Przepisy Extra

Tort makowy z kremem śmietankowym i dżemem wiśniowym

Bożonarodzeniowy tort makowy - idealny na świąteczny stół, jak i na urodzinowe przyjecie - 100 lat! :)

Mamy tu makowe placki smarowane dżemem wiśniowym i przekładane słodką bitą śmietaną. Dekorować możemy dowolnie: np. oblać polewać czekoladową i posypać skórą pomarańczy, prażonymi orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi - pycha to będzie!

Zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia :)

Składniki:

Placek makowy: (wg graszka)
35 dag cukru
40 dag maku
10 jajek
5 łyżek kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
aromat migdałowy
Poncz:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
½ szklanki gorącej wody
1 łyżka spirytusu
Krem śmietankowy:
½ litra śmietany 30%
¾ szklanki cukru pudru
50 dag serka mascarpone
aromat śmietankowy
1 kieliszek spirytusu
Dodatkowo:
1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 30 dag)
Do dekoracji:
kakao do ciast
wiórki kokosowe
250 ml śmietany 30%
1 opakowanie śmietan-fix
2 łyżeczki cukru pudru
kwiatki z opłatka
perełki - cukierki

Sposób wykonania:

Mak sparzyć, ostudzić i zmielić 3 razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą i aromat migdałowy. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na połowę i upiec osobno dwa placki makowe. Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C. (Można ciasto rozlać do dwóch takich samych tortownic i piec razem, można też podzielić sobie składniki na połowę i zrobić najpierw ciasto na jedną tortownicę i jak jedna będzie się piekła to w tym czasie robić drugie ciasto. Można też zrobić tak jak ja zrobiłam, zrobić całe ciasto, i jedno się piecze, a drugie czeka, i później drugie piec w tej samej tortownicy co pierwsze). Każdy upieczony placek makowy podzielić na połowę, czyli powinniśmy mieć 4 placki makowe. (Ciasto wg przepisu graszka).

Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną i zalać gorącą wodą. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej kawy dodać spirytus i ponownie wymieszać.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dalej miksując dodawać serek mascarpone. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietanowego i spirytus. Krem śmietankowy podzielić na cztery części.

Jeden placek makowy nasączyć ponczem i posmarować połową dżemu wiśniowego, rozłożyć jedną część kremu, na to drugi placem makowy, poncz, druga część kremu, trzeci placek makowy, poncz, pozostały dżem, trzecia część kremu, czwarty placek makowy, poncz i na górze rozsmarować czwartą część kremu. Posmarować nim również boki tortu. Kakao do ciast wsypać do małego sitka i posypać nim wierzch tortu, a boki udekorować wiórkami kokosu.

Schłodzoną śmietanę ubić. Wsypać śmietan-fix, cukier puder i razem zmiksować. Śmietaną udekorować tort. Ułożyć na nim również kwiatki z opłatka i posypać perełkami. Gotowy tort włożyć do lodówki na 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Do masy nic takiego nie dodawałam, ona w połączeniu z serkiem "trzyma się", tylko do śmietany, którą dekorowałam tort dodawałam śmietan-fix. Dziękuję i również życzę Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia :)
Dorota [2011-12-20 13:02:44]
Jeszcze jedno pytanie,czy do masy nie należy dodać żelatyny lub śmietan-fixu? pozdrawiam i życzę radosnych Świąt.
tokbozena0 [2011-12-19 18:24:28]
Tak, może być. Powodzenia :)
Dorota [2011-12-13 10:28:09]
Czy zamiast serka mascarpone może być inny,np waniliowy?
tokbozena0 [2011-12-12 18:39:21]
Tzn. piana nie siada jak ciasto czeka, tylko jak już się ciasto upiecze to jest troszeczkę niższe. Ale jak już w przepisie podawałam, jeśli jest taka możliwość to warto to ciasto rozlać do dwóch takich samych tortownic i piec razem lub można podzielić sobie składniki na połowę i zrobić najpierw ciasto na jedną tortownicę i jak jedna będzie się piekła to w tym czasie robić drugie ciasto. Powodzenia :)
Dorota [2011-05-20 20:17:06]
Powiedz, czy jak jedno ciasto pieczesz to w tym drugim piana nie 'siada' jak czeka??
Spes [2011-05-20 19:17:07]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.