno się stać. Powodzenia :)
Dorota [2006-01-09 20:41:26]
mam zamiar zrobić to ciasto ale czy ta bita śmietana nie opadnie jak wyleje na nią galaretke?
jagoda 2 [2006-01-09 19:23:41]
Wszystkim gorąco polecam i dziękuję autorce bo sama zjadłam pół blaszki i bardzo przytyłam CUDO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mirka [2005-12-29 17:36:42]
ciasto niebo w GĘBIE. Żonie wyszło super, dodała dodatkowo brzoskwinie do galaretki mniammmmmmmmmmm!
Tomcio [2005-12-25 10:30:12]
ile ma być tych krówek?
maja [2005-12-22 09:39:46]
Mniam, mniam, mniam... Przepychotka! Super przepis!
ula [2005-12-18 22:18:26]
Pomocy!!!! Zrobiłam to ciacho i wyszło super...np prawie...w smaku było wyśmienite ale chyba musiałam coś zrobić nie tak bo po pokrojeniu biszkopty i śmietanka spływały z masy toffi:-( Zgodnie z przepisem upiekłam biszkopt, rozsmarowałam toffi (nie było łatwo), ułożyłam nasączone biszkopty i zalałam śmietanką i..klapa! Co zrobiłam nie tak? proszę o szybką rade bo chce zrobic to ciasto na święta!!!! jesli to nie było by problemem prosze o maila na adres jeannek@wp.pl pozdrawiam!
jeannek@wp.pl [2005-12-17 12:25:36]
ciast o pyszne:)pozdroffionka
karolka [2005-12-11 18:53:24]
Ciacho jest przepyszne!! Zrobiłam na urodziny męża, wszyscy zachwyceni a teściowa najbardziej!!!
Ulka [2005-12-06 20:07:35]
przepis jest super ciasto jest bardzo smaczne ale ja diodaje do niego jeszcze owoce np pomarnacze lub brzoskwinie dekorujoc wierz ciasta i zalewam galaretkom jest jeszcze smaczniejsze .
Gośka [2005-12-06 18:10:18]
ciasto super
jedyna wada... za szybko znika z blachy;)
rodzinka zadowolona:)
ada [2005-12-05 12:30:10]
Od kilku miesięcy czytam Twoje przepisy i niektóre wypróbowałam. Są wyśmienite!!!!!dzięki.
emilia49 [2005-11-30 13:19:42]
Ciasto jest rewelacyjne, robilam je juz pare razy i za kazdym razem sie udalo:),ale ja zamiast robienia karmelu z mleka, ktore trzeba dlugo gotowac(nie kazdy ma tyle czasu),uzywam cukierkow krówek, ktore pieknie zamieniaja sie w toffi na parze:). Wlewam do garnka wode i czekam az sie zagotuje,o garnek opieram szklana miseczkę, do ktorej wkladam krowki i pozostawiajac mały gaz, czekam az sie rozpuszcza:). Mozna dodac odrobinkę mleka. ( ktowki musza byc ciagnace:)). Wyprobujcie,polecam!! to oszczednosc czasu,a smakuje wysmienicie!!
paula [2005-11-25 12:55:17]
Ciasto po prostu rewelacja!!!!!
ika [2005-11-23 17:51:24]
witam
ciasto bardzo dobre, tylko ja dodaje troche wiecej smietany, poniewaz uwielbiam bita smietane:) a poza tym mieszam dwie smietany piatnicy 36% z jedna 30% i wtedy latwiej sie rozsmarowuje i zawsze ubija. gratuluje tego i kilku innych wyprobowanych przeze mnie przepisow.
anka23 [2005-11-12 11:49:02]
Jadłam to ciasto ,które upiekła osoba nie mająca pojęcia o gotowaniu i pieczeniu.Nie jest trudne i jest bardzo dobre oraz łatwe do zrobienia(lepiej dać galaretkę cytrynową)
Zuza [2005-11-10 17:44:14]
to mało jest podobne do prawdziwego TOFFI. Ciekawe jak smakuje???
Ola [2005-10-29 15:59:12]
To było moje pierwsze w życiu ciasto... i udało się, było smaczne, polecam
Aldona [2005-10-27 16:37:08]
ciasto jest rewelacyjne ,polecam wszystkim ,
anka [2005-10-22 20:49:28]
Robię to ciasto, ale zamiast galaretki polewam wierzch rozpuszczoną czekoladą. Karmel się nie rozlewa ja ugotuje go się wczesniej.
anita [2005-10-18 11:01:08]
Hmmm....Ciasto jest naprawdę pyszne...Pierwszy raz je robiłam... i był to mój pierwszy przepis, który wzięłam z internetu...;) I wyszło znakomicie!!! Ciasto jest pyszne, słodkie z lekką nutką posmaku kawy..;):) PYCHOTKA polecam nparawdę!!!!;);]
Siwa [2005-10-08 10:48:01]
Upiekłam i jestem zawiedziona.Karmel wpyływa na boki i wygląda to beznadziejnie. W smaku też przeciętne. Nie upiekę go więcej.
