Bożonarodzeniowy tort makowy - idealny na świąteczny stół, jak i na urodzinowe przyjecie - 100 lat! :)
Mamy tu makowe placki smarowane dżemem wiśniowym i przekładane słodką bitą śmietaną. Dekorować możemy dowolnie: np. oblać polewać czekoladową i posypać skórą pomarańczy, prażonymi orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi - pycha to będzie!
Zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia :)
Mak sparzyć, ostudzić i zmielić 3 razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą i aromat migdałowy. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na połowę i upiec osobno dwa placki makowe. Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C. (Można ciasto rozlać do dwóch takich samych tortownic i piec razem, można też podzielić sobie składniki na połowę i zrobić najpierw ciasto na jedną tortownicę i jak jedna będzie się piekła to w tym czasie robić drugie ciasto. Można też zrobić tak jak ja zrobiłam, zrobić całe ciasto, i jedno się piecze, a drugie czeka, i później drugie piec w tej samej tortownicy co pierwsze). Każdy upieczony placek makowy podzielić na połowę, czyli powinniśmy mieć 4 placki makowe. (Ciasto wg przepisu graszka).
Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną i zalać gorącą wodą. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej kawy dodać spirytus i ponownie wymieszać.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dalej miksując dodawać serek mascarpone. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietanowego i spirytus. Krem śmietankowy podzielić na cztery części.
Jeden placek makowy nasączyć ponczem i posmarować połową dżemu wiśniowego, rozłożyć jedną część kremu, na to drugi placem makowy, poncz, druga część kremu, trzeci placek makowy, poncz, pozostały dżem, trzecia część kremu, czwarty placek makowy, poncz i na górze rozsmarować czwartą część kremu. Posmarować nim również boki tortu. Kakao do ciast wsypać do małego sitka i posypać nim wierzch tortu, a boki udekorować wiórkami kokosu.
Schłodzoną śmietanę ubić. Wsypać śmietan-fix, cukier puder i razem zmiksować. Śmietaną udekorować tort. Ułożyć na nim również kwiatki z opłatka i posypać perełkami. Gotowy tort włożyć do lodówki na 24 godziny.
Smacznego.