Komentarze do przepisu:
Bardzo się cieszę, że tort się udał :) Te wiśnie to też bardzo dobry pomysł, dziękuję za wskazówkę i pozdrawiam :)
Dorota [2012-10-17 13:30:50]
Tort pycha. Drugim razem dla przełamania smaku dodałam wiśnie w syropie. Wyszło rewelacyjnie. Goście byli zachwycenie . Gorąco polecam!
wladzia [2012-10-16 12:36:38]
Świetny pomysł, dziękuję bardzo. Wykorzystam przy kolejnym wypieku, pozdrawiam ;)
Dorota [2011-10-28 14:15:30]
Tak, można zrobić ten tort z gotowych biszkoptów, tylko składając tort - przed wyłożeniem kremu warto biszkopt nasączyć ponczem. Owoce można dać na wierzch tortu jak najbardziej, tylko warto je wcześniej dobrze osączyć z soku. Tort na pewno wyjdzie pyszny - trzymam kciuki :)
Dorota [2011-07-01 10:23:37]
Proszę :) Cieszę się, że mogłam pomóc. Będę trzymać kciuki za udany wypiek. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-06-26 11:33:36]
Piekąc biszkopt należy pamiętać o tym, że wszystkie składniki potrzebne do biszkoptu powinny mieć taką samą pokojową temperaturę (czyli jajka należy wyjąć dużo wcześniej z lodówki przed pieczeniem), miska do ubijania i łapki miksera powinny być suche, białka ubija się ze szczyptą soli na sztywną masę (tak sztywną, że można by było tę miskę z białkami odwróć do góry nogami i te białka nawet by nie drgnęły, potem do tak ubitej piany dodajemy cukier i znowu ubijamy do momentu, aż piana będzie gładka i cukier się rozpuści. Różniej dodajemy żółtka i ubijamy, aż masa powiększy swoją objętość, ale za długo nie ubijamy, bo masa może się zważyć i się zmniejszy. Na sam koniec już dodajemy wymieszaną z proszkiem i kakao mąkę pszenną i delikatnie mieszamy mikserem na najmniejszy obrotach - tylko chwilkę, żeby ta masa się połączyła. Potem wylany na formę biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy (nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia). A już po upieczeniu można w rękawicach wziąć formę z gorącym ciastem i rzucić na podłogę tak z 20 cm wysokości (aby biszkopt za dużo nie opadł). Takie moje rady, ja tak zawsze robię i biszkopty się wychodzą super. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-06-13 15:54:46]
Tort rewelacja!!!
msujek [2011-02-12 13:11:40]
Również dziękuję za wypróbowanie tego przepisu. Cieszę się że tort się udał i że smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-01-19 11:59:18]
Przepyszny!!!Zrobił furorę na imieninach.Dziękuję.
Kasia z Legionowa [2011-01-18 17:14:52]
Przepyszne ciasto, super przepis, masa pychaaaa!
Ania_29 [2011-01-14 21:46:28]
Gratuluję udanego wypieku i dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu, pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-13 11:34:56]
Dziękuję i gratuluję udanego wypieku. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-13 08:51:25]
Tort rewelacja,mój debiut i od razu trafiony w 100% ,polecam satysfakcja gości gwarantowana
grajka26 [2010-09-11 14:18:43]
Tak, gotowy karmel należy wymieszać z serkiem mascarpone. Powodzenia :)
Dorota [2010-05-04 16:37:03]
a jak mam już gotowy karmel w puszce,to mam do niego dodać serek mascarpone???
monia [2010-05-04 15:00:40]
można już kupić gotowy karmel też w puszce i nie trzeba gotować 3 godzin.
Anna [2010-03-27 12:29:46]
Właśnie upiekłam tort wg.Twojego przepisu naprawdę był wspaniały,wszystkim bardzo smakował.Dziękuję za przepis.
Ewa [2010-03-14 13:13:51]
To krenowy, lekko maślany ser pochodzący z Włoch. Można go kupić np. w Biedronce lub w Tesco, a wygląda on tak: http://www.piatnica.com.pl/prod_mascarpone.htm
Dorota [2010-03-05 20:14:01]
Mam prośbę. Co to jest ten serek Mascerpone ? I gdzie go można kupic ? Proszę o szybką odpowiedź . Z góry dziękuje
Violetta [2010-03-05 19:05:58]
Puszkę z mlekiem skondensowanym słodzonym należy włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 3 godziny na średnim ogniu pod przykryciem. Puszka w garnku może stać lub leżeć, ważne jest żeby była cała zakryta wodą. Wciągu 3 godzin gotowania należy do garnka dolewać wody, tak żeby puszka była cały czas zakryta wodą. Puszka ma być zamknięta. Po upływie 3 godzin należy ją ostrożnie wyjąć z garnka i po około 10 minutach jak trochę ostygnie, ostrożnie otworzyć. Powodzenia :)
Dorota [2010-01-11 18:23:01]
ciasto super, robiłam je kilkakrotnie, a masa wychodzi zawsze gdy zastosuję gotową masę krówkową, gdy gotowałam mleko sama niestety masa była rzadka.
baja [2010-01-09 17:27:58]
Przepis i zdjęcie wyglądają bardzo zachęcająco. Z chęcią spróbowałabym zrobić, mam tylko pytanie techniczne: jak gotować to skondensowane mleko? Wrzucić puszkę do wrzątku na 3 godziny? Postawić puszkę na kuchence? Otworzyć tą puszkę czy ma być zamknięta?
