Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 15 minutach ostrożnie otworzyć puszkę. Mleko można ugotować także dzień przed składaniem ciasta, a tuż przed składaniem wystarczy zamkniętą puszkę z mlekiem włożyć do gorącej wody na około 30 minut.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną dokładnie rozmieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć do prostokątnej tradycyjnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 170 °C.
Lekko ostudzony biszkopt wyciągnąć z formy i w ten sam sposób zrobić, i upiec drugi taki sam biszkopt.
Cappuccino zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i pozostawić do ostudzenia.
Połowę mleka wlać do garnka i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać budyń bananowy w proszku, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, zdjąć z ognia i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce budyń i dalej miksować.
Jeden kakaowy biszkopt nasączyć połową ponczu, rozsmarować cienko 1/3 bananowego kremu, a na nim rozłożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować słodki kajmak i przykryć drugą warstwą herbatników (a pozostałe pokruszyć). Następnie rozsmarować kolejną 1/3 część bananowego kremu, położyć kakaowy biszkopt i nasączyć pozostałym ponczem z cappuccino. Na koniec na biszkopcie rozsmarować pozostały bananowy krem i rozsypać pokruszone herbatniki.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.