Duszek [2005-09-30 15:06:54]
mleko w puszce które gotuje się przez 3 godz. nie jest łatwo rozsmarować na cieście,ale w połączeniu z masłem roślinnym owszem i jest lepsze.
Maria [2005-09-27 16:23:00]
W 3 szklankach gorącej wody należy rozpuścić 2 galaretki brzoskwiniowe. Powstała galaretka na pewno nie będzie zbyt rzadka.
Dorota [2005-09-27 10:20:40]
Piekłam pierwszy raz ciasto z internetu. Jest świetne wszystkim bardzo smakowało, zrobiłam go jak miała się rodzinka zjechać. Trochę się bałam bo wcześniej go nie jadłam ale rewelacja!Tylko ja to tofii zmiksowałam z 1,5 kostki margaryny,bo wcześniej też robiłam ciasto z tofii i jest o wiele mniej słodszy ten tofii.
kasia z Jaworzna [2005-09-26 16:09:15]
ciasto dobre ale bardzo bardzo słodkie:) jezeli ktos nie przepada za bardzo słodkimi ciastami to nie polecam! ale ogólem super....
olka [2005-09-25 16:24:13]
czy ta galaretka nie jest zbyt rzadka, jesli jest rozpuszczona aż w 3 szkl wody?
Eliza [2005-09-25 10:04:22]
ciastko przepyszne.musialam piec dwa dni pod rzad bo nie wszyscy sie zalapali na pierwsza blache.MNIAM, MNIAM...
mmakoo [2005-09-23 11:51:18]
Zrobilam wczoraj ciacho, no i wszystko byloby dobrze, gdyby nie to, że śmietanka 36 % (nawet) i śmietan fixy sie nie ubily.. No i ciasto sie rozwala. Ale jest bardzo smaczne, tylko nie wiem czy sie jeszczr zdecyduję , bo znowu mi sie nie ubije.
madziola [2005-09-18 09:26:22]
czy może być mleko niesłodzone? czy z takiego mleka zrobi się karmel?
ewa [2005-09-17 20:45:00]
po raz pierwszy piekłam ciasto z internetu jest super naprawdę polecami wcale nie trudne w wykonaniu
asia [2005-09-15 02:13:58]
Ciasto przepyszne, znika błyskawicznie!!! :) Ja mleko w puszce gotowałam przez 1,5 godz i też wyszedł pyszny karmelek.Dzięki za przepis.
Ania [2005-09-11 11:06:44]
ciasto jest przepyszne,musiałam upiec dwie blachy bo zobaczyłam jak w zastrzszającym tempie znika .Dzieki za przepis
Ewa z krakowa [2005-09-01 14:30:40]
ciasto jest wyśmienite szybko znika ze stołu
anka [2005-08-30 21:41:13]
0,6 szklanki mąki to trochę więcej niż połowa szklanki mąki. Gratuluję wyboru - ciasto naprawdę jest pyszne. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Dorota [2005-08-25 10:02:12]
mam pytanie, bo wlasnie pierwszy raz weszlam na ta strone i od razu wypatrzylam ten przepis, momo tego ze uwialbiam piec i sie na tym znam to mam problem:ile to jest 0,6 szklanki maki??bede wdzieczna za odpowiedz bo juz nie moge sie doczekac aby to cacko upiec:)))
kasia [2005-08-24 14:23:52]
Upieklam ciasto na urodziny meza. Bylo dobre choc moze troche za slodkie..! Nastepnym razem sprobuje z galaretka o smaku kwaskowym:cytrynowa lub agrestowa??
iska [2005-08-23 14:12:06]
Dla mnie stanowczo za słodkie !!!
Serniczek [2005-08-19 22:15:57]
upieklam, jest pyszne, wszystkim bardzo smakowalo POLECAM!!!
DOROTA ST.W [2005-08-18 19:09:40]
Upieklam je wczoraj, ciasto wysmienite, polecam wszystkim
betsetse [2005-08-15 14:38:23]
Wczoraj upiekłam ponownie to ciasto.Rodzinka nie mogła się juz doczekać.Dzisiaj już jest zjedzone do połowy a to dopiero połowa dnia.Do jutra nie doczeka.Pycha!!!Srona jest super.Jutro piekę snikersa.
