Przepisy Extra

Warstwowy herbatnikowiec z kajmakiem

Warstwowy herbatnikowiec z kajmakiem

Składniki:

Kakaowy biszkopt (razy 2):
5 jajek
sól
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao do ciast
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz z cappuccino:
5 łyżek cappuccino (np. waniliowego)
1/3 szklanki wody
Krem:
½ litra mleka
1 budyń bananowy
20 dag masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
ok. 35 dag herbatników

Sposób wykonania:

Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 15 minutach ostrożnie otworzyć puszkę. Mleko można ugotować także dzień przed składaniem ciasta, a tuż przed składaniem wystarczy zamkniętą puszkę z mlekiem włożyć do gorącej wody na około 30 minut.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną dokładnie rozmieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć do prostokątnej tradycyjnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 170 °C.

Lekko ostudzony biszkopt wyciągnąć z formy i w ten sam sposób zrobić, i upiec drugi taki sam biszkopt.

Cappuccino zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i pozostawić do ostudzenia.

Połowę mleka wlać do garnka i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać budyń bananowy w proszku, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, zdjąć z ognia i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce budyń i dalej miksować.

Jeden kakaowy biszkopt nasączyć połową ponczu, rozsmarować cienko 1/3 bananowego kremu, a na nim rozłożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować słodki kajmak i przykryć drugą warstwą herbatników (a pozostałe pokruszyć). Następnie rozsmarować kolejną 1/3 część bananowego kremu, położyć kakaowy biszkopt i nasączyć pozostałym ponczem z cappuccino. Na koniec na biszkopcie rozsmarować pozostały bananowy krem i rozsypać pokruszone herbatniki.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Mleko skondensowane gotujemy w puszce przez 3 godziny, a po ugotowaniu wykładamy na herbatniki, i dalej składamy ciasto. Powodzenia :)
Dorota [2017-07-08 20:57:29]
Tak, wystarczy tutaj 1 budyń.
Dorota [2017-07-08 20:55:35]
A co robimy z mlekiem skondensowanym?
Barbra [2017-07-08 16:30:13]
czy na pewno do kremu idzie jeden budyń bananowy
ilona [2017-05-11 17:34:51]
Dziękuję :) Na stronie są też przepisy mniej kaloryczne np. na babki, serniki z jogurtu i też są smaczne. Polecam i pozdrawiam :)
Dorota [2017-04-19 09:39:44]
Super przepisy! Będę ważyła 100 kg! A może coś mniej tuczącego a tak samo pysznego!
maria [2017-03-27 12:37:36]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.