Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części. Placki biszkoptowe nasączyć wodą z aromatem migdałowym.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut. Ostudzić, dodać cynamon i wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Następnie jabłka przykryć drugą częścią biszkoptu.
Orzechy zmielić, zalać gorącym mlekiem i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając wystudzone orzechy włoskie. Masę przełożyć na drugą część biszkoptu.
Ciasto polać polewą czekoladową.
Smacznego.