Przepisy Extra

Ciasto z Kremem Kokosowym

Ciasto z Kremem Kokosowym

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1/2 litra mleka
25 dag wiórków kokosowych
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 kieliszek spirytusu
2 galaretki pomarańczowe

Sposób wykonania:

Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka, ubić. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Następnie biszkopt ostudzić i podzielić na 2 części.

Mleko zagotować, wsypać kokos, prażyć ok. 10 minut. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po trochu prażony kokos, na końcu dodać spirytus. Krem podzielić na 2 części.

Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim biszkoptem, resztą kremu. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Marysia w dniu
22 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
to cisto jest doskonałe...polecam :)
Natalia [2010-05-15 13:55:55]
Wyszlo takie sobie. Ja dodalabym do kremu jeszcze budyn - tak smakuje tylko jak biszkopt z wiorkami kokosowymi. a do galaretki dala owoce.
Małgorzata [2008-10-17 21:42:14]
Wykonanie kremu jest bardzo proste: mleko należy zagotować, następnie wsypać do niego wiórki kokosowe, i gotować (prażyć) na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przez ten czas 10 minut masa powinna zgęstnieć, jeżeli nie zgęstnieje należy przedłużyć gotowanie. Nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby zmniejszyć ilość mleka lub zwiększyć ilość wiórek kokosowych. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2007-10-30 20:01:41]
\"Mleko zagotować, wsypać kokos, prażyć ok. 10 minut.\" Czy ktos moglby mi pomoc rozszyfrowac co to zdanie znaczy? Prazyc w mleku?? I czemu gotowac mleko 10 minut?? Caly opis jak zrobic ten krem to czarna magia dla mnie. I tez mi sie wydaje ze by wyszedl zbyt rzadki (1/2L mleka??). Wyglada super i chetnie bym zaryzykowala, ale zbyt duzo negatywnych komentarzy odnosnie tego kremu (nie dziwie sie). Jakies porady? Minus dalam ze slabego wyjasnienia przepisu.
Kitka [2007-10-30 19:23:00]
Ciasto należy zrobić w prostokątnej formie (25/36 cm). Proszę robić krem zgodnie z przepisem, nie powinien wyjść rzadki, gdyby jednak tak się stało to można dodać do niego na koniec ostudzoną żelatynę (2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody). Powodzenia ;)
Dorota [2007-01-22 13:53:54]
CHCE ZROBIC TO CIASTO TYLKO NIEWIEM W JAKIEJ PIEC FORMIE, I CO ZROBIC ZEBY KREM NIEBYL ZADKI , PROSZE O ODPOWIEDZ
MONIKA [2007-01-22 12:46:31]
Po pierwsze "Mascarpone" a nie "Mascapone" a po drugie, Mascarpone nie ma nic z maslem wspolnego? Mascarpone we Wloszech to jak u nas serek homogenizowany lub twarozek,tam Mascarpone dodaje sie do ciasta o nazwie " Tiramisu". Oczywiscie jest kaloryczne ale bez przesadsy nie ma 98% kalorii. Ta pani ktora to napisala: Prosze sie najpierw upewnic co pani chce przekazac czytelniczka a pozniej pisac takie bzdury ( to dla pani na przyszlosc). Dziekuje Eva
Eva [2006-09-08 15:29:55]
ciasto bardzo dobre i proste do wykonania:)
ewa [2006-05-02 18:54:29]
WITAJCIE.NIEWIEM CZEMU CIASTO MI NIEWYROSLO DOBRZE I POPROSTU MASE WYLOZYLAM NA WIERZCH,TRZEBA DAC MNIEJ MLEKA DO MASY,OGOLNIE DLA MNIE ZA SLODKIE ,DODALAM POKROJONE W KOSTKE ANANASY I TAK POLECAM .
MANIA [2006-02-15 23:24:05]
Ciasta jeszcze nie robilam ale mnie bardzo zachecilyscie.Tylko rozsmieszyla mnie Pani ktora pisze ze Mascapone jest mniej kaloryczne od masla DZIEWCZYNY NIE DAJCIE SIE NABRAC MASCAPONE TO 98% tluszczu
Elisabeth [2006-02-02 22:42:48]
super moja mamusia piekła to ciasto i ono jest na prawde suuper poprosze ja aby upiekła je na syliwka
kinga filipinka [2005-12-30 15:43:17]
bardzo dobre to ciasto i proste w wykonaniu w końcu mi coś wyszło polecam wszystkim!:)
lila [2005-12-09 10:26:30]
Zrobiłam to ciastko, ja beztalencie kulinarne :D Bardzo dobre, zmieliłam wiórki młynkiem do kawy. Polecam!
iksińska [2005-05-02 17:52:04]
Ciasto dobre, ale krem zbyt ciężki. Zamiast masła dodałam ser mascarpone (w pOlsce go chyba nie ma, tutaj w każdym sklepie spożywczym) i jest lepiej. Mascarpone to śmietankowy ser, ma dwa razy mniej kalorii od masła, dwa razy mniej tłuszczu.
Asia [2004-12-04 18:10:49]
ciasto piekłam, mężowi smakowało, ale jak dalmnie jest za ciężkie, ten krem sczególnie,ale to moje skromne zdane
mika [2004-11-09 17:07:30]
ciasto pyszne 5 z + tylko zamiast 1/2 litra mleka do kokosu biorę 1/4 litra mleka i dłużej gotuję ok 30 min na bardzo wolnym ogniu.Pozostałe czynności tak jak w przepisie.PYCHA.
zarnog@autograf.pl [2004-10-18 20:32:05]
Ciasto smaczne wszystkim smakowalo :) ale mialam ten sam problem krem byl za zadki ale dalam sobie rade po prostu ugotowalam budyn smietankowy w mniejszej ilosci mleka gdy byl zimny zmiksowalam z kremem kokosowym i byl bardziej gesty :) polecam ciasto supeerrr
Lila [2004-09-30 22:57:37]
Ciasto jest pyszniutkie. Niestety za każdym razem jak je robię, to masa wychodzi mi zbyt rzadka. Muszę wstawić ją przynajmniej na pół godziny do lodówki. Ale i tak co tydzień muszę je robić, bo rodzinka wprost je uwielbia! Polecam.
Joasia [2004-08-20 14:05:13]
Ciasto szybko się robi ale jeszcze szybciej znika z talerzyka...:P Bardzo efektownie wygląda jak tort:D polecam gorąco!!!!!!
Wera [2004-07-26 21:58:11]
Nie wiem czy czegoś źle nie zrobiłam ale postępowałam zgodnie z przepisem i mimo tego biszkopt wyszedł dość zbity
Gosia [2004-04-23 10:15:52]
Pyszne ciasto i bardzo proste.POlecam:)
Monika [2004-03-15 16:03:52]
kokos można najpierw zmielić w młynku do kawy, wtedy masa będzie gładsza i lepiej się ugotują wiórki. Jabym gotowała troszke więcej niż 10 min.Ciasto naprawde smaczne
ania [2004-03-10 13:44:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.