Asia [2010-01-09 17:05:33]
Nie trzeba nasączać biszkoptu ponczem.
Dorota [2010-01-05 11:27:19]
Ciasto rewelacja.Ja upiekłam biszkopt na dużej prostokątnej blaszce.Przekrojone części były poprostu trochę cieńsze,ale za to ciasta więcej.Wierzch ciasta polałam dwoma rozpuszczonymi z odrobiną mleka deserowymi czekoladami.Krem idealny.Ten przepis będzie regularnie wykorzystywany. JEST SUPER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Beata [2009-11-26 15:55:27]
a dawałyście jakiś poncz?
pkmk3 [2009-09-27 23:00:53]
Pyszne.Rodzinka była zachwycona.
Justyna [2009-09-21 23:31:30]
Polecam!!!Ciasto jest wysmienite.Zrobilo furrore na uroczystosci rodzinnej.Pierwszy raz tak bardzo mi samkowalo ciasto.
gosiafrancja [2009-07-17 14:30:52]
Witam, żelatynę można zastąpić galaretką (np. 1 dowolna galaretka rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody) lub śmietan-fix'em.
Dorota [2009-06-24 10:48:06]
Witam, Pani Dorotko, co mogę zrobić żeby krem był gęstszy zamiast dodawać żelatyny? Jest inna jakaś możliwość?
Joanna [2009-06-24 10:00:18]
Dziękuję bardzo i cieszę się, że mogłam pomóc :) Śmietan-fix można zastąpić żelatyną. Powodzenia :)
Dorota [2009-06-18 15:20:30]
pani Dorotko
wszystkie pani przepisy sa doskonale, dzieki nim nauczylam sie piec:) mam pytanie odnosnie tego ciasta gdyz nie jestem w stanie tam gdzie mieszkam kupic smitan fixu, moje pytanie brzmi, czy moge zamiast tego poprostu dodac zelatyny do smietany?
Pozdrawiam
paulina [2009-06-18 14:58:03]
Myślę, że śmiało można dodać. Powodzenia :)
Dorota [2009-05-19 16:12:37]
a można by dodać wydrylowane wiśnie do kremu a jescze lepiej nasączone alkoholem, chyba spróbuję
Ania [2009-05-19 15:51:18]
Polecam! Zrobiłam na weekend majowy i zjedzony został w oka mgnieniu!!!!!! Jedyny problem to miałam z tym biszkoptem! Jestem początkująca w tej sferze, ale wszyscy się zajadali! Dziękuję za przepis!!
Yoko [2009-05-05 22:14:58]
Nie robiłam jeszcze tego tortu, choć pysznie się czyta ten przepis, ale z mojego doświadczenia wynika że miksowany karmel z mleka robi się rzadki, dlatego sugerowałabym karmel dodawać do serka bez uprzedniego miksowania, wtedy na pewno masa nie wyjdzie rzadka.
Anik [2009-05-01 11:06:06]
Tak, do zmiksowanego karmelu od razu należy dodać cały serek mascarpone i delikatnie zmiksować do połączenia się składników (długo też nie należy miksować, bo wtedy krem robi się rzadki).
Dorota [2009-03-20 22:45:10]
zrobiłam ten tort i był pycha. biszkopt nasączyłam herbatą z whisky i jedną część posmarowałam konfiturą porzeczkową. super. mam tylko jedno zastrzeżenie: krem wyszedł dosyć płynny, tort troszkę się rozjeżdżał i stąd moje pytanie: czy do zmiksowanego kajmaku od razu dodać cały mascarpone? ja zrobiłam to na raty, bo się bałam że się zważy. następnym razem chyba będę musiała dodać trochę żelatyny, żeby po ukrojeniu pierwszego kawałka krem nie wypływał. żelatyna zawsze trochę psuje smak ale cóż. ogólnie jeszcze raz podkreślam że tort pycha :D facet był oczarowany :)
ela [2009-03-19 19:30:48]
Ładnie wygląda ten tort.
natka [2009-03-15 12:51:54]
Torcik był pyszny! Polecam!
Aneta [2009-03-09 12:24:42]