Grażyna [2005-08-14 14:48:15]
Ciasto super. Zniknęło w ciągu jednego dnia. Polecam!!!!
Grażyna [2005-08-07 22:27:01]
ciasto jest super, ale ja dodałam jeszcze do toffi masło roślinne ciasto jest wtedy proporcjonalne a do śmietany dodałam żelatyny zamiast śmietan fixu(nie lubie zbyt dużo chemii w tym co jem). ciacho jest pycha, dzięki!!!!!!!!
Gośka [2005-08-06 08:23:46]
Rada dla niecierpliwych i nie majacych zbyt duzo czasu na pilnowanie gotującej sie puszki. Karmel też jest dobry z rozpuszczonych na maśle krówek ciągutek. Warunek- mały ogień i mieszanie az do rozpuszczenia- można dodać troche śmietany Rama.
bratek [2005-08-03 17:46:51]
Nie zastanawiajcie się, tylko róbcie!! Przepyszne...
Miazia [2005-08-01 23:37:13]
ciasto rewelacja ja dodaje jeszcze owoce do galaretki a zamiast smietany kremówki dodaje 2 śnieżki wymieszane w szklance mleka
magdalenka [2005-07-26 10:56:34]
Moja małżonka zrobiła dzisiaj na jutrzejsze imieniny już prawie zjedzone zostało troszeczke na jutro . Świetne to jest to tygrysy lubią najbardziej . Polecamy ,niebo w gębie .
Ania i Grześ [2005-07-25 21:25:27]
Mleko należy gotować w zamkniętej puszce, zanurzonej w wodzie i na średnim ogniu przez ok. 3 godziny ( przez te 3 godziny gotowania napewno zrobi się już karmel). Należy od czasu do czasu dolewać wody do garnka, aby puszka była cały czas zanurzona. Po tych 3 godzinach puszkę należy wyciągnąć z wody i otworzyć dopiero po ok. 10 minutach.
Dorota [2005-07-25 20:48:06]
przepyszne jest to ciasto. mniam, mniam, niebo w gębie.
KAROLA [2005-07-22 21:01:03]
Puszkę z mlekiem słodzonym nieotwartą wsadza się do garnka z wodą tak aby woda nie zalewała górnego brzegu puszki i gotujemy na małym, ale niezbyt małym ogniu. Bo jak bedzie zbyt słaby to karmel zobi sie do polowy puszki:) Potem trzeba odczekac jak wystygnie i dopiero otwerac puszkę.
as [2005-07-20 23:18:23]
ciasto jest wręcz wyśmienite. Jednakże ma jedno wadę za szybko znika.hahaha:)
Baśka [2005-07-20 16:59:42]
Gotować to mleko na dużym ogniu cyz na mniejszym?? I w zamkniętej puszcze czy nie?
Pozdrawiam..
ninus [2005-07-19 22:19:35]
Ja gotowałam to mleko w zamkniętej puszce, w wodzie. Trzeba je gotować ponad trzy godziny. A po upływie podanego czasu należy je ostudzić. Ciasto wyszło wyśmienite. Znika w mgnieniu oka :)
Mi$ka [2005-07-19 18:45:52]
Bardzo chciałabym upiec to ciasto ale nie wiem jak gotowac mleko tzn skąd wiadomo że już gotowałao sie wystarczajaco długo?i jak potem otwierać taką puszkę?
Smakoszka [2005-07-19 10:41:51]
ile trzeba gotować to mleko by zrobił sie karmel????
Marza [2005-07-15 16:49:02]
ciasto bardzo mi smakuje. polecam wszystkim
Joanna [2005-07-14 23:34:16]
chciałabym upiec to ciasto bo wygląda pysznie ale powiedzcie jak gotować to mleko! W zamkniętej puszce? Czy temp. nie rozsadzi tej puszki? Z góry dzięki za odpowiedź!
renata [2005-07-11 17:11:00]
Ciasto bardzo dobre...mimo tak orginalnego połaczenia toffi z galaretką :-)
Słodziutka [2005-07-03 20:08:16]
Zamiast śmietany itp. mozna ubić 2 śnieżki (1 i 1/2 szklanki mleka) , 6łyżeczek żelatyny rozpuścić w wodzie(kilka łyżek) ;pęczniejącą żelatynę lekko podgrzać i uzupełnic do 1/2 szklanki mlekiem, ostudzić i połączyć z dużym jogurtem nauralnym (400-500ml).Gdy masa jogurtowa zacznie tężeć ubijać ją z ubitą śnieżką.Masa jest lekka i nie tak kaloryczna jak śmietanowa.Trochę dużo opisu, ale chyba czytelnie, smacznego
kamea [2005-06-30 19:10:16]
Ciasto wspaniałe polecam wszystkim,naprawde
warto je zrobić bo wszyscy sie zajadali,trzeba tylko uważac jak zalewa się galaretkę,bo ja wlałam za wczesnie,ale mimo to jest pyszne.
Lidia [2005-06-27 14:14:24]
Ciacho wspaniałe mój mąż prawie zjadł sam całą blachę SUPER!!!!!!!!!!!! Dzięki
IM [2005-06-21 11:56:05]
wolę bez galaretki
ula [2005-06-17 11:52:47]
wypróbowałam ten przepis i niestety dużo o nim nie mogę powiedzieć tylko tyle że jest bardzo bardzo pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!polecam i dziękuję za przepis
mała [2005-06-13 17:56:07]
Powtórzę to co powiedziała Sahar, że "Śmietan-fix" to proszek, dzięki któremu śmietana jest sztywna przez dłużyszy czas, i tak szybko nam nie 'opada'. Ale zamiast 'śmietan-fix' można użyć żelatynę (propozycja: 1 łyżka żelatyny, 1/2 szklanki wody, 1/2 litra śmietany 30%).
Dorota [2005-06-11 14:02:21]
chciałabym Was zapytać co to jest 'śmietan-fix' bo chcę upiec to ciastko ale nie wiem co to jest.odpiszcie proszę jak najszybciej
Ewelina [2005-06-11 12:33:21]
ciasto pyszne ale ja do paczu dodalam rumu i do kawy rozpuszczalnej tez jest super w smaku nie takie slodkie polecam, Grazyna
Grazyna 10,05,2005 [2005-06-10 23:53:07]
jest super to ciasto składniki kosztujo troche ale to szczegul smaczna te ciasto MNIMA MNIAM!!!!!!
jlju [2005-06-07 21:08:56]
jest super i smakuje wysmienicie
M. Z GDANSKA [2005-06-07 16:02:28]
Booooooooosssssskie!!!!!!!!!!! Szczególnie w upalny dzień.
andzik [2005-06-06 10:50:41]
Hmm.. na pewno jest pyszne, ale składniki trochę kosztują :(
Sweete [2005-06-05 15:25:25]
cisto jest pyszne lepszego nie ma dzieki z pzepis kasia
kasia żurek [2005-06-04 17:17:17]
Tak, oczywiście 'śmietan-fix' można zastąpić żelatyną.
Dorota [2005-06-03 20:14:36]
Śmietan-fix to taki produkt np. Dr.Oetkera, który powoduje usztywnienie bitej śmietany. Ciasto wypróbuję, uwielbiam toffi:)
Sarah [2005-06-03 12:21:30]
A CZY DO SMIETANY MOZNA DODAC ZELATYNE ZAMIAST SMIETAN FIXU?
MIKA [2005-06-02 09:28:17]
Przepraszam że o to pytam ale co to jest właściwie śmietanfix' bo chcem zrobić te ciasto a nie wiem co to jest
niewiadoma [2005-05-31 16:50:57]
myślałam, że galaretka nie będzie tu pasować, ale było rewelacyjnie. Solidnie trzeba namaczać biszkopty będzie jeszcze lepsze.dziękuję za przepis.
mirosława [2005-05-29 22:09:56]
Dzięki za przepis na kolejne pyszne ciasto. Było wyśmienite.
ala59 [2005-05-29 19:47:07]
pycha ciasto dzieki za przepis wszyscy sie objadali tylko szkoda ze tak szybko zniknęło.
Joanna [2005-05-28 22:12:12]
Ciasto jest super! Bardzo pyszne, całej rodzince smakowało. Dziękuję za przepis.
Kasia.angel [2005-05-26 15:49:38]
Witam!:)Zrobilam to przepyszne ciasto dzisiaj.Galaretka jeszcze sie dobrze nie zsiadla,a ciasta juz nie ma.....to za sprawa meza i moich dzieci:):):):)Po prostu niebo w gebie,tak je opisali.Robilam pierwszy raz i udalo sie!!!!!!!Dzieki Dorotko za przepis.W ogole za wszystkie przepisy,ktorymi sie z nami dzielisz.Pozdrawiam Cie serdecznie:):):):)
goldi [2005-05-26 15:35:06]
Robiłam kiedyś podobne siasto (kruche pezkładane karmelem) było badzo słodkie i nie można było zjeść go zbyt wiele, ale ten przepis napewno wypróbuję.
Marlena [2005-05-24 20:33